Anul nou bisericesc, marcat la biserica din deal a Muzeului Etnografic din Cluj

Clujenii sunt asteptati duminica, 31 august 2014, la sarbatoarea Anului nou bizantin la biserica din deal, aflata in Parcul etnografic „Romulus Vuia”, situat pe strada Taietura Turcului.

Programul manifestarii va incepe la ora 16, cu un moment artistic sustinut de horitorii din localitatile Ceanu Mare si Boian si de satenii din Negreni.

De la ora 17, parintele Dinu Criste va oficia o slujba de multumire, in bisericuta din deal, la finalul careia grupul „Sfantul Ioan Damaschin” va sustine un recital de muzica bizantina veche. De la ora 18, cei prezenti se vor putea bucura de un concert al Orchestrei de muzica populara „Cununa Transilvana”, dirijata de Ovidiu Bartes. Manifestarea se va bucura si de participarea maestrului in arta culinara, Valentin Coman care va gati pentru publicul clujean.

Potrivit calendarului folosit in spatiul romanesc pana in secolul al XVIII-lea, 1 septembrie era ziua de inceput a noului an. Potrivit vechilor credinte, in aceasta zi Dumnezeu a inceput sa faureasca lumea. Din acest motiv, numerotarea acestui an era facuta „de la zidirea lumii” sau „de la Adam”, iar anul care are ca inceput ziua de 1 septembrie era numit si Anno Mundi (Anul Lumii), spre deosebire de Anno Domini (Anul Domnului), numerotat de la nasterea lui Iisus Hristos.

Data de 1 septembrie a fost considerata inceputul anului, in Imperiul Roman de Rasarit, cu incepere din secolul al V-lea. Sarbatorirea anului dupa ritul vechi a fost pastrata de Patriarhia din Constantinopol pana in anul 1728, iar in Rusia pana in anul 1700. Tarile Romane au fost ultimele state europene care au renuntat la calendarul bizantin in anul 1760 in Tara Romaneasca si in 1765 in Moldova.

Autor: Andreea Pagleşan
Sursa: radiorenasterea.ro

 

.
Pe aceeaşi temă

27 August 2014

Vizualizari: 654

Voteaza:

Anul nou bisericesc, marcat la biserica din deal a Muzeului Etnografic din Cluj 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE