Au inceput lucrarile de pictura la Biserica 'Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul' din Iasi

La Biserica „Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul“ din Iasi a fost oficiat ieri Acatistul Sfantului Ioan Botezatorul, cu prilejul debutului lucrarilor de pictura la acest sfant lacas. Pictura va fi realizata de prof. Dan Gogu din Bucuresti, care a zugravit chipurile sfintilor in stravechea biserica a Manastirii Hadambu.

Credinciosii din parohia „Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul“ din Iasi au participat ieri la Slujba Acatistului, savarsita de un sobor de preoti in ctitoria domnitorilor Miron Barnovschi si Vasile Lupu. Din soborul de preoti au facut parte pr. Constantin Andrei, protopop al Protopopiatului Iasi 1, si pr. Vilie Dorosinca, protopop al Protopopiatului Iasi 2. La eveniment au asistat si autoritatile locale, care au sprijinit, in ultimii ani, lucrarile de consolidare si restaurare ale acestui sfant lacas. Parintele protopop Constantin Andrei a apreciat, in cuvantul adresat la finalul slujbei, ca lucrarile de pictura la Biserica „Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul“ din Iasi au inceput printr-o rugaciune. „Iata, incepe o noua etapa a lucrarii ample de consolidare, restaurare si infrumusetare a acestei bijuterii a Iasului. Biserica de fata, inceputa de Miron Barnovschi si continuata de Vasile Lupu, straluceste prin frumusetea si vechimea ei. Din anul 2003, de cand a venit in aceasta parohie, parintele Viorel Sava si-a pus toata energia si toata capacitatea pentru restaurarea acestui edificiu“, a spus pr. protopop Constantin Andrei.

Vesmant de pictura, dupa 375 de ani de la constructie

Primarul municipiului Iasi, Gheorghe Nichita, a precizat, in continuare, ca in zilele noastre este necesar sa reconsolidam edificiile ridicate de inaintasi, dar este important sa rezidim, totodata, biserica din sufletul nostru. „Noi, astazi, doar incercam sa consolidam, sa reparam ceea ce au cladit inaintasii nostri cu statornicie. Este bine ca putem repara si consolida aceste edificii, dar ar fi si mai bine daca am putea sa recladim in noi biserica lui Dumnezeu“, a spus primarul Gheorghe Nichita. Parintele paroh Viorel Sava, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa „Dumitru Staniloae“ din Iasi, a spus, referindu-se la importanta evenimentului de ieri: „Aceasta biserica are o insemnatate spirituala extraordinara pentru cultura si spiritualitatea romaneasca, pentru ca ea a fost zidita de un om care a murit pentru credinta, la Istanbul. Lui Miron Barnovschi i s-a cerut sa lepede credinta daca vrea sa mentina tronul. A preferat sa-si pastreze credinta si a murit prin decapitare. Vasile Lupu si Sfantul Mitropolit Varlaam, care au continuat lucrarile de la jumatatea zidurilor, i-au pus hramul „Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul“, ca o restaurare morala in cinstea ctitorului. Aceasta biserica incepe a se finaliza, iata, dupa 375 de ani“, a explicat pr. paroh Viorel Sava, care a precizat ca sfantul lacas nu a fost niciodata pictat. (Constantin Ciofu)

Sursa: mmb.ro
 

06 Ianuarie 2013

Vizualizari: 1344

Voteaza:

Au inceput lucrarile de pictura la Biserica 'Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul' din Iasi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE