Aparat de stocare a celulelor stem daruit Spitalului "Louis Turcanu" din Timisoara

Miercuri, 10 octombrie, la Spitalul “Louis Turcanu” din Timisoara a avut loc predarea aparatului de stocare a celulelor stem, achizitionat in urma spectacolului caritabil „Oscar si Tanti Roz” organizat in primavara acestui an, de Arhiepiscopia Timisoarei in parteneriat cu Fundatia Culturala Artmedia si cu sprijinul Organizatiei „Salvati copiii” si a Operei Nationale Romane din Timisoara.

La eveniment au participat reprezentanti din partea organizatorilor actiunii umanitare, pr. Zaharia Peres, consilier cultural al Arhiepiscopiei Timisoarei, Doina Popa, presedinta Fundatiei Artmedia si dr. Mihai Gafencu, presedintele filialei Timis a Organizatiei Salvati Copiii. Din partea institutiei medicale au participat prof.

dr. Marghit Serban si Conf. Dr. Smaranda Aghirescu.

Noul aparat de stocare a celulelor stem, in valoare de 14.200 de euro, va fi folosit in cadrul sectiei de transplant medular a spitalului. Cu aceasta ocazie, prof. dr. Margit Serban a multumit in numele institutiei, organizatorilor campaniei pentru sprijinul acordat, subliniind totodata costurile deosebite la care se ridica tratamentul in cadrul sectiei de trasplant medular. „ Activitatea de transplant este foarte pretentioasa din punct de vedere al costurilor, costurile acestea refera in primul rand la infrastructura, echipament si bineinteles de la tratamentul si ingrijirea bolnavilor. Aparatul acesta este foarte scump, asemenea celorlalte aparate, iar atunci nu este de mirare ca in dotatarea noastra exista insuficiente asemenea echipamente, care sa permita continuarea functionarii sectiei de trasplant medular.”, a precizat prof.dr. Marghit Serban.

O data cu achizitionarea noului aparat, mai multi copii bolnavi de leucemie vor putea beneficia de tratament adecvat in cadrul spitalului timisorean. „ Bolnavii de cancer si de alte boli foarte grave pot beneficia de peste un deceniu in Timisoara de ceea ce noi numim, transplant de celule stem, popular-transplant de maduva, celule ce trebuiesc bineinteles depozitate pe un timp indelungat uneori in conditii de criocongelare. Acest aparat este certitudinea ca mai multi copii vor putea beneficia de aceasta procedura complexa, in care Timisoara a fost de departe pionier, si care va aduce sigur in mod direct la salvarea mai multor vieti”, a declarat dr. Mihai Gafencu.

Achizitionarea aparatului a fost posibila cu ajutorul a numerosi oameni binevoitori care s-au alaturat Arhiepiscopiei Timisoarei si Fundatiei Artmedia in campania de strangere de fonduri dedicata copiilor suferinzi de leucemie. „ Anul acesta a fost declarat in Patriarhia Romana, Anul omagial al Tainei Sfantului Maslu si al ingrijirii bolnavilor, motiv pentru care ne-am gandit, inca din toamna anului trecut, sa punem la punct o actiune care sa aiba o finalitate concreta si sa fie intr-adevar de un real folos pentru copiii de la Spitalul „ Louis Turcanu ”, din orasul nostru. Astfel, cu binecuvantarea Inalt Preasfintitului Nicolae, Mitropolitul Banatului si cu sprijinul Preasfintitului Paisie Lugojanul, Episcop- vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, am demarat o campanie de strangere de fonduri pentru achizitionarea unui aparat de stocare a celulelor stem, absolut necesar in tratamentul copiilor bolnavi de leucemie. La acesta actiune Centrul eparhial din Timisoara a constribuit cu suma de 10.000 de lei, iar apoi numerosi oameni de suflet ni s-au alaturat in acest demers si cu ajutorul Bunului Dumnezeu, am reusit sa strangem suma necesara achizitionarii aparatului de stocare a celuleor stem”, a mentionat pr. Zaharia Peres.

Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Louis Turcanu” Timisoara este principalul furnizor de servicii medicale cu profil pediatric din zona de vest a Romaniei. Este un spital cu traditie, infiintat in anul 1903, avand o activitate profesionala diversificata ce acopera toata gama specialitatilor pediatrice. Dintre reusitele in domeniul medical a ale Spitalul “Louis Turcanu” metionam, efectuarea in premiera nationala a transplantului autolog de celule stem hematopietice in iunie 2001 si a transplantului allogeneic de celule stem hematopietice in noiembrie 2004.

Sursa: mitropolia-banatului.ro

.

10 Octombrie 2012

Vizualizari: 338

Voteaza:

Aparat de stocare a celulelor stem daruit Spitalului "Louis Turcanu" din Timisoara 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE