Adunarea Eparhiala a Episcopiei Caransebesului

Sambata, 4 februarie a.c., a avut loc la resedinta episcopala din Caransebes sedinta anuala a Adunarii Eparhiale a Episcopiei Caransebesului. Deschiderea sesiunii s-a facut prin savarsirea slujbei de Te-Deum specifice, de catre Preasfintitul Parinte Episcop Lucian, in paraclisul episcopal cu hramul „Sfintii Trei Ierarhi” din incinta centrului eparhial. Dupa savarsirea slujbei, in sala de festivitati "Episcop Elie Miron Cristea" a centrului eparhial, parintele Alin Campean consilier administrativ-bisericesc a prezentat raportul general pe anul 2011 dimpreuna cu darea de seama pe acelasi an.

In anul 2011, activitatea organelor eparhiale a fost una bogata. Dintre deciziile mai importante amintim numirea personalului clerical si neclerical in eparhie, precum si continuarea cursurilor de formare si perfectionare in profesia de muzeograf in cadrul Proiectului strategic european „Pregatirea resurselor umane pentru valorificarea si promovarea patrimoniului cultural national” si amenajarea Centrul de perfectionare a resurselor umane - Caransebes. Un aspect important l-a constituit finalitatea cursurilor pentru dobandirea competentei de manager - proiecte sociale prin proiectul european „Implicarea clerului si a membrilor comunitatilor parohiale ortodoxe in dezvoltarea de proiecte sociale la nivelul Mitropoliei Banatului si Arhiepiscopiei Alba Iuliei”, la inceputul acestui an inaugurandu-se in Caransebes, Centrul de incluziune sociala al Episcopiei Caransebesului, care ofera servicii gratuite ce vizeaza cresterea gradului de autonomie sociala a beneficiarilor, persoane aflate in dificultate, prin consiliere si sprijin in vederea identificarii unor oportunitati de angajare si diminuarea riscului social.

Membrii Adunarii Eparhiale au luat act cu bucurie de faptul ca in anul 2011, in organizarea Episcopiei Caransebesului, joi, 10 noiembrie 2011, la Manastirea Vasiova, a avut loc prima sinaxa a staretilor si staretelor din intreaga Mitropolie a Banatului. Au fost prezentate deopotriva toate activitatile culturale (simpozioane, festivaluri, conferinte, carti editate), precum si rezultatele activitatii catehetice desfasurate in Episcopia Caransebesului, prin proiectele implementate de catre Patriarhia Romana.

Dupa citirea raportului, presedintele Adunarii a impartit celor cinci comisii de lucru mai sus amintite rapoartele sectoarelor administratiei eparhiale spre a fi dezbatute si elaborate procesele-verbale cu propuneri pentru anul 2012. Comisiile de lucru s-au retras pentru dezbateri iar Preasfintitul Lucian a suspendat sedinta intretinandu-se in acest timp cu invitatii, reprezentanti ai asezamintelor monahale din eparhiei, ai invatamantului teologic caransebesean, precum si ai institutiilor culturale si filantropice din judetul Caras-Severin.

La reunirea in plen, membrii Adunarii Eparhiale au ratificat hotararea privitoare la inaugurarea in acest an a doua noi frecvente pentru Radio TRINITAS, in raza eparhiei noastre, la Caransebes si la Resita. Frecventele au fost preluate prin contributia Consiliului local al Municipiului Caransebes, care le-a achizitionat si apoi le-a donat Patriarhiei Romane. Cele doua antene vor fi instalate in cel mai scurt timp pe Muntele Mic si pe Muntele Semenic, pentru o acoperire cat mai mare.

Cu privire la activitatea social-filantropica, s-a adus la cunostinta intensificarea misiunii Bisericii in societate, prin infiintarea de noi centre sociale si prin dezvoltarea capacitatii celor deja existente si s-a hotarat ca in acest an cu precadere, atentia activitatilor sociale sa se indrepte spre credinciosii nevoiasi, singuri si aflati in suferinta. Pentru aceasta adunarea eparhiala a suplimentat bugetul eparhial in vederea
unei activitati sociale mai sustinute.

Dintre propunerile amintite au fost luate in dezbatere evidentierea la nivelul eparhiei in anul 2012 a tematicii „Sfantul Mitropolit Andrei Saguna si Banatul”. Dintre propunerile comisiilor permanente amintim continuarea proiectelor europene in care Episcopia Caransebesului este partenera, continuarea activitatilor culturale prin organizarea manifestarilor devenite traditionale, sprijinirea institutiilor de invatamant teologic din eparhie, acoperirea datoriilor acumulate cu lucrarile de construire a noii catedrale episcopale si finalizarea lucrarilor la unele biserici aflate in constructie. Un subiect aparte dezbatut a fost organizarea la nivelul Eparhiei, de tabere pentru tineret prin implicarea factorilor cu potential material si a voluntarilor din cadrul Centrului de Voluntariat - Caransebes.

Presedintele Adunarii a supus la vot toate cele discutate precum si deciziile consemnate in scris pe care Adunarea le-a votat in unanimitate. S-a stabilit o comisie formata din cei trei secretari ai Adunarii plus inca doi delegati care vor elabora procesul-verbal al lucrarilor, cu toate propunerile facute de comisii, invitati si de catre cei care au luat cuvantul.

Preasfintitul Lucian Mic a rostit cuvantul de incheiere in care a multumit tuturor celor prezenti pentru osteneala lor in slujba Bisericii stramosesti si exprimat nadejdea ca anul 2012 sa fie tot un an bun pentru Episcopia Caransebesului, cu multe realizari pe toate planurile, un an in care toate obiectivele propuse de Adunarea Eparhiala sa fie duse la indeplinire.

Sursa: episcopiacaransebesului.ro
 

06 Februarie 2012

Vizualizari: 241

Voteaza:

Adunarea Eparhiala a Episcopiei Caransebesului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE