Absolventii Facultatii de Teologie din Craiova au depus juramantul de credinta

Cea de a XVII-a promotie de absolventi a Facultatii de Teologie din Craiova a depus joi, 21 iunie, Juramantul de Credinta. In mijlocul lor a fost prezent Inalt Preasfintitul Parinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, care i-a binecuvantat pe cei prezenti si le-a rostit cuvant de invatatura.

Studentii Facultatii de Teologie, Istorie si Stintele Educatiei din Craiova, absolventi ai examenului de licenta, sesiunea iunie 2012, au depus juramantul de credinta in Paraclisul mitropolitan „Maica Domnului Dudu” (Catedrala „Madona Dudu”). Evenimentul a debutat cu slujba Sfintei Liturghii savarsite de soborul parintilor profesori, in prezenta IPS Parinte Irineu, Mitropolitul Olteniei si Decanul Facultatii de Teologie

Suferinta poate fi transfigurata in cea mai mare bucurie a vietii”

Dupa slujba Sfintei Liturghii, Mitropolitul Olteniei a vorbit celor prezenti despre responsabilitatea, rolul si importanta misiunii pe care o are de indeplinit cel care isi inchina intreaga sa viata slujirii lui Dumnezeu. „Identitatea noastra este de Biserica apostolica si misionara. In aceasta axioma se cuprinde etosul noastru de miei, asezati in mijlocul lupilor. Despre aceasta misiune martirica au vorbit Sfintii Parinti si toti apologetii primelor veacuri crestine. Tertulian ne spune ca sangele crestinilor este samanta apostolica ce face sa se propovaduiasca Evanghelia lui Hristos la toate neamurile. Inaintea ochilor nostri se deschide paradoxul acesta. Desi dispretuim uciderea, considerandu-o pacat capital, totusi, pe cei ucisi pentru credinta ortodoxa ii consideram sfinti, mucenici si martiri. Iata cum Dumnezeu face ca aceasta agresivitate a lumii sa devina, in bunul sens al credintei noastre, piatra de temelie a credintei fara de care Biserica noastra Ortodoxa nu poate exista. In piciorul Sfintei Mese avem particele din moastele Sfintilor Mucenici. Aceast lucru arata ca jertfa lor este asezata mai presus de orice. Nu vedem uciderea, ci privim cu admiratie devotamentul dus pana la sacrificiu, daruirea totala pentru Dumnezeu, Stapanul vietii noastre. De aici intelegem cum suferinta poate fi transfigurata in cea mai mare bucurie a vietii. Caci, luptand impotriva mortii, impotriva distrugerii si descompunerii, facem ca materia din noi sa fie transformata duhovniceste intr-o jertfa bine primita inaintea lui Dumnezeu”, a spus IPS Parinte Irineu. Totodata, Inalt Preasfintia Sa i-a indemnat pe absolventi sa ramana statornici invataturilor dobandite in anii studentiei, sa le pastreze si sa le foloseasca in activitatea pe care o vor desfasura pe viitor.

La final, dupa rostirea juramantului, fiecare absolvent a sarutat Sfanta Evanghelie si Sfanta Cruce, asezate in mijlocul bisericii. Evenimentul s-a incheiat cu felicitarile si traditionala fotografie de grup.

Juramantul este acela care angajaza persoana”

Momentul festiv a adus bucurie si emotie atat in sufletele absolventilor, cat si a profesorilor indrumatori. In acest sens, pr. lect. univ. dr. Adrian Ivan, Directorul Departamentului Teologie din cadrul Facultatii de Teologie, Istorie si Stintele Educatiei din Craiova, a spus: „Studiul invataturilor desprinse din Sfintele Scripturi si din operele Sfintilor Parinti nu se reduce la o activitate pur teoretica, ci trebuie transpus in viata si experienta personala. Juramantul este acela care angajaza persoana in spatiul duhovnicesc al experientei eclesiale. De aceea, bucuria pe care am trait-o astazi este una, atat a studentilor nostri, cat si a noastra, ca profesori, pentru ca vedem implinindu-se in ei vocatia noastra invatatoreasca. De astazi vor intra si mai intens in lucrarea misionara Bisericii. Chiar daca vor fi preoti, profesori de Religie sau simplii credinciosi, avem convingerea ca experienta si cunostintele dobandite in facultate le vor fi de mare ajutor in slujirea Mantuitorului Hristos”.

„Pentru mine ziua de astazi este una cu totul deosebita. Sunt patru ani de munca si osteneala, de care, personal, ma simt multumit. Imi doresc foarte mult sa slujesc lui Dumnezeu si semenilor mei prin cunostintele dobandite in facultate, iar juramantul pe care l-am rostit astazi sa-l respect cu sfintenie toata viata” – Florin Popescu, absolvent.

„Alaturi de colegii mei am trecut prin cei patru ani de studiu. Nu a fost deloc usor, insa astazi ma simt mandru pentru ca ma pot numi absolvent al acestei prestigioase Facultati de Teologie. Cuvinele profesorilor nostri le vom pune la inima si le vom avea ca si calauza in viitoarea noastra slujire” – Daniel Foanene, absolvent.

Sursa: mitropoliaolteniei.ro

 

.

22 Iunie 2012

Vizualizari: 775

Voteaza:

Absolventii Facultatii de Teologie din Craiova au depus juramantul de credinta 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE