A treia zi de Pasti, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel s-a intalnit cu arabii crestini din Bucuresti

Prima intalnire intre Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane si membrii comunitatii arabilor din Bucuresti a avut loc astazi, 21 aprilie, 2009 in a treia zi de Pasti. Ambele parti au convenit ca sa cultive relatii de prietenie, sociale, culturale, iar slujirea comunitati arabe sa capete un caracter mai organizat.

Sala Europa Christiana a gazduit marti 21 aprilie, 2009, in a treia zi de Pasti, intalnirea Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Romaniei cu membrii comunitatii arabilor ortodocsi din Romania. La acest eveniment au participat din partea Patriarhiei Romane parintele vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor si parintele consilier patriarhal al Departamentului de Relatii Externe al Patriarhiei Romane, iar din partea copta, parintele arhimandrit dr.Qais Sadic si Morkus Takla Talaat, presedintele Asociatiei Ortodoxe Copte "Sfantul Mina" din Bucuresti.

Desi nu sunt organizati din punct de vedere canonic intr-o parohie, in Bucuresti traiesc cam 500 de arabi crestini, proveniti din toate tarile Orientului. Comunitatea crestinilor copti din Bucuresti s-a coagulat in jurul Asociatiei Coptilor Ortodocsi "Sfantul Mina". Activitatile acestei asociatii au atat caracter social, cat si catehetic. "Ne simtim aici ca in Patriarhia Ortodoxa Copta. Organizam cursuri biblice sau de studiu duhovnicesc cu arabii crestini in fiecare duminica dupa amiaza, iar cateheze se tin miercuri pentru adulti, iar pentru copii sambata dimineata. Preafericitul Parinte Daniel are inima deschisa spre noi. Daca prin caderea lui Adam din rai oamenii s-au imprastiat, in Invierea lui Hristos pe care o traim aceste zile ne simtim una, cum a fost si astazi. Aceasta adunare a arabilor care provin din tari diferite intr-o alta tara, Romania, e o dovada clara de prietenie din partea Patriarhiei Romane", a spus presedintele Morkus Talaat.

Initiativa acestei manifestari a venit din partea Intaistatatorului BOR care a dorit sa se intalneasca cu comunitatea crestina araba din Bucuresti. "Prietenia intre diferite popoare prin credinta aduce bucurie reciproca. Fratii nostri copti din punct de vedere cultural sunt arabi, iar din punct de vedere al limbii sunt urmasii faraonilor egipteni. Mantuitorul Insusi a fost in Egipt, si cand citim din Sfanta Scriptura ne aducem aminte de tarile din Orient care au avut si au o vocatie sfanta in ceea ce priveste religia. In fiecare din aceste tari gasim vestigii ale credintei crestine. Aceasta infratire a popoarelor prin credinta este o binecuvantare de la Dumnezeu.

Suntem bucurosi cand vedem ca arabii din Romania se simt bine aici. Speram ca si romanii care traiesc in tarile arabe sa beneficieze de aceeasi buna primire. Ei trebuie sa cultive relatii de prietenie, sociale, culturale cu arabii diferitelor tari din Orient", a subliniat Patriarhul Romaniei.

Invitatia ca un preot arab sa vina sa ofere asistenta religioasa ortodocsilor arabi care traiesc din Romania a venit in 2007 chiar din partea Preafericitului Parinte Daniel, pe atunci nou patriarh ales al BOR.

"In baza intelegerii dintre cei doi patriarhi, Daniel al Romaniei si Ignatie al IV-lea al Antiohiei si al intregului Orient, am fost delegat sa slujesc acestei comunitati crestine arabe. Anul trecut am fost la Bucuresti unde am slujit la sarbatoarea Nasterii Domnului. Misiunea slujirii acestei comunitati ramane sa vedem cum se va dezvolta pe viitor", a spus parintele Qais Sadic.

La final, Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane a oferit albume in limba engleza cu activitatile Patriarhiei Romane si a felicitat pe organizatori pentru aceasta initiativa de a aduna in aceasta zi de sarbatoare pe majoritatea membrilor comunitatii arabe crestine din Romania, si mai ales din Bucuresti.

Ca raspuns la primirea calduroasa de care s-au bucurat din partea Patriarhiei Romane, parintele Qais Sadic a oferit Preafericitului Parinte Daniel o carja arhiereasca din abanos lucrata de mana cu incrustatii de fildes, sidef si argint, originara din Egipt.

Sursa: basilica.ro

22 Aprilie 2009

Vizualizari: 351

Voteaza:

A treia zi de Pasti, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel s-a intalnit cu arabii crestini din Bucuresti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE