Biserica Ortodoxa Rusa doreste restrictionarea accesului in Insulele Solovki

Accesul in Insulele Solovki (Solovetsky), pe care se afla una dintre cele mai importante manastiri din Rusia, ar putea fi restrictionat cu scopul de a pastra "modul special de viata” din cadrul arhipelagului, a declarat purtatorul de cuvant al Bisericii Ortodoxe Ruse, Parintele Vsevolod Chaplin.

Insulele Solovetsky aflate in Marea Alba si Insulele Valaam din Lacul Ladoga - ambele adapostind manastiri istorice - se afla printre locurile pe care Biserica doreste sa le reclasifice ca "locuri cu o deosebita importanta istorico-religioasa”.

Acest demers de oferirea a unui statut de protectie acestor locuri istorice, necesita insa schimbari ale legii in vigoare. Parintele Vsevolod a mai declarat ca este optimist in aceasta privinta, intrucat membrii Guvernului inteleg aceasta problema si, prin urmare, vor raspunde pozitiv.

Purtatorul de cuvant al Bisericii Ortodoxe Ruse a mai declarat ca locuri precum Solovki trebuie sa ramana deschise atat pelerinilor, cat si turistilor, in masura in care acestia "respecta atmosfera interna si modul special de viata - sau acestea se vor pierde pur si simplu. Locuri precum Solovki, Valaam si alte cateva manastiri sunt locuri speciale legate si de religiile traditionale ne-crestine - nu vorbim doar de cladiri si de teritoriu, este un loc unde subzista un mod special de viata, si acest mod de trai este incompatibil cu turismul de masa, constructia mijloacelor de agrement, sau cu organizarea de evenimente polititice si culturale de masa”.

Manastirea Solovki a fost intemeiata in secolul al XV-lea, devenind una dintre cele mai instarite si cunoscute centre religioase din Imperiul Rus.  In perioada 1920 - 1936 azezamantul monahal a servit drept inchisoare pentru condamnatii politic - devenind model pentru sistemul de tip "Gulag" al lagarelor de concentrare.

Manastirea Solovki a fost restituita Bisericii la inceputul anului 1990.  De atunci insula a devenit treptat un important loc de pelerinaj si turism. Aproximativ 35 000 de turisti viziteaza insula anual.

Sursa: pravmir.com

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 349

Voteaza:

Biserica Ortodoxa Rusa doreste restrictionarea accesului in Insulele Solovki 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE