Biserica din secolul al 13-lea descoperita in Mira

Arheologii turci au descoperit recent vestigiile unei biserici aflate in orasul antic Mira, a carui comunitate crestina a fost pastorita in secolul al IV-lea de Sfantul Ierarh Nicolae.

Desi pentru o vreme Mira a fost unul dintre cele mai importante orase din regiunea Licia (Turcia), pana de curand, a fost aproape dat uitarii, in acest loc nemaiputand fi vazute decat unele ruine ale amfiteatrului antic si cateva morminte sapate in piatra.

Arheologii au descoperit mai intai vechiul oras in 2009.

Tehnologia de scanare prin ultrasunete le-a permis sa depisteze sub scoarta terestra forme de ziduri si cladiri. De curand, a fost scos la lumina un lacas de cult, din secolul al XIII-lea, pastrat intr-o forma neasteptat de buna. De asemenea, in interiorul bisericii s-a pastrat si o parte din fresca ce o impodobea, in special scena Deisis.

Integritatea structurala a lacasului de cult le-a sugerat arheologilor ca vechiul oras Mira, ingropat cu vremea de aluviunile Raului Myros, poate fi in mare parte pastrat aproape intact. In acest sens, arheologii il aseamana, cu optimism, orasului Pompei.

In antichitate, Mira a fost un oras situat in regiunea Licia din Anatolia, de-a lungul coastei mediteraneene. Ruinele orasului antic Mira se gasesc la aproximativ 1.5 km de orasul modern Kale (Demre). Chiar daca Mira se afla la cativa kilometri de coasta, acesta detinea portul Andriace. Potrivit etimologiei, numele orasului provine de la cuvantul grecesc "myrrh", o planta aromata.

.
Pe aceeaşi temă

11 Ianuarie 2013

Vizualizari: 248

Voteaza:

Biserica din secolul al 13-lea descoperita in Mira 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE