Aducere aminte pentru deportatii in Baragan

Un sobor de preoti a oficiat slujba parastasului pentru sufletele tuturor  mehedintenilor ce s-au mutat la Domnul si au trecut prin grele incercari in timpul deportarilor si stramutarilor de amploare  in Campia Baraganului.

La monumentul din parcul Dragalina, numerosii membrii ai asociatiei au inaltat timp de cateva minute, impreuna cu preotii, rugaciune in memoria celor apropiati ai lor care au pierit in timpul regimului comunist fara sa fi avut vreo vina si au depus jerbe de flori.

Deportarile in Baragan au fost o actiune de amploare intreprinsa de regimul comunist din Romania, cu scopul de a reloca fortat populatia care locuia pe o raza de aproximativ 25 km de granita cu Iugoslavia, din judetele Timis, Caras-Severin si Mehedinti in Campia Baraganului.

Parintele Petrisor Zaharia, inspector eparhial ne-a declarat: "Ziua de 18 iunie 1951 reprezinta pentru istoria poporului nostru o zi de mare tristete si durere pentru sute si mii de romani si asa va ramane in veci. A fost o zi neagra a deportarilor, intrucat suferinta indurata atunci si in anii ce-au urmat nu va putea fi uitata niciodata de intreg poporul roman.In Baragan acesti oameni nu au uitat nicio clipa cine sunt si nici de unde au fost smulsi cu forta, purtandu-si cu demnitate catusele deportarii si credinta in Dumnezeu. Acum 62 de ani cei ma buni gospodari, floarea intelectualitatii au fost lasati in stepa Baraganulu, sub cerul liber, fara agoniseala stransa de o viata.

Experienta amara si plina de suferinta este plina de suferinta este inca vie in sufletele celor care au trait-o. E o datorie a noastra de a reface simbolic solidaritatea unei comunitati, unite in primul rand prin amintire dar si prin faptul ca in situatiile tragice pe care le-au traversat mobilizarea in fata greului si ajutorul celorlalti au fost conditii ale supravietuirii”, a conchis parintele Zaharia.

Membrii Asociatiei Fostilor Detinuti Politici Mehedinti, impreuna cu fostii deportati in Baragan se vor aduna si pe 29 iunie, la monumentul victimelor comunismului de la Izverna - Mehedinti, pentru a comemora pe eroii martiri cazuti in timpul regimului.

Viorel Vladucu

Sursa: episcopiaseverinului.ro

.
Pe aceeaşi temă

19 Iunie 2013

Vizualizari: 230

Voteaza:

Aducere aminte pentru deportatii in Baragan 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE