Act Sinodal Comemorativ la implinirea a 300 de ani de la martiriul Sfintilor Brancoveni

Act Sinodal Comemorativ al Bisericii Ortodoxe Autocefale Romane, la implinirea a 300 de ani de la martiriul Sfintilor Brancoveni

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane,

Preaiubitului cler, cuviosului cin monahal si dreptcredinciosilor crestini din cuprinsul Patriarhiei Romane,

Har, mila si pace de la Dumnezeu, iar de la Noi, arhieresti binecuvantari!

Istoria l-a inscris pe voievodul martir Constantin Brancoveanu in randul marilor domnitori ai neamului nostru, iar Biserica l-a trecut in randurile sfintilor martiri, aparatori ai credintei crestine si ctitori de locasuri sfinte, alaturi de cei patru fii ai sai, Constantin, Stefan, Radu, Matei si de sfetnicul Ianache (Vacarescu), acestia fiind canonizati de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in data de 20 iunie 1992, cu data de pomenire in 16 august, si proclamați solemn ca sfinti prin Tomosul Sinodal de Canonizare, citit in data de 15 august 1992, in Biserica Sfantul Gheorghe-Nou din Bucuresti, ctitorie brancoveneasca in care se afla mormantul domnitorului.

Pentru evocarea mostenirii spirituale si culturale brancovenesti si evidentierea modelului Sfintilor Brancoveni de iubire jertfelnica si statornica fata de Biserica si de poporul roman, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in sedinta sa de lucru din 29 octombrie 2012, a proclamat anul 2014 ca fiind „Anul comemorativ al Sfintilor Martiri Brancoveni”, deoarece se implinesc 300 de ani (15 august 1714-15 august 2014) de la martiriul Sfintilor Brancoveni.

Format intr-un mediu carturaresc si avand constiinta unitatii de neam, Sfantul Constantin Brancoveanu a fost un domnitor invatat si un promotor al educatiei si al culturii. El a reorganizat Academia Domneasca (1694) din Manastirea Sfantul Sava, precursoare a Universitatii din Bucuresti (1864), si, tot prin grija sa, au fost organizate scoli cu predare in limbile romana si slavona, in incinta Manastirilor Sfantul Gheorghe Vechi si Coltea din Bucuresti, precum si la Manastirea Sambata de Sus din Tara Fagarasului. Promotor al culturii, el s-a ingrijit ca, in unele manastiri, mai ales in ctitoriile sale, sa fie organizate biblioteci, care au devenit renumite si datorita cartilor provenite din marile centre culturale ale Europei apusene.

Sfantul Voievod Constantin Brancoveanu a incurajat si a sprijinit tiparirea lucrarilor de cultura teologica si laica. Domnia lui a inceput cu aparitia Bibliei de la Bucuresti, in anul 1688, iar apoi, pentru a continua lucrarea de promovare a limbii si culturii crestine romanesti, el a incredintat coordonarea tipografiei domnesti din Bucuresti monahului georgian Antim, viitorul mitropolit Antim Ivireanul al Tarii Romanesti (1708-1716). Astfel, prin dezvoltarea culturala intensa in diferite directii, orasul Bucuresti a devenit un centru spiritual si cultural semnificativ in sud-estul Europei, iar domnitorul Tarii Romanesti un sustinator al culturii in intreg spatiul romanesc.

Iubitor de Hristos si de Biserica, Sfantul Voievod Constantin Brancoveanu a fost un mare ctitor de manastiri si biserici, ridicand din temelie unele noi si restaurand sau inzestrand altele mai vechi. In acest sens, sunt emblematice Manastirea Hurezi din Tara Romaneasca si Manastirea Sambata de Sus din Transilvania. De asemenea, amintim Biserica Sfantul Gheorghe-Nou din Bucuresti si Biserica Sfantul Gheorghe de la Mogosoaia, precum si bisericile sale de la Fagaras si Ocna Sibiului, construite pentru a intari Ortodoxia din Transilvania.

Voievodul martir Constantin Brancoveanu a sprijinit cu multa generozitate intreaga Ortodoxie care se afla sub stapanirea otomana, si anume, a tiparit carti in limbile romana, greaca si slavona si a sprijinit pe crestinii ortodocsi din Georgia sa aiba propria lor tipografie. Pentru prima data in istorie a tiparit o carte de cult in limba araba, „Liturghierul greco-arab” la tipografia de la Manastirea Snagov, in anul 1701, cu ajutorul staretului Antim Ivireanul. A ajutat, financiar si material, Patriarhiile din Constantinopol, Alexandria, Antiohia, Ierusalim, Biserica Georgiei, precum si multe manastiri din Muntele Athos, construind sau reparand biserici si paraclise in cuprinsul acestora. Astfel, el a aratat multa darnicie, evlavie si demnitate, ramanand o pilda vie pentru domnitorii crestini si pentru sustinatorii culturii crestine.

Sfantul Voievod Constantin Brancoveanu a avut 11 copii (4 fii si 7 fiice), fiind un parinte harnic, intelept si generos care, impreuna cu sotia sa, Doamna Maria Brancoveanu, femeie curajoasa, evlavioasa si iubitoare de Biserica si Neam, reprezinta un model demn de urmat pentru familia crestina, pentru educatia crestina a copiilor, pentru multa statornicie in marturisirea dreptei credinte si promovarea valorilor culturii crestine.

Cinstirea memoriei Sfantului Voievod Martir Constantin Brancoveanu este o datorie de constiinta a intregului popor roman. De aceea, si Guvernul Romaniei, prin hotararea nr. 1167/2013, a declarat anul 2014, ca fiind „Anul Brancoveanu”. In acest context, mai multe evenimente majore au marcat, anul acesta, caracterul liturgic-misionar al cinstirii memoriei Sfantului Constantin Brancoveanu:

1.Deshumarea moastelor Sfantului Constantin Brancoveanu, in ziua de 13 mai 2014, si cinstirea lor prin asezarea intr-o racla de argint aurit, dupa ce, multa vreme, acestea au fost tainuite, in Biserica „Sfantul Gheorghe-Nou” din Bucuresti, inca din anul 1720, cand au fost aduse aici de Doamna Maria Brancoveanu;

2.Organizarea, in ziua de 21 mai 2014, a procesiunii-pelerinaj cu moastele Sfantului Constantin Brancoveanu, de la Catedrala Patriarhala la Biserica „Sfantul Gheorghe-Nou”, ca o reconstituire, dupa 80 de ani, a procesiunii-comemorare din anul 1934, la implinirea a 220 de ani de la moartea sa, desfasurata in prezenta Regelui, a Patriarhului Romaniei si a unui mare numar de ierarhi, preoti, monahi, monahii si credinciosi, cu semnificativa deosebire ca, in acest an, 2014, Domnitorul a fost cinstit nu printr-un parastas, ci prin venerarea sfintelor sale moaste, ca Sfant rugator in Ceruri impreuna cu ceilalti Sfinti Brancoveni;

3.Sfințirea noii picturi si binecuvantarea amplelor lucrari la Biserica Sfantul Gheorghe-Nou din Bucuresti, imbracata acum intr-un vesmant nou, pentru a cinsti mai mult prezenta aici a moastelor Sfantului Voievod Martir;

4.Coliturghisirea ierarhilor Sfantului nostru Sinod si a reprezentantilor Bisericilor Ortodoxe surori prezenti aici, astazi, 16 august 2014, in insasi ziua pomenirii Sfintilor Martiri Brancoveni;

5.Continuarea procesiunii-pelerinaj cu moastele Sfantului Constantin Brancoveanu la cele mai importante biserici ctitorite de el in Tara Romaneasca si in Transilvania, pana la sfarsitul acestui An Comemorativ, pentru a intari comuniunea romanilor in rugaciune si demnitate, deoarece de la Sfintii Martiri Brancoveni invatam nu numai credinta si evlavia, ci si demnitatea de a ramane crestini marturisitori pana la moarte.

In plan cultural si academic, au fost organizate numeroase conferinte, congrese, simpozioane si concursuri tematice, atat de catre Biserica, in tara si strainatate, cat si de Academia Romana si alte institutii publice, cu sprijinul autoritatilor de stat centrale si locale. Pe parcursul acestui An Comemorativ, au fost publicate mai multe studii, monografii, albume si lucrari stiintifice la editurile Patriarhiei Romane, la editurile eparhiilor si la alte edituri.

Sfantul Constantin Brancoveanu a fost un statornic marturisitor al credintei crestine ortodoxe, prin jertfa sa martirica, si un sustinator al culturii si al artei romanesti. Profunzimea sintezei brancovenesti dintre credinta si cultura, dintre valorile artistice din Rasarit si cele din Apus, s-a dezvoltat creativ intr-un stil artistic distinct in istoria civilizatiei romanesti si europene, cunoscut sub numele de stilul brancovenesc.

In toata viata si activitatea sa, Sfantul Domnitor Martir Constantin Brancoveanu a urmat modelul Sfintilor Imparati Constantin si Elena, de la care a invatat sa pastreze credinta in Hristos, sa construiasca biserici si manastiri, sa dezvolte opera sociala si culturala crestina in societate, sa fie un adevarat conducator de stat, intelept si echilibrat, aparand viata si valorile poporului pe care-l conduce.

Comemorarea solemna a Sfintilor Martiri Brancoveni de catre Patriarhia Romana, cu participarea reprezentantilor Patriarhiei Ecumenice, Patriarhiilor Alexandriei, Antiohiei, Ierusalimului si Georgiei, pe care Sfantul Voievod Constantin Brancoveanu le-a pretuit si le-a ajutat, culmineaza cu aceasta Sfanta Liturghie savarsita in duh de comuniune fraterna intre Bisericile noastre surori, astazi, sambata, 16 august 2014, in ziua pomenirii Sfintilor Brancoveni. Acest moment sfant si solemn ne cheama sa fim marturisitori ai credintei crestine, ctitori de locasuri sfinte si de cultura crestina, ne indeamna sa cultivam intr-ajutorarea frateasca si sa fim darnici, avand in suflet iubire jertfelnica, smerita si milostiva.

Exemplul vietii Sfantului Constantin Brancoveanu inchinata lui Hristos Domnul pana la moarte martirica si rugaciunile inaltate inaintea Tronului Preasfintei Treimi, de catre Sfintii Martiri Brancoveni, constituie un izvor permanent de lumina si innoire pentru viata crestina de astazi.

Ne rugam Preasfintei Treimi sa ne daruiasca tuturor credinta puternica, dragoste fata de Biserica si popor, dar mai ales sa invatam, din pilda Sfintilor Martiri Brancoveni, ca iubirea izvorata din credinta in Iisus Hristos Cel Rastignit si Inviat este mai mare decat teama de moarte, pentru ca Hristos Insusi daruieste martirilor cununi ceresti de biruinta, potrivit fagaduintei „Fii credincios pana la moarte si iti voi da cununa vietii” (Apocalipsa 2, 10).

Si astfel, cu un cuget si cu o inima, impreuna sa preamarim pe Tatal, pe Fiul si pe Sfantul Duh, Treimea cea deofiinta si nedespartita, si sa zicem: „Minunat este Dumnezeu intru sfintii Lui” (Psalmul 67, 36). Amin!

PRESEDINTELE SFANTULUI SINOD AL BISERICII ORTODOXE ROMANE

† D A N I E L
ARHIEPISCOPUL BUCURESTILOR,
MITROPOLITUL MUNTENIEI SI DOBROGEI, LOCTIITORUL TRONULUI CEZAREEI CAPADOCIEI SI
PATRIARHUL BISERICII ORTODOXE ROMANE
† Grigorie
Arhiepiscopul Thyatirelor si Marii Britanii
Patriarhia Ecumenica
† Serafim
Mitropolit de Zimbabwe si Angola
Patriarhia Alexandriei
† Ignatie
Mitropolitul Antiohian al Frantei,
al Europei Occidentale si Meridionale
Patriarhia Antiohiei
† Nectarie
Arhiepiscop de Anthidona si
Epitrop al Patriarhiei Ierusalimului la Constantinopol
Patriarhia Ierusalimului
† Theodor
Mitropolit de Akhaltsikhe si Tao-Klardjeti
Patriarhia Georgiei
† Teofan,
Arhiepiscopul Iasilor si
Mitropolitul Moldovei si Bucovinei
† Laurentiu,
Arhiepiscopul Sibiului si
Mitropolitul Ardealului
† Andrei,
Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului si
Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului
† Irineu,
Arhiepiscopul Craiovei si
Mitropolitul Olteniei
† Nicolae,
Arhiepiscopul Timisoarei si
Mitropolitul Banatului
† Petru,
Arhiepiscopul Chisinaului,
Mitropolitul Basarabiei si Exarh al Plaiurilor
† Iosif,
Arhiepiscopul Ortodox Roman al Europei Occidentale si
Mitropolitul Ortodox Roman al Europei Occidentale si Meridionale
† Serafim,
Arhiepiscopul Ortodox Roman al Germaniei, Austriei si Luxemburgului si
Mitropolitul Ortodox Roman al Germaniei, Europei Centrale si de Nord
† Nifon,
Mitropolit onorific,
Arhiepiscopul Targovistei si Exarh Patriarhal
† Teodosie,
Arhiepiscopul Tomisului
† Pimen,
Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor
† Irineu,
Arhiepiscopul Alba Iuliei
† Varsanufie,
Arhiepiscopul Ramnicului
† Eftimie,
Arhiepiscopul Romanului si Bacaului
† Ciprian,
Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei
† Calinic,
Arhiepiscopul Argesului si Muscelului
† Casian,
Arhiepiscopul Dunarii de Jos
† Timotei,
Arhiepiscopul Aradului
† Nicolae,
Arhiepiscopul Ortodox Roman al celor doua Americi
†Justinian,
Arhiepiscop onorific,
Episcopul Ortodox Roman al Maramuresului si Satmarului
† Ioan,
Arhiepiscop onorific,
Episcopul Covasnei si Harghitei
† Corneliu,
Episcopul Husilor
† Lucian,
Episcopul Caransebesului
† Sofronie,
Episcopul Ortodox Roman al Oradiei
† Nicodim,
Episcopul Severinului si Strehaiei
† Vincentiu,
Episcopul Sloboziei si Calarasilor
† Galaction,
Episcopul Alexandriei si Teleormanului
† Ambrozie,
Episcopul Giurgiului
† Sebastian,
Episcopul Slatinei si Romanatilor
† Visarion,
Episcopul Tulcii
† Petroniu,
Episcopul Salajului
† Gurie,
Episcopul Devei si Hunedoarei
† Daniil,
Episcop-loctiitor (administrator) al Episcopiei Daciei Felix
† Siluan,
Episcopul Ortodox Roman al Ungariei

† Mihail
Episcopul Ortodox Roman al Australiei si Noii Zeelande
† Siluan,
Episcopul Ortodox Roman al Italiei
† Timotei,
Episcopul Ortodox Roman al Spaniei si Portugaliei
† Macarie,
Episcopul Ortodox Roman al Europei de Nord
† Varlaam Ploiesteanul,
Episcop-vicar patriarhal
† Ieronim Sinaitul
Episcop-vicar patriarhal
† Calinic Botosaneanul,
Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iasilor
† Andrei Fagaraseanul,
Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului
† Vasile Someseanul,
Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului
† Paisie Lugojeanul,
Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei
† Antonie de Orhei
Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chisinaului
† Marc Nemteanul,
Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale
† Sofian Brasoveanul,
Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane a Germaniei, Austriei si Luxemburgului
† Emilian Lovisteanul,
Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului
† Ioachim Bacauanul,
Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului
† Ioan Casian de Vicina,
Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane a celor doua Americi
† Iustin Sigheteanul,
Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului si Satmarului
† Ignatie Mureseanul,
Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Romane a Spaniei si Portugliei
***
Act Sinodal comemorativ nr. 3/2014, facut public astazi, 16 august 2014, in Biserica „Sfantul Gheorghe-Nou” din Bucuresti, in ziua pomenirii Sfintilor Martiri Brancoveni: Constantin Voda cu cei patru fii ai sai, Constantin Stefan Radu, Matei, si sfetnicul Ianache.

Sursa: basilica.ro

Pe aceeaşi temă

16 August 2014

Vizualizari: 720

Voteaza:

Act Sinodal Comemorativ la implinirea a 300 de ani de la martiriul Sfintilor Brancoveni 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE