Biserica Manastirii Caraiman a imbracat vesmantul harului

Ziua de 14 septembrie 2014 va ramâne înscrisa cu slove de aur în istoria Manastirii „Înalţarea Sfintei Cruci“ din Buşteni şi a obştii ce traieşte în ascultare în acest sfânt aşezamânt monahal, fiind ziua în care biserica mare a manastirii a primit veşmânt nou de har. Târnosirea sfântului locaş de sub monumentala Cruce a eroilor de pe Caraiman a fost savârşita de catre Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, dupa sfinţire fiind savârşita Sfânta Liturghie.

Sarbatoarea de duminica a fost una aşteptata cu emoţie duhovniceasca atât de obştea sfântului aşezamânt, cât şi de credincioşii care frecventeaza manastirea de la poalele vârfului Caraiman.

De aceea, curtea manastirii a fost plina de pelerini din toate zonele ţarii, care au asistat la slujbe şi au trecut prin Sfântul Altar al bisericii pentru a saruta Sfânta Masa, Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce.

Evenimentele liturgice dedicate acestui moment deosebit au debutat sâmbata, 13 septembrie, când a fost savârşit Acatistul Sfintei Cruci şi au fost pomeniţi eroii neamului, pe platoul Bucegilor, în apropierea crucii de pe vârful Caraiman, de catre Înaltpreasfinţitul Parinte Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi. Slujba a fost savârşita lânga un cort în forma de biserica, aici urmând sa fie construit un locaş de rugaciune.

La eveniment au participat stareţii şi stareţele manastirilor şi schiturilor din Arhiepiscopia Bucureştilor, primarul oraşului Buşteni, Emanoil Savin, autoritaţi locale, un grup de tineri membri ai Ligii Tinerilor Creştin-Ortodocşi din Mizil şi din Ploieşti, coordonaţi de Sectorul învaţamânt şi activitaţi cu tinerii al Arhiepiscopiei Bucureştilor, precum şi numeroşi turişti care vizitau munţii Bucegi.

Dupa rugaciunile înalţate pe acest altar natural al Bucegilor, ierarhul Dunarii de Jos a vorbit despre însemnatatea momentului, despre însemnatatea crucii de pe Caraiman şi despre importanţa zidirii unui locaş de rugaciune lânga Crucea Eroilor. „Anul acesta îi cinstim pe toţi eroii care, acum 100 de ani, în contextul Primului Razboi Mondial, au pus mai presus de vieţile lor idealul sacru al unitaţii poporului român. Cu atât mai mult sporeşte în semnificaţii întâlnirea de astazi, întrucât suntem chiar în ajunul sarbatorii Sfintei Cruci. Crucea strajuieşte la capatâiul jertfelor, iar aceasta cruce imensa este un mesaj de recunoştinţa faţa de Dumnezeu al tuturor românilor. Dupa 100 de ani, aratam ca eroii nu mor niciodata, ci eroii sunt parinţii care apara neamul“, a spus Înaltpreasfinţitul Casian.

Despre demersul construirii unei biserici în cinstea eroilor sub crucea de pe vârful Caraiman a vorbit directorul Parcului Natural Bucegi. „Când vorbim despre patrimoniu natural, vorbim tot de creaţia lui Dumnezeu, vorbim de o bogaţie care este a noastra a tuturor şi care trebuie sa fie protejata, şi noi consideram ca şi prin prezenţa acestui locaş de cult asiguram protecţia patrimoniului natural, prin ridicarea gradului de conştiinţa al vizitatorilor, în special al tinerei generaţii“, a precizat directorul Parcului Natural Bucegi, Horia Iuncu.

Seara, în biserica mare a manastirii a fost savârşita slujba Privegherii la care au participat atât stareţi şi stareţe care au venit la sinaxa, cât şi numeroşi credincioşi.
Târnosire şi Liturghie arhiereasca în ziua Înalţarii Sfintei Cruci

Ieri, în ziua de praznuire a Înalţarii Sfintei Cruci, peste 3.500 de credincioşi au venit la manastire pentru a participa la slujbele savârşite de soborul de ierarhi, preoţi şi diaconi.

Slujba de târnosire a sfântului locaş a fost savârşita de catre Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreuna cu Înaltpreasfinţitul Parinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţitul Parinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfinţitul Parinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal, Înaltpreasfinţitul Parinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfinţitul Parinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, şi Înaltpreasfinţitul Parinte Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.

Odata cu târnosirea, sfântul locaş a primit şi un al doilea hram, „Învierea Domnului“, pentru a arata legatura dintre Cruce şi Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.

Dupa slujba de sfinţire, Patriarhul României a mulţumit primarului oraşului Buşteni, Emanoil Savin, pentru sprijinul acordat la ridicarea unei viitoare biserici în munţii Bucegi, în apropierea crucii de pe vârful Caraiman.

„Îi mulţumim domnului primar ca a contribuit mult, împreuna cu domnul viceprimar, la hotarârea Consiliului local pentru atribuirea a 3.000 de metri patraţi pentru noua biserica de pe platoul Bucegi. Acolo unde este o cruce mare a eroilor, este nevoie şi de o biserica. Va fi una mica, dar solida. Una de beton, placata cu caramida în interior pentru pictura şi cu piatra de munte în exterior, pentru a se încadra în contextul Parcului Naţional“, a aratat Patriarhul României.

Din biserica mare, soborul de ierarhi, preoţi şi diaconi a mers la Altarul de vara din curtea manastirii, unde a fost savârşita Sfânta Liturghie. Dupa citirea Sfintei Evanghelii, Întâistatatorul Bisericii Ortodoxe Române a rostit un cuvânt de învaţatura în care a evidenţiat înţelesurile duhovniceşti ale sarbatorii Înalţarii Sfintei Cruci, a vorbit despre istoria aflarii şi înalţarii Sfintei Cruci şi despre puterea ei. „Crucea lui Hristos este Hristos Însuşi în stare de iubire jertfelnica şi milostiva. De aceea noi cinstim Crucea ca nefiind desparţita de Hristos şi Hristos ramâne nedesparţit de Cruce chiar şi dupa Învierea Sa din morţi. Taina Crucii ramâne interioara pentru eternitate în trupul lui Hristos Cel înviat şi preaslavit, pentru a arata ca iubirea Lui smerita şi milostiva este iubire veşnica. Aşadar, Crucea lui Hristos este Hristos în stare de jertfa, Hristos în stare de iubire milostiva, de iubire smerita“, a aratat Preafericitul Parinte Patriarh Daniel.

„Fiind semnul puterii iubirii lui Dumnezeu, Crucea a devenit parte din manifestarea credinţei ortodoxe. Când ne facem semnul Sfintei Cruci, noi preamarim pe Tatal, pe Fiul şi pe Sfântul Duh; pe Tatal Care a trimis pe Fiul în lume sa o mântuiasca şi Care apoi împreuna cu Tatal trimit lumii pe Duhul Sfânt. Şi zicem «Amin!» când lasam mâna în jos. Ori de câte ori ne însemnam cu semnul Sfintei Cruci noi marturisim iubirea veşnica şi milostiva a Preasfintei Treimi aratata noua prin Mântuitorul Cel rastignit şi înviat“, a mai aratat Preafericitul Parinte Patriarh Daniel.

Dupa Sfânta Liturghie, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel l-a evocat pe ctitorul manastirii, protosinghelul Gherontie Puiu, plecat la cele veşnice acum câteva luni. „Parintele Gherontie era un om simplu, dar cu o credinţa puternica şi era foarte evlavios şi rabdator. Ore întregi aşteptau credincioşii pâna ajungeau la el pentru binecuvântare şi pentru Spovedanie. Astazi, când am sfinţit biserica, am sfinţit şi mormântul lui cu apa sfinţita ca un semn de comuniune în rugaciune. Şi din chipul lui senin şi zâmbitor parca ne transmitea bucuria ca în sfârşit biserica cea mare a fost sfinţita“, a spus Patriarhul României.

Daruri şi distincţii celor care au sprijinit manastirea
La finalul slujbei, Patriarhul României a oferit câte o cruce de binecuvântare ierarhilor care au slujit, precum şi distincţii unor persoane care au ajutat Manastirea Caraiman. Primul evidenţiat a fost stareţul manastirii, arhimandritul David Petrovici, care a primit Ordinul „Sfinţii Martiri Brâncoveni“ pentru clerici.

Apoi, acelaşi ordin, însa pentru mireni, a fost oferit primarului oraşului Buşteni, Emanoil Savin, în semn de recunoştinţa pentru sprijinirea construirii viitoarei biserici de pe platoul Bucegilor, dar şi pentru alte forme de ajutor acordat manastirii, cum ar fi extinderea şi asfaltarea drumului de acces catre aşezamântul monahal. Acelaşi ordin l-au mai primit Petru Luican, cel care a sponsorizat atât cortul în forma de biserica de pe muntele Caraiman, cât şi pe cel în care a fost savârşita ieri Sfânta Liturghie, şi Petru Gorongia, cel care a donat policandrele din biserica.

Medalia omagiala „Sfinţii Martiri Brâncoveni“ a fost oferita lui Victor Sebastian Ene, pictorul bisericii mari a manastirii. De asemenea, Patriarhul Bisericii noastre a oferit o serie de carţi aparute la editurile Patriarhiei Române pentru biblioteca manastirii, iar credincioşilor, iconiţe.

La rândul sau, stareţul manastirii a oferit atât Patriarhului României, cât şi celorlalţi ierarhi invitaţi câte o icoana cu hramul manastirii. De asemenea, a mulţumit tuturor credincioşilor care au contribuit la ctitorirea manastirii. „Mulţumim în chip deosebit Preafericitului Parinte Patriarh Daniel care ne-a binecuvântat şi de aceasta data cu prezenţa Preafericirii Sale şi cu oficierea slujbei de sfinţire a bisericii noastre. Trebuie sa îi mulţumim şi parintelui nostru duhovnicesc, preacuviosul parinte protosinghel Gherontie Puiu care, acum câteva luni, a fost chemat de Dumnezeu la cer, acolo unde se bucura împreuna cu aleşii Lui în Împaraţia cereasca. Parintele este ctitorul bisericii noastre care astazi s-a sfinţit, el fiind ajutat de foarte mulţi credincioşi din toate colţurile ţarii. Zidirea acestei biserici a durat şase ani, din anul 2002 şi pâna în anul 2007, când s-au finalizat lucrarile de construire. Începând cu 2012 au fost începute lucrarile de pictura care au durat pâna în luna septembrie a acestui an. Pictura a fost executata în tehnica al secco în stil bizantin de domnul Sebastian Ene. Toate aceste lucrari s-au realizat cu purtarea de grija şi cu ajutorul Maicii Domnului şi cu marea dragoste a credincioşilor din toate colţurile ţarii şi chiar de peste hotare, care au contribuit fiecare dupa putere, dar toţi cu dragoste pentru sfintele locaşuri de rugaciune“, a spus la final stareţul manastirii, arhimandritul David Petrovici. La final, credincioşii au primit pachete cu alimente din partea manastirii.


Silviu Dascalu
Sursa: ziarullumina.ro

.
Pe aceeaşi temă

15 Septembrie 2014

Vizualizari: 891

Voteaza:

Biserica Manastirii Caraiman a imbracat vesmantul harului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE