Biserica noua a parohiei Paniceni, sfintita de PS Episcop Vasile Somesanul

Biserica noua din parohia Paniceni, protopopiatul Huedin, a fost sfintita duminica, 28 octombrie.

Slujba de tarnosire a locasului de cult cu hramul "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil" a fost savarsita de Preasfintitul Vasile Somesanul, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi.Au facut parte din sobor protopopul de Huedin, pr. Ciprian Talos, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca, pr. prof. univ dr. Vasile Stanciu, pr. Visarion Pasca, duhovnicul Manastirii de la Floresti si pr. Calin Ficior.

Au participat la eveniment si credinciosi din localitatile invecinate, precum si oficialitati locale si judetene.

Slujba de sfintire a bisericii a fost urmata de la ora 10 de oficierea sfintei liturghii.

In cadrul cuvantului de invatatura PS Vasile Somesanul a vorbit despre Cuvantul lui Dumnezeu, ca datator de viata si sursa de induhovnicire: "Pentru ca sa ajungem sa biruim ispitele viacurilor in care traim si sa ne folosim acum si in vesnicie de binefacerile pe care Biserica ni le aduce in fiinta noastra, v-as pune la suflet o chemare si un indemn al Tatalui Ceresc si al Mantuitorului nostru Iisus Hristos, prin care se face vie lucrarea Duhului Sfant in fiinta si viata noastra, Nu numai cu paine va trai omul, ci cu tot cuvantul ce iese din gura lui Dumnezeu. Acest cuvant hranitor pentru viata aceasta si pentru vesnicie il gasim in sfintele si dumnezeiestile scripturi, in sfintele taine, in sfanta liturghie, care este cea mai importanta slujba a sfintei noastre Biserici, in cantarea bisericeasca, in iconografie si in multele carti, folositoare de suflet si pe care le avem atat de usor astazi la indemana, dar de multe ori nu ne folosim indestulator de aceasta hrana duhovniceasca si atunci vedem cum atat de usor in viata noastra ne stapanesc ispitele si patimile".

Biserica noua a parohiei Paniceni a fost ridicata intre anii 1990 - 1997. Trei ani mai tarziu au fost demarate lucrarile de tencuire a locasului de cult, lucrari ce au fost finalizate in 2001. In acel an PS Episcop Vasile Somesanul a binecuvantat lucrarile de constructie a bisericii.

Potrivit pr. paroh Vasile Perta: "Lucrarile de pictura a bisericii au demarat in anul 2004 dupa obtinerea avizelor si autorizatiilor de pictura si s-au intins pe o perioada de trei ani. In 2007 biserica a fost terminata de pictat, dar necesitau si lucrarile unui iconostas pe masura, iconostas care s-a realizat in anul 2008. In 2009 au inceput lucrarile de finisare a iconostasului printr-o catapeteasma frumoasa facuta de acelasii pictor care a pictat si biserica si anume pictorul Paul Badaiosu. S-au realizat si alte lucrari de finisare exterioara, trotuarele si gaturile de imprejmuire".

Parohia Paniceni din protopopiatul Huedin are si o biserica monument istoric ce dateaza din anul 1736.

Locasul de cult se afla intr-o stare avansata de degradare, de aceea anul viitor vor fi demarate o serie de lucrari de reabilitare si consolidare a bisericii vechi.

Sursa: radiorenasterea.ro

.

29 Octombrie 2012

Vizualizari: 395

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE