Activitati duhovnicesti si pastoral-misionare la Craiova si Targu Carbunesti

Saptamana aceasta seria intalnirilor duhovnicesti, organizate in perioada Postului Sfintelor Pasti de catre ASCOR Craiova a fost intregita cu ultimele trei conferinte duhovnicesti. Astfel, marti, 8 aprilie, invitatul tinerilor ascoristi craioveni a fost parintele conf.

univ. dr. Picu Ocoleanu, de la Facultatea de Teologie din Craiova, care a conferentiat pe tema: „Maica Domnului – chip desavarsit al mamelor crestine”. Miercuri, 9 aprilie, in mijlocul tinerilor ascoristi s-a aflat parintele lect. univ. dr. Adrian Ivan, profesor de Catehetica si Omiletica la Facultatea de Teologie din Craiova, care a vorbit despre „Unicitatea modelului pentru tinerii de astazi si trairea lui in diversitate”. Sirul conferintelor va fi completat astzi de prelegerea „Pregatirea tanarului pentru Sfintele Pasti, intr-o societate secularizata”, ce va fi sustinuta de Inaltpreasfintitul Parinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, in Aula Magna a Centrului de Restaurare si vizualizare al Facultatii de Teologie din Craiova.

Activitati pastoral-misionare in Protoieria Targu Carbunesti
Preotii din cadrul Protopopiatului Targu Carbunesti s-au reunit marti, 8 aprilie, la Centrul Pastoral Misionar “Sfantul Ioan Gura de Aur”, in cadrul cercului pastoral – misionar desfasurat cu binecuvantarea IPS Parinte Irineu. Cu acest prilej, pr. Bora Ioan Sorin, de la Parohia “Sfantul Antim Ivireanul”, a sustinut o conferinta pe tema “Sfanta Euharistie”. La finalul intalnirii, parintele protoiereu Iulian Margineanul a tinut sa mentioneze ca „Sfanta Taina a Impartasaniei se savarseste in timpul Dumnezeiestii Liturghii, ea este centrul si scopul acesteia. Darurile ce se aduc de catre credinciosi, painea din grau curat, dospita, si vinul din struguri se prefac in Trupul si Sangele Mantuitorului, prin invocarea Duhului Sfant asupra lor de catre liturghisitor. Rugaciunea de invocare a Duhului Sfant poarta numele de epicleza si constituie momentul cel mai important din Sfanta Liturghie. Crestinii pregatiti prin Taina Sfanta a Spovedaniei se impartasesc in cadrul Dumnezeiestii Liturghii la momentul cuvenit. Cei bolnavi vor fi impartasiti de catre preoti in afara bisericii, la spital sau la casele lor. Nu pot fi impartasiti cei aflati in stare de inconstienta si cei iesiti din minti”.

A doua zi, miercuri, 9 aprilie, aproximativ 200 de copii au fost impartasiti in Parohia Polovragi, din Protoieria Targu Carbunesti, dupa Taina Sfantului Maslu savarsita de catre un sobor de preoti.

“Scoala Altfel”, la Centrul “Best Life” din Craiova
Copiii Centrului social multifunctional „Best Life” pentru copiii dezavantajati social, al Arhiepiscopiei Craiovei, au primit marti, 8 aprilie, vizita elevilor Liceului de Arta „Marin Sorescu”, insotiti de prof. Bunget Marilena si Milos Livia. Activitatea, parte a programului saptamanii „Scoala Altfel”, a inceput cu prezentarea serviciilor sociale si educationale ale asezamantului si a continuat cu un program special in care beneficiarii Centrului au recitat poezii si au lecturat legende specifice acestei perioade. „Sunem fericiti ca am avut prilejul de a cunoaste acesti copii frumosi si de a impartasi experienta unei activitati de folos tuturor copiilor implicati. Este pentru prima data cand ne aflam aici si speram sa mai avem ocazii de a ne intalni si a desfasura proiecte importante impreuna”, a declarat prof. Livia Milos, de la Liceul de Arta “Marin Sorescu”.

Impartiti pe grupe de lucru, copilasii au confectionat felicitari de Pasti dintre cele mai variate. „Am lucrat o felicitare cu un model aparte, pe care o voi darui celor dragi”, a marturisit Gabriela, eleva a Liceului de Arta. Angajatii Centrului social al Arhiepiscopiei Craiovei spun ca astfel de actiuni dezvolta abilitatile de lucru in echipa ale copiilor, cele de comunicare, contribuind astfel la imbunatatirea abilitatilor de viata independenta. „Stiind faptul ca gandurile si emotiile fundamentale ce vin din interior capata expresie mai degraba in imagini decat in cuvinte, in activitatea de ieri ne-am propus sa lucram felicitari si obiecte decorative de Pasti, ceea ce a insemnat exprimare libera, spontana, autentica si creativitate. Cu fiecare experienta de acest fel, copiii invata sa devina ei insisi si increzatori in fortele proprii, sa se simta si sa se exprime liber, sa comunice si sa relationeze, deoarece procesul creativ ii ajuta in dezvoltarea abilitatilor personale si interpersonale”, a declarat Adelina Dima, psiholog in cadrul Centrului social pentru copii „Best Life”.

(Diac.
Gheorghe Cioiu, Gabriela Popescu)

Sursa: mitropoliaolteniei.ro
 

.

10 Aprilie 2014

Vizualizari: 585

Voteaza:

Activitati duhovnicesti si pastoral-misionare la Craiova si Targu Carbunesti 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

intalniri duhovnicesti

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE