Biserica din Cihei, judetul Bihor, a fost sfintita

Slujba de târnosire a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului împreună cu Înaltpreasfinţitul Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului şi cu Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei. Cei trei arhierei au fost înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte consilieri eparhiali, protopopi din Episcopia Oradiei şi din Arhiepiscopia Sibiului, precum şi numeroşi slujitori la sfintele altare de la bisericile parohiale apropiate de localitatea Cihei.

Monumentalul locaş de închinare din Cihei a fost zidit în perioada 1856-1857, iar în perioada 2010-2015, prin truda parohului Alexa Krenek şi prin eforturile substanţiale depuse de credincioşii din sat, dar şi de autorităţile judeţene şi locale, biserica a devenit o podoabă a locaşurilor de cult de la graniţa de vest a ţării.

Ierarhii au fost întâmpinaţi cu multă bucurie de credincioşii veniţi în număr mare, mulţi dintre ei purtând veşmintele populare. Biserica a fost înconjurată de arhierei şi soborul slujitor, stropită cu apă sfinţită şi târnosită cu Sfântul şi Marele Mir.

La interior, ierarhii au refăcut Sfânta Masă, în piciorul căreia au aşezat moaşte de martir, au uns-o cu Sfântul şi Marele Mir şi au împodobit-o cu sfintele veşminte şi obiectele liturgice. De asemenea, icoanele de pe catapeteasmă şi pictura au fost sfinţite.

La sfârşitul slujbei de sfinţire, IPS Mitropolit Laurenţiu a explicat credincioşilor rânduiala târnosirii unei biserici, simbolistica principalelor momente liturgice şi unicitatea acestor moment în istoria unei comunităţi. Credincioşii au avut posibilitatea mai apoi să intre în Sfântul Altar şi să se închine, iar mai apoi să participe la Sfânta Liturghie oficiată de ierarhi şi sobor în curtea locaşului de cult.

Cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de IPS Mitropolit Ioan, care a tâlcuit Evanghelia duminicală, în care ni s-a relatat minunea vindecării slugii sutaşului. IPS Mitropolit Ioan a subliniat în predică virtuţile şi credinţa sutaşului menţionat în Evanghelie.

La finalul Sfintei Liturghii, preotul paroh Alexa Krenek a fost hirotesit iconom stavofor de PS Episcop Sofronie şi a primit dreptul de purta crucea pectorală, brâul roşu şi bederniţa. În semn de recunoştinţă pentru cei 25 de ani de slujire misionară, părintele Alexa Krenek a primit din partea IPS Mitropolit Laurenţiu distincţia “Crucea şaguniană pentru clerici”. De asemenea, inginerul Ioan Cuc a primit din partea IPS Mitropolit Laurenţiu distincţia “Crucea şaguniană pentru laici”. Adunarea parohială, Consiliul parohial şi primarul comunei Sînmartin, Lucian Popuş, au primit diplome de apreciere din partea PS Episcop Sofronie.

În cuvântul de felicitare şi de binecuvântare, IPS Mitropolit Laurenţiu a evidenţiat dragostea şi ataşamentul credincioşilor din Cihei faţă de Biserica străbună şi i-a îndemnat pe enoriaşi să fie şi de acum înainte alături de preotul paroh în lucrările misionare.

Sărbătoarea s-a încheiat cu un cuvânt al PS Episcop Sofronie. Ierarhul le-a mulţumit celor doi mitropoliţi pentru binecuvântarea adusă peste ţinutul Bihorului şi .


Sursa: mitropolia-ardealului.ro

.

01 Iulie 2015

Vizualizari: 814

Voteaza:

Biserica din Cihei, judetul Bihor, a fost sfintita 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE