Acasa la Sfintii Iachint, Neagoe si Ioanichie

Ample evenimente religioase s-au desfasurat sambata trecuta la Targoviste si la Curtea de Arges. Episcopia Argesului si Muscelului a fost ridicata la rang de arhiepiscopie, iar intaistatatorul ei, PS Calinic, la rang de arhiepiscop. In prezenta a peste 5.000 de argeseni, a fost proclamata local canonizarea Sfantului Voievod Neagoe Basarab, a Sfantului Ierarh Iachint, mitropolitul Tarii Romanesti, si a Sfantului Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel, aflam din editia de astazi a cotidianului Ziarul Lumina.

Canonizarea Sfantului Neagoe Basarab a fost proclamata de Patriarhul Daniel, alaturi de 23 de ierarhi, membri ai Sfantului Sinod, in aceeasi zi, si la Targoviste. A asistat si presedintele Traian Basescu, ministrul Culturii Teodor Paleologu, autoritati locale si 15.000 de credinciosi.

Evenimentele religioase de sambata trecuta, care se inscriu in vizita canonica a Patriarhului Romaniei in Mitropolia Munteniei si Dobrogei, au inceput la Targoviste. Ceremonia de proclamare, care a constat in citirea Tomosului patriarhal de canonizare a Sfantului Voievod Neagoe Basarab, a urmat dupa slujba Sfintei Liturghii, oficiata de PF Parinte Patriarh Daniel si 23 de ierarhi ai Bisericii noastre, pe o scena amenajata in imediata apropiere a Catedralei arhiepiscopale. Trecerea lui in randul sfintilor a fost hotarata de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, anul trecut, in sedinta de lucru din 8-9 iunie.

Momentul comemorativ din orasul resedinta a judetului Dambovita a fost completat prin aducerea de la Manastirea Dionisiu, din Muntele Athos, a unei particele din moastele Sfantului Ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolului si Mitropolit al Tarii Romanesti. Aceasta particica va ramane definitiv aici spre inchinare, alaturi de mana aceluiasi sfant ierarh, primita la 20 august, de la IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei. Organizatorii au legat momentul aducerii acestor sfinte moaste de ziua de praznuire a Sfantului Voievod Neagoe Basarab, deoarece Sfantul Nifon a fost canonizat chiar in timpul domniei sale. In anul 1517, dupa terminarea construirii Catedralei de la Curtea de Arges, Sfantul Neagoe a cerut ierarhilor tarii ca mitropolitul Nifon sa fie trecut in randul sfintilor, cu data de pomenire 11 august, fiind primul sfant canonizat pe pamant romanesc. Sfantul Ierarh este o personalitate teologica si culturala marcanta a veacului al XVI-lea, in Tara Romaneasca, la Targoviste, stralucit reorganizator al vietii ecleziastice si important model de spiritualitate ortodoxa si de ierarh iscusit, pilda de smerenie si de bunatate, dar si exemplu stralucit de viata duhovniceasca.

Inalt Preasfintitul Parinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Targovistei si Exarh patriarhal, a spus, in cuvantul rostit cu ocazia ceremoniei, ca acest oras a fost capitala pentru 33 de voievozi munteni si resedinta pentru 22 de mitropoliti, iar in catedrala ctitorita de Neagoe Basarab, Sfantul Ierarh Nifon „a slujit, a invatat, a mustrat si a indreptat pe cararile mantuirii poporul lui Dumnezeu. Acest eveniment straluceste cu mare intensitate in acest an in care sarbatorim 650 de ani de la intemeierea Mitropoliei Tarii Romanesti. Atat Sfantul Ierarh Nifon, cat si Sfantul Voievod Neagoe Basarab sunt doua coloane fundamentale ale sustinerii misiunii Ortodoxiei romanesti pe aceste plaiuri“.

„Sfantul Voievod Neagoe Basarab a avut un suflet mare, a spus PF Parinte Patriarh Daniel, o puternica iubire fata de Dumnezeu aratata mai ales in ctitorirea sau zidirea de biserici, in iubirea foarte mare pentru popor, pentru opera culturala crestina, dar si o iubire pentru celelalte Biserici Ortodoxe din lume. El a fost un bun roman si un bun ortodox, cu o deschidere universala. Atatea daruri a facut, incat intreg Orientul crestin ortodox, care se afla sub ocupatie otomana, a beneficiat de darurile sale. Bunatatea, iubirea sfanta din inima lui s-au revarsat dincolo de poporul sau, dincolo de granitele tarii sale“. Acesta s-a remarcat si prin lucrarea „Invataturile catre fiul meu, Teodosie“, impresionand printr-o cultura patristica si biblica deosebita. „Este pentru prima data la noi cand cineva se gandeste cum trebuie indrumat un om politic, un conducator de tara, ca sa fie crestin in tot timpul vietii sale, nu numai la mari sarbatori, ci sa fie crestin si in vreme de incercare, si in vreme de suferinta, si in vreme de belsug, si in vreme de saracie“, a punctat Intaistatatorul Bisericii Romane, care a mai spus ca opera culturala a Sfantului Voievod are o valabilitate permanenta, inspirand mereu nu numai pe oamenii care conduc tara, ci si pe fiecare om care conduce oameni, preoti, profesori etc.

Multumind Mitropolitului Nifon pentru buna organizare a evenimentului si pentru darurile primite - printre care si o mitra arhiereasca -, Parintele Patriarh a remarcat ca la Targoviste se tiparesc „nu numai multe, ci si bune carti“; drept pentru care i-a oferit cadou editia jubiliara a Sfintei Scripturi. Staretul Petros de la Manastirea Dionisiu din Muntele Athos, care a adus o particica din moastele Sfantului Ierarh Nifon, a primit o cruce pectorala.

Tot acum, Patriahul Daniel a lansat noua editie a „Octoihului“ ieromonahului Macarie, una dintre primele tiparituri din Romania, aparuta la Manastirea Dealu, in 1510. Aceasta noua editie imita aproape in totalitate prima editie. S-au tiparit doar trei exemplare, doarece este foarte costisitor. Despre primele tiparituri ale lui Macarie, de la Targoviste, Preafericirea Sa a spus ca au „inceput cu anul 1508, Liturghierul, si apoi la doi ani, o alta carte, Octoihul. Apoi Evangheliarul, Molitfelnicul si Apostolul“. Dupa acest moment religios-cultural, Patriarhul Daniel a binecuvantat si inaugurat Aula „Sfantul Voievod Neagoe Basarab“ din Resedinta arhiepiscopala.

Vizita canonica in Mitropolia Munteniei si Dobrogei, care a inceput sambata dimineata cu evenimentul solemn de la Targoviste, a continuat in a doua parte a zilei la Curtea de Arges, cu proclamarea locala a Sfantului Voievod Neagoe, a Sfantului Ierarh Iachint si a Sfantului Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel, dar si cu ridicarea in rang de arhiepiscopie a Episcopiei Argesului si Muscelului, si de arhiepiscop a Preasfintitului Episcop Calinic Argatu.

Delegatia oficiala plecata din Targoviste a fost intampinata de chiriarhul locului, PS Calinic, si de autoritatile locale argesene, in orasul Topoloveni, la Biserica „Sfantul Mucenic Gheorghe“. Aceasta biserica se deosebeste in mod deosebit de celelalte, deoarece zidurile ei nu au fost destinate de la inceput pentru un lacas de rugaciune, ci abia din 2004, cand a inceput transformarea cladirii in biserica. „Este o organizare deosebit de ingenioasa si, in acelasi timp, o manifestare a intelepciunii cum se poate transforma spatiul in alt spatiu, prin transfigurare. Aici se imbina traditia iconostasului cu modernitatea materialelor“, a spus Patriarhul romanilor, facand aluzie la metalul care a inlocuit lemnul din catapeteasma si la mozaicul, nu din sticla pictata, ci din pictura integrata in sticla topita.

Ultima oprire, inainte de Catedrala episcopala (arhiepiscopala, de sambata), s-a facut la Biserica „Sfantul Nicolae“ - Domnesc din Curtea de Arges, considerata de unii istorici cea mai veche biserica din sud-estul Europei. „Ne aflam in locul unde a slujit Sfantul Ierarh Iachint de Vicina intre anii 1359-1372. El a fost contemporan cu Sfantul Grigore Palama, care a trecut la Domnul tocmai in anul 1359, cand prietenul si ucenicul sau, Iachint de Vicina, a urcat pe tronul de arhipastor al Mitropoliei Tarii Romanesti“, a spus Patriarhul Daniel. In timpul pastoririi sfantului ierarh, Ortodoxia romaneasca trebuia aparata, iar voievodatul Tarii Romanesti trebuia consolidat, deoarece regele Ludovic cel Mare al Ungariei dorea convertirea Tarii Romanesti la catolicism. Deci, acesta a aparat credinta ortodoxa intr-o vreme in care exista o mare competitie prozelitista. Si a continuat: „Avem momente de profunda emotie, gandindu-ne ca si moastele, sfintele oseminte ale Sfantului Iachint, desi inca nu sunt descoperite, se afla totusi in aceasta biserica sau in apropierea ei“. Patriarhul a oferit si un cadou Bisericii „Sfantul Nicolae“ - Domnesc, al doilea hram, „Sfantul Ierarh Iachint“, praznuit la 28 octombrie.

Ajunsi la Catedrala episcopala din Curtea de Arges la slujba Vecerniei, delegatia oficiala a fost primita in aplauze de catre credinciosi si preoti, purtand epitrahile, cu flori in maini. Printre ei se vedeau palcuri de primari cu tricolorul pus pe dupa umar. Organizatorii au declarat ca au fost chemati toti primarii din imprejurimi, in jur de 90.

Dupa slujba Vecerniei, pe esplanada din fata Catedralei s-au citit cele trei Tomosuri patriarhale de proclamare locala a canonizarii celor trei sfinti, adica a primului ierarh de la Arges, Sfantul Iachint de Vicina, a domnitorului de aici, Sfantul Neagoe Basarab, si a isihastului care s-a nevoit in muntii argeseni, Sfantul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel.

Patriarhul Daniel a mentionat ca proclamarea canonizarii Sfantului Iachint, primul mitropolit al principatului Tarii Romanesti, s-a facut in fata catedralei pe care a construit-o Sfantul Voievod Neagoe Basarab, iar proclamarea canonizarii Sfantului Neagoe Basarab s-a facut la Curtea de Arges pentru ca este inmormantat aici. „Deci am venit la el, unde el din pamant priveste cerul, si din cer priveste pamantul. Osemintele lui sunt in pamant, dar sufletul sau, luminat de Duhul Sfant, este in ceruri; a devenit rugator pentru neamul romanesc si pentru intreaga Ortodoxie pe care a ajutat-o prin multele danii pe care le-a facut in intreg Orientul. Este un moment deosebit de solemn, de sfant, sa venim acasa la Sfantul Iachint - pe care credem ca-l vom gasi in urma sapaturilor in sau aproape de Biserica «Sfantul Nicolae» - Domnesc de aici, din Curtea de Arges - si acasa la Sfantul Voievod Neagoe Basarab. Parca sunt contemporani cu noi atunci cand ii iubim, cand le aratam recunostinta pentru ceea ce ei ne-au lasat noua mostenire, si simtim cum crestem in prietenie cu ei si cu sfintii atunci cand le urmam pilda vietii lor prin ctitorirea de biserici, prin apararea credintei, prin cresterea copiilor in credinta si prin transmiterea de noi valori spirituale si culturale generatiei care vine“.

Despre proclamarea canonizarii Sfantului Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel, Intaistatorul Bisericii noastre a remarcat ca nu s-a facut mai intai la Bucuresti, ci la Arges, pentru ca este din partile acestea: „Am venit noi acasa la el, ca sa facem bucurie argesenilor si muscelenilor, spunandu-le ca, in ceruri, se afla inca un rugator in plus pentru aceste locuri binecuvantate de Dumnezeu cu frumuseti ale naturii, la care Biserica a adaugat frumusetile culturii crestine“.

In bucuria proclamarii celor trei sfinti, a spus PF Parinte Patriarh ca s-a gandit ca intreaga episcopie sa se bucure de o demnitate mai mare, ridicarea in rang a Episcopiei Argesului si Muscelului - care are peste 330 de ani de existenta, contribuind foarte mult la imbogatirea spirituala a poporului roman - si a Preasfintitului Calinic. „Cunoastem ravna lui, nu numai in libertate, ci si in anii grei de comunism, cand a fost staret la Manastirea Cernica, si apoi toata lucrarea misionara. Retinem mai ales disponibilitatea Inalt Preasfintiei Voastre de a raspunde la invitatii atunci cand alti ierarhi din alte eparhii va invita. Deci, pe langa intelepciune si ravna, are si o mobilitate misionara foarte mare. Deci, aceasta pilda este foarte luminoasa, binecuvantata si trebuie facuta roditoare. De aceea sunt multi ierarhi aici prezenti, pentru ca si Inalt Preasfintia Sa a fost foarte adesea prezent la bucuriile si necazurile, la incercarile si realizarile altor eparhii. Aceasta comuniune sinodala si fratietate arhiereasca este o mare binecuvantare si un mare dar de la Dumnezeu care trebuie mereu cultivat“.

A urmat ceremonia de ridicare in rang, in cadrul careia Preasfintitul Calinic a primit din partea PF Patriarh Daniel insemnele arhiepiscopale: mantia de arhiereu, crucea patriarhala pentru arhierei, engolpionul, camilafca si carja arhiereasca, devenind arhiepiscop.

Dupa ce a multumit pentru cinstea primita, noul arhiepiscop a punctat evenimentele istorice mai importante ale noii Arhiepiscopii a Argesului si Muscelului: recunoasterea Mitropoliei Tarii Romanesti in 1359, cand a fost primul sediu al ei, timp de 158 de ani; infiintarea Episcopiei in 1793, ca urmare a propunerii mitropolitului Dositei Filitti, de catre domnitorul Alexandru Moruzi al Tarii Romanesti; cei 41 de ani, din 1949, pana in 1990, timp in care episcopia a fost desfiintata. „Dupa 650 de ani, Preafericirea Voastra, Parinte Patriarh Daniel, ati tamaduit rana de veacuri a argesenilor, care nu uita istoria si evlavia stramosilor romani, aducandu-ne bucurie in lumina de vecernii, cu meditatii, rugaciune si recunostinta pentru ctitorii de altadata, trecuti in tara de peste veac, dar prezenti la aceasta aleasa zi de sfanta istorie romaneasca. Ma bucur si pot spune ca Argesul si Muscelul, din Tara Basarabilor, sunt ca Moldova musatina si celelalte locuri ale vechii Dacii, in care se cumpanesc firea poporului nostru romanesc si credinciosia sa adevarata in Iisus Hristos Domnul“, a spus Inalt Preasfintitul Parinte Calinic, Arhiepiscopul Argesului si Muscelului. Mentionam ca Patriarhul Romaniei a daruit Catedralei arhiepiscopale un nou hram, „Sfantul Voievod Neagoe Basarab“.

Sursa: basilica.ro

28 Septembrie 2009

Vizualizari: 546

Voteaza:

Acasa la Sfintii Iachint, Neagoe si Ioanichie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE