Biserica si tinerii

Aproape 250 de tineri crestin-ortodocsi din judetul Mehedinti au trait cu emotii in suflete, bucurii duhovnicesti deosebite la manastirea Topolnita. Episcopia Severinului si Strehaiei, prin Sectorul Invatamant si Tineret, a organizat, in data de 30 mai a.c., ,,Intalnirea tinerilor crestin-ortodocsi mehedinteni”. Actiunea s-a desfasurat in colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean Mehedinti, Asociatia Anastasia si parohiile implicate in proiectul „Hristos impartasit copiilor”.Programul manifestarii a inceput cu savarsirea Sfintei Liturghii de catre Prea Sfintitul Parinte Nicodim Episcopul Severinului si Strehaiei, inconjurat de preotii care desfasoara in parohiile lor proiectul ,,Hristos impartasit copiilor”.

Alaturi de copiii de la clasele V-VIII, implicati in proiectul „Hristos impartasit copiilor” la actiune au mai luat parte si tineri din liceele judetului Mehedinti.

In cuvantul de invatatura de la finalul Sfintei Liturghii, ierarhul Mehedintiului, Prea Sfintitul Parinte Episcop Nicodim le-a vorbit tinerilor prezenti despre datoriile pe care le au fata de parintii lor, aratand ca prezenta lor in spatiul manastirii se constituie intr-o mare bucurie duhovniceasca: ,,Ne aflam aici la manastirea Topolnita ca impreuna sa ne bucuram duhovniceste. Aici in acest cadru minunat la sfarsitul lunii ne-am intalnit preoti care predau religie si profesori de religie dar si dumneavoastra copii deosebiti de la multe scoli ale Mehedintiului, unii din zona de munte, iar altii din zona de campie. Impreuna tinem aici ,,Adunarea anuala a tinerilor crestin-ortodocsi din Mehedinti”, a celor care sunt aproape de Biserica lui Dumnezeu, prin ceea ce au invatat si invata….”.

In dupa-amiaza zilei, parintele staret al manastirii Topolnita, arhimandritul Pavel Nicolaescu, le-a prezentat elevilor istoricul manastirii si le-a vorbit despre viata de manastire.
Dupa acest moment, elevii au fost impartiti in zece grupuri de discutii: 5 de gimnaziu si 5 de liceu.

In a doua parte a zilei, ceea ce s-a discutat pe ateliere de lucru, in grupuri de cate 20 de elevi, a fost prezentat in plenul adunarii.

Intalnirea tinerilor crestin-ortodocsi mehedinteni este una de traditie, debutand in 2004, odata cu reinfiintarea Episcopiei Severinului si Strehaiei.

Tema de anul acesta a fost ,,Familia crestina, biserica de acasa”. Un accent deosebit s-a pus pe credinta in sanul familiei, pe marturisirea lui Dumnezeu si in viata de familie, avandu-se in vedere ca anul 2010 este ,,Anul Crezului Ortodox”.

Dintre obiectivele acestui proiect pentru tineri amintim: dezvoltarea abilitatilor de comunicare, sporirea respectului fata de parinti si fata de familie ca cea mai importanta componenta a societatii, dar si schimburi de experienta cu ceilalti elevi.

La final tinerii s-au aratat incantati de o astfel de activitate iar parintele arhimandrit Pavel, staretul manastirii, vazand entuziasmul copiilor si-a exprimat dorinta ca in fiecare an manastirea pe care o conduce sa gazduiasca la sfarsitul lunii mai aceasta intalnire a tinerilor crestin-ortodocsi din Mehedinti.

Sursa:episcopiaseverinului.ro

.

01 Iunie 2010

Vizualizari: 561

Voteaza:

Biserica si tinerii 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE