
Chiar daca pentru o vreme Mira a fost unul dintre cele mai importante orase din Licia (Turcia), in prezent aproape a trecut in uitare. Pe langa cateva morminte sapate in piatra si teatrul antic ce pot fi vazute, cel mai cunoscut aspect legat de Mira tine de traditia dezvoltata in jurul Sfantului Nicolae, Arhiepiscop al acestui oras in sec al IV-lea. Potrivit etimologiei, numele orasului provine de la cuvantul grecesc "myrrh", o planta aromata.
Mira Liciei - localizare si istorie
In antichitate, Mira a fost un oras situat in regiunea Licia din Anatolia, de-a lungul coastei mediteraneene. Ruinele orasului antic Mira se gasesc la aproximativ 1.5 km de orasul modern Kale (Demre). Chiar daca Mira se afla la cativa kilometri de coasta, detinea portul Andriace.
Locuit probabil cel mai devreme incepand cu sec. V i.Hr., Mira a devenit unul din orasele de frunte ale Uniunii Liciei iar, din sec. al II-lea i.Hr., Mira a fost unul din cele 6 orase importante membre ale uniunii. In ciuda importantei sale, orasul nu a jucat insa un rol major in cadrul istoriei antice. In perioada romana orasul a intretinut relatii bune cu Roma. Augustus (si, dupa, el, Tiberius) era onorat de catre oamenii din Mira care i-au conferit acestuia titlul de "imparat al uscatului si al marii, binefacator si salvator al intregului univers”. Germanicus, fiul adoptiv al lui Tiberius, si sotia sa Agripina, au vizitat Mira in 18. d.Hr. In cinstea lor au fost ridicate statui, iar Germanicus a fost proclamat salvator si binefacator. In sec. V, Mira devenise capitala provinciei Licia. Incepand cu sec. VII, orasul a suferit din cauza numeroaselor raiduri arabe. In multe situatii, locuitorii au fost nevoiti sa-l paraseasca.
Nu se cunoaste data la care crestinismul a patruns in Mira. Actele apocrife ale Sfantului Pavel spun ca Apostolul ar fi propovaduit in Mira, a savarsit minuni, fiind insotit de Sfanta Tecla, insa aceasta marturie nu are o baza istorica.
Mira Liciei in Noul Testament
Orasul Mira este unul dintre orasele in care ambarcatiunea in care era transportat Pavel din Cezareea catre Roma a stationat. Potrivit Faptelor Apostolilor, Sfantul Pavel a fost trimis ca prizonier la Roma, fiind pazit de centurionul Iulius (Fapte 27:1). Unul dintre ucenicii Apostolului, Aristarh din Tesalonic, l-a insotit in aceasta calatorie. Cand au ajuns in Mira, au schimbat ambarcatiunea urmand sa continue calatoria cu o nava ce transporta cereale din Alexandria Egiptului in Italia. Mira era un punct de escala obisnuit pentru navele egiptene ce transportau grane in Italia.
Unele manuscrise grecesti ale Faptelor, includ Mira ca una dinte localitatile in care Apostolul Pavel s-a oprit in a treia calatorie misionara, in timp ce se intorcea catre Cezareea. Potrivit acestor texte, Fapte 21:1 mentioneaza "si Mira” dupa "Patara”. Cele mai multe critici textuale, pun la indoiala autenticitatea acestui fapt.
Obiective turistice in Mira Liciei
Cele mai vizitate obiective din Mira antica sunt teatrul si mormintele sapate in piatra. Teatrul original a fost distrus in 141 in urma unui cutremur. A fost reconstruit datorita lui Opramoas, un cetatean din Rhodiapolis si binefacator al multor orase din Licia, care a oferi o mare suman de bani in acest scop. Teatrul este inca bine pastrat. Cuprinde 35 de randuri de scaune, avand o capacitate de aproape 10.000 de spectatori.
In partea dinspre stanca, la vest de teatru, se afla Necropola Marii, ce contine unele morminte sapate in piatra din Mira antica. Multe apartin tipului casa-moramnt lician, fatada stancii ce inconjoara intrarea in mormant fiind sapata astfel incat sa para fatada a unei case. Unele morminte sunt construite in stilul templelor. Langa multe dintre fatadele mormintelor se gasesc sculpturi in relief reprezentand scene variate. Initial, multe dintre reliefuri au fost pictate, insa nu s-au mai pastrat decat foarte putine exemple pana in prezent. Aceste morminte dateaza din sec. al IV-lea i.Hr..
O alta necropola, se afla ceva mai departe, inspre est de teatru. Aceasta necropola contine mai multe morminte decat prima. Unul dintre mormintele cele mai impresionante este Mormantul Pictat. Initial, sculptura in relief a fost pictata in rosu, albastru, galben si purpuriu.
La Acropolele din Mira antica se ajunge pe un drum cu trepte ce urca in varful dealului, la nord-est de teatru. La capatul de sud-est al acopolelui se gasesc ruinele unor cladiri antice, dintre care una pare a fi fundatia unui templu roman. De asemenea, inca mai sunt vizibile fragmente din zidul bizantin exterior si zidul lician interior ( din sec. V i.Hr).
Un alt obiectiv important, aflat in Demre, este Biserica Sfantul Nicolae. Nu se cunoste cu exactitate data intemeierii acesteia. La scurt timp dupa moartea Sfantului Nicolae in sec.IV, este posibil ca o biserica sau capela sa fi fost ridicata pe mormantul sau. Marturii literare care atesta existenta Bisericii Sfantul Nicolae apar insa incepand cu sec. al VI-lea. Edificiul a suportat de-a lungul timpului o serie de lucrari de restaurare, cele mai importante avand loc in sec .al XI-lea si in sec. al XIX-lea. In 1087 un grup de comercianti din Bari au furat moastele Sfantului Nicolae ducandu-le in Italia. Sarcofagul in care au fost tinute moastele Sfantului Nicolae, este din marmura si se gaseste in absida de sud a bisericii din Demre.
Radu Alexandru
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.