Biserica Ortodoxa sarbatoreste astazi pe Sfantul Sofronie, Patriarhul Constantinopolului

Sfantul Sofronie, sarbatorit in fiecare an la 11 martie, s-a nascut la Damasc, in Siria de astazi, la anul 550 (dupa unii la 560 sau 564). Plintos si Mira sunt numele parintilor sai, cetateni importanti ai orasului si crestini evlaviosi, care l-au indrumat inca din frageda varsta pe caile invataturii crestine si ale vietuirii morale.

In acelasi timp, Sofronie era instruit si in intelepciunea si filosofia lumii, pe care le-a deprins la scolile vremii din orasul Natal. Calitatile sale i-au atras supranumele de "Scolasticul" sau "Sofistul", denumiri prin care erau apreciati invatatii timpului. Se pare ca a fost, o vreme, profesor de retorica.In jurul anului 570, calatorind in Palestina, pentru a se inchina la Locurile Sfinte, Sofronie intra in Manastirea "Sfantului Teodosie cel Mare" - intemeietorul vietii de obste in Tara Sfanta - situata in apropierea Ierusalimului. A stat 20 de ani in aceasta manastire, sub indrumarea duhovniceasca a monahul Ioan Moshu, nascut in anul 545, tot in partile Siriei. Autor al unei cunoscute colectii aghiografice si duhovnicesti, intitulata "Limonariu" sau "Livada duhovniceasca", Ioan Moshu dedica lucrarea lui "Sofronie sofistul, iubitul sau frate in Hristos", dupa cum se mentioneaza in prologul cartii. Autorul il numeste, de asemenea, de multe ori, "sfintite si credinciosule fiu Sofronie", "carturarul Sofronie", "avva Sofronie sofistul, fratele meu", "parintele Sofronie", "prietenul meu Sofronie". La anul 584, Sofronie primeste tunderea in monahism, in Manastirea "Sfantului Teodosie".

De aici a trecut la Manastirea "Sfantul Sava" de la Iordan. Dupa anul 628, Sfantul Sofronie paraseste din nou Palestina, plecand in Africa de Nord, unde devine egumen al unei manastirii in obstea careia se afla si Sfantul Maxim Marturisitorul (580-662), caci intr-una dintre scrierile sale acesta il numeste "stapanul meu binecuvantat si parintele meu, staretul Sofronie". Cei doi Parinti ai Bisericii devin, mai ales incepand cu anul 633, cei mai atenti si fideli aparatori ai Ortodoxiei impotriva monotelismului.

In vremuri deosebit de grele pentru Biserica si Cetatea Sfanta, Sofronie este ales, la anul 634, in scaunul patriarhal al Ierusalimului. La 11 martie 638 (dupa unii cercetatori, la 639), Patriarhul Sofronie al Ierusalimului a trecut la Domnul, dupa un an de la ocuparea Ierusalimului de catre pagani.

Sfantul Sofronie e cunoscut pentru lucrari ca: o enciclica adresata celorlalti patriarhi, in care avertizeaza asupra pericolului monotelist, un comentariu la Sfanta Liturghie si o expunere duhovniceasca a vietii Sfintei Maria Egipteanca, fiind si un prolific autor de cantari, rugaciuni si scrieri liturgice.

Anul trecut, in seara zilei de duminica, 23 noiembrie, au sosit, la Catedrala patriarhala din Bucuresti, moastele Sfantului Sofronie, Patriarhul Ierusalimului, aduse de catre Inaltpreafintitul Dionisie de Corint (Grecia). Moastele Sfantului Sofronie au ramas in Catedrala patriarhala in zilele de luni, 24 noiembrie, si marti, 25 noiembrie, iar miercuri dimineata, 26 noiembrie, au plecat la Galati, unde au ramas pana in data de 2 decembrie.

Inaltpreasfititul Parinte Mitropolit Dionisie de Corint a venit in Romania cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, si la invitatia Preasfintitului Parinte Episcop Casian al Dunarii de Jos, cu prilejul sarbatorii Sfantului Apostol Andrei, ocrotitorul Romaniei si al municipiului Galati.

Sursa: basilica.ro

Viata Sfantului Sofronie patriarhul Ierusalimului AUDIO

.

11 Martie 2009

Vizualizari: 249

Voteaza:

Biserica Ortodoxa sarbatoreste astazi pe Sfantul Sofronie, Patriarhul Constantinopolului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE