A VII-a editie a Concursului de muzica Bisericeasca 'Laudati pe Domnul'!

La Sala Radio din București a avut loc luni, 27octombrie 2014, finala celei de-a VII-a ediții a Concursului de muzică Bisericească „Lăudați pe Domnul!”, în prezenţa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României. Marele premiu a fost câștigat de Grupul Psaltic „Anastasis” al Parohiei „Sfântul Ilie” – Rahova (din partea Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei).

Concursul Naţional de Muzică Bisericească „Lăudaţi pe Domnul!” – ediția a VII-a, 2014 a fost organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic-educaţional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune, în perioada 1 iulie – 27 octombrie 2014. Concursul s-a desfăşurat pe două secțiuni: Interpretare şi Compoziție muzicală.

La secţiunea Interpretare au concurat 6 grupuri psaltice reprezentând cele şase mitropolii din ţară: din partea Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei - Grupul Psaltic „Anastasis” al Parohiei „Sfântul Ilie” - Rahova, din partea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei - Corul Psaltic „Nektarios” al Parohiei „Sfântul Nectarie” din Iaşi, din partea Mitropoliei Ardealului - Grupul Psaltic „Anastasios” al Parohiei „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Târgu Mureş, din partea Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului - Grupul vocal „Sfântul Apostol Bartolomeu” al Parohiei „Înălţarea Sfintei Cruci şi Sfântul Apostol Bartolomeu” din Cluj Napoca, din partea Mitropoliei Olteniei - Corul „Sfinţii Trei Ierarhi” al Parohiei Postelnicu Fir din Craiova și din partea Mitropoliei Banatului - Grupul Psaltic „Sfântul Ioan Damaschin” al Parohiei Timişoara – Cetate.

În cadrul evenimentului actriţa Maria Ploae a susţinut două recitaluri de versuri religioase.

La final, Corul Academic Radio condus de Dan Mihai Goia a susţinut un scurt recital de muzică eclesială corală.

Ceremonia de premiere a câștigătorilor Secțiunii – Compoziție muzicală

Apoi, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a premiat câştigătorii concursului de muzică Bisericească „Lăudați pe Domnul!”, secţiunea B – Compoziție muzicală. Premiul I a fost acordatdomnului Cocuz Florin-Cezar (Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” – Iași, cântăreț bisericesc); Premiul al II-lea a fost acordat domnului Cernătescu Cătălin (Episcopia Severinului și Strehaiei, redactor știri); premiul al III-lea a fost acordat Arhid. Olarean Adrian (Episcopia Severinului și Strehaiei, inspector eparhial), iar menţiunea a fost decernată domnului Lăsculescu Ionuț Bogdan (Episcopia Severinului și Strehaiei, inspector culte).

Concurenții au compus, în stil bizantin (notație psaltică), muzica însoțită de isoane pentru Heruvicul din Joia Mare (pentru textul „Cinei Tale celei de Taină, astăzi, Fiul lui Dumnezeu, părtaș mă primește; că nu voi spune vrăjmașilor Tăi Taina Ta, nici sărutare Iți voi da ca Iuda; ci, ca tâlharul mărturisindu-mă, strig Ție: Pomenește-Mă, Doamne, întru Împărăția Ta. Aliluia. Aliluia. Aliluia.”); compozițiile au titlul „Heruvic în Joia Mare”. Compozitorii au trimis formularul de înscriere completat și partitura în 4 exemplare, pe adresa Sectorului teologic-educaţional, până în ziua 1 octombrie 2014.

Întrunirea juriului Secțiunii B – Compoziție muzicală a avut loc în ziua de marți, 7 octombrie 2014, la Centrul Cultural - Social „Sfântul Nectarie de la Eghina” al Mănăstirii Radu Vodă din București. Au fost evaluate 14 lucrări ale unor compozitori de muzică psaltică din cuprinsul Patriarhiei Române, cu titlul „Heruvicul din Joia Mare”.

Juriul a fost format din Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal - Președinte de onoare; arhid. prof. univ. dr. Sebastian Barbu-Bucur, de la Facultatea de Compoziție, Muzicologie și Pedagogie Muzicală din cadrul Universității Naționale de Muzică din București, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR), dirijor, muzicolog și compozitor; D-l conf. univ. dr. Nicolae Gheorghiță, de la Facultatea de Compoziție, Muzicologie și Pedagogie Muzicală din cadrul Universității Naționale de Muzică din București, membru al UCMR, dirijor și muzicolog; pr. lect. univ. dr. Stelian Ionașcu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din cadrul Universității din București, dirijor;

Ceremonia de premiere a câștigătorilor Secțiunii Interpretare

În continuare, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României a premiat corurile câştigătoare. Au fost acordate patru Premii II, Premiul I şi Marele Premiu, după cum urmeaz:

Marele Premiu: Grupul Psaltic „Anastasis” al Parohiei „Sfântul Ilie” – Rahova (din partea Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei)

Premiul I: Corul „Sfinţii Trei Ierarhi” al Parohiei Postelnicu Fir din Craiova (din partea Mitropoliei Olteniei)

Primul premiu II: Corul Psaltic „Nektarios” al Parohiei „Sfântul Nectarie” din Iaşi (din partea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei)

Al doilea Premiu II: Grupul Psaltic „Sfântul Ioan Damaschin” al Parohiei Timişoara – Cetate (din partea Mitropoliei Banatului)

Al treilea Premiu II: Grupul Psaltic „Anastasios” al Parohiei „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Târgu Mureş (din partea Mitropoliei Ardealului)

Al patrulea premiu II: Grupul vocal „Sfântul Apostol Bartolomeu” al Parohiei „Înălţarea Sfintei Cruci şi Sfântul Apostol Bartolomeu” din Cluj Napoca (din partea Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului)

Juriul Secțiunii A – Interpretare – a fost format din: Preasfințitul PărinteVarlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal – preşedinte de onoare, Arhid. lect. univ. dr. Gabriel Constantin Oprea, de la Facultatea de Compoziție, Muzicologie și Pedagogie Muzicală din cadrul Universității Naționale de Muzică din București, dirijor; d-na lect. univ. dr. Irina Zamfira Dănilă, de la Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice din cadrul Universității de Arte „George Enescu” din Iași, muzicolog și dirijor, pr. prof. univ. dr. Vasile Grăjdian, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, membru al UCMR, dirijor, compozitor și muzicolog; d-na prof. univ. dr. Elena Chircev, decanul Facultății Teoretice din cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, membru al UCMR, muzicolog bizantinolog; arhid. lect. univ. Adrian-Cristian Mazilița, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității din Craiova, consilier administrativ în cadrul Episcopiei Severinului și Strehaiei, dirijor și compozitor, diac. asist. univ. dr. Ion Ardereanu, de la Facultatea de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara, dirijor.

Totodată, a fost desemnat şi cel mai bun dirijor în persoana domnului prof. Victor Șapcă, dirijorul Corul „Sfinţii Trei Ierarhi” al Parohiei Postelnicu Fir din Craiova. Acesta a fost premiat de către Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române. De asemenea, domnul Dan Mihai Goia, dirijorul Corului Academic Radio a primit Ordinul „Sfinții Martiri Brâncoveni” din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

La final, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a adresat celor prezenţi un cuvânt de binecuvântare.

La acest eveniment au fost prezenţi membrii ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, reprezentanţi ai instituţiilor statului, oameni de cultură.

Sursa: basilica.ro

.
Pe aceeaşi temă

28 Octombrie 2014

Vizualizari: 784

Voteaza:

A VII-a editie a Concursului de muzica Bisericeasca 'Laudati pe Domnul'! 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Povesti de pe strada mea - Un nou prieten
Povesti de pe strada mea - Un nou prieten Alex e un băiețel si are o surioară puțin mai mică, pe care o cheamă Oana. Sunt copii tare veseli, cărora le place să se joace afară, în aer liber. Au mulți prieteni și la școală, și în cartier. Când este timp frumos, merg să se joace în părculețul de la 8.50 Lei
Povesti de pe strada mea - Capra cu 3 lei
Povesti de pe strada mea - Capra cu 3 lei Acasă, Alex se joacă în sufragerie cu un avion, în timp ce Oana, sora sa, răsfoiește curioasă o revistă pentru copii. În bucătărie, bunicuța le pregătește ceva bun. Ce foame îmi este ! spuse Alex. Tare aș mânca ceva bun! Dar abia am stat la masă, cum 8.50 Lei
Povesti de pe strada mea - Calatorie in Tara unde toate sunt invers
Povesti de pe strada mea - Calatorie in Tara unde toate sunt invers Este seară. Soarele tocmai apune, iar lumina sa blândă îi face loc cu eleganță întunericului liniștit al nopții. Acasă, Alex și Oana se pregătesc de culcare. Mama îi strigă: Copii, hai să vă spălați pe dinți! Apoi vă spune-ți rugăciunea și - țuști! 8.50 Lei
Povesti de pe strada mea - Sculptorul si statuile
Povesti de pe strada mea - Sculptorul si statuile Dragi copii, tot ceea ce facem are efect și asupra oamenilor din jurul nostru. Atunci când râdem de un coleg sau când îl tratăm urât, acesta se simte trist. Atunci când facem cuiva un cadou sau un compliment, devine vesel. Trebuie să ne amintim mereu 8.50 Lei
Sfanta Elena Imparateasa cea intocmai cu apostolii
Sfanta Elena Imparateasa cea intocmai cu apostolii Sfânta Împărăteasă Elena este un model de referință pentru femeile creștine din toate timpurile, dar mai ales pentru mame, oferind un exemplu de mărturisire a credinței creștine în familie și în societate. Ea a reușit să îmbine cu măiestrie înțelepciunea 12.00 Lei
Patericul sfintilor de pretutindeni - Mostenitorii cerului
Patericul sfintilor de pretutindeni - Mostenitorii cerului Fiecare sfânt în parte reprezintă un mijlocitor ceresc al mântuirii noastre, la care apelăm adesea cu evlavie (și căruia uneori îi purtăm și numele, primit la botez), dar și o pildă mereu actuală pentru o viețuire plăcută lui Dumnezeu - Cel ce Se 20.00 Lei
Imperiul Marii Negre. Gloria si decaderea lumii lui Mitridate cel Mare
Imperiul Marii Negre. Gloria si decaderea lumii lui Mitridate cel Mare Conducător viclean și nemilos, strateg iscusit, cărturar – celebru, de altfel, pentru studiul aplicat al otrăvurilor –, Mitridate vi cel Mare a fost unul dintre cei mai puternici și longevivi dușmani ai romanilor. Ambițiile sale au schimbat cursul istorie 70.00 Lei
Familia ortodoxa - mai 2025
Familia ortodoxa - mai 2025 Sfântul Theofan Zăvorâtul: Dragostea este raiul duhovnicesc;Dragostea azi, de Virgiliu Gheorghe;Monahia Matrona Domnaru, fosta stareță a Mănăstirii Hurezi;Sfinții care au făcut din provincia romană Galia Belgica un pământ sfânt... când sufletul cunoaște 14.50 Lei
Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact