Arhiepiscopul caldeean rapit in Irak a fost gasit mort


Arhiepiscopul caldeean rapit in Irak a fost gasit mort 
 
Cadavrul arhiepiscopului caldeean al Mosulului Faraj Rahou, care fusese rapit la 29 februarie, a fost gasit in apropierea orasului din nordul Irakului, a transmis joi arhiepiscopul auxiliar al Bagdadului, monseniorul Shlemon Warduni, serviciului de presa al Bisericii Catolice italiene, informeaza AFP si AP. "I-am descoperit cadavrul langa Mosul. Rapitorii il ingropasera /.

/ Miercuri ne-au declarat ca monseniorul Rahou este foarte bolnav, dupa care am fost informati ca este mort. Astazi dimineata ne-au contactat telefonic pentru a ne spune unde l-au ingropat", a indicat monseniorul Warduni.
 
Deocamdata, cauzele decesului nu sunt cunoscute, potrivit aceleiasi surse.
 
La Vatican, Papa Benedict al XVI-lea a s-a declarat profund "afectat si intristat" de "tragicul eveniment", le-a spus ziaristilor directorul biroului de presa al Vaticanului, parintele Federico Lombardi, citat de Reuters si AFP.
 
Dupa capturarea monseniorului Rahou, Suveranul Pontif a denuntat, printr-un comunicat si cu ocazia rugaciunii Angelus, fapta reprobabila care a "afectat profund Biserica", cerand punerea in libertate a arhiepiscopului de Mosul.
 
Mosul, oras cu populatie sunita majoritara, este capitala provinciei Ninive, devenita in ultima perioada una din cele mai periculoase din tara, dupa o concentrare masiva de militanti ai Al-Qaida.
 
Arhiepiscopul siriac al Mosulului, monseniorul Georges Casmoussa, a fost la randul lui tinut captiv timp de 24 de ore, in ianuarie 2005.
 
Pana acum nu s-a aflat nimic despre soarta celorlalti membri ai Bisericii caldeene, calugarul Saad Syrop si preotul Douglas al-Bazi, rapiti la Bagdad in august, respectiv noiembrie 2006.
 
Inaintea invadarii Irakului de Forta multinationala condusa de SUA, in martie 2003, comunitatea crestina din Irak numara aproximativ 800.000 de persoane, ceea ce reprezinta 3% din populatia acestei tari, majoritar musulmana. Ulterior, numerosi crestini s-au refugiat in Kurdistanul irakian.
 
Catolici de rit oriental, caldeenii constituie principala comunitate crestina a tarii si reprezinta una din cele mai vechi biserici crestine.
 
La sfarsitul lunii noiembrie 2007, Papa Benedict al XVI-lea l-a uns cardinal pe patriarhul caldeenilor Emmanuel al III-lea Delly, reaminteste AFP.

RMP

Sursa: ziuact.ro

.

13 Martie 2008

Vizualizari: 527

Voteaza:

Arhiepiscopul caldeean rapit in Irak a fost gasit mort 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE