Boboteaza este un act de regenerare cosmica si de revelare a Sfintei Treimi

"Boboteaza este un act de regenerare cosmică și de revelare a Sfintei Treimi”, a spus Mitropolitul Clujului în cadrul Sfintei Liturghii, oficiate de praznicul Bobotezei în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. Ierarhul a menționat că Domnul Hristos pogorându-se în apa Iordanului a sfințit întreaga natură, iar pe omul învechit în păcate l-a înnoit.

„La Bobotează, apele sfințindu-se devin un vehicul purtător de Duh Sfânt. Este grandioasă teologia regenerării Cosmosului și o exprimă minunat Sfântul Sofronie, Patriarhul Ierusalimului care a alcătuit slujba Sfințirii celei Mari a apei, pe care o citim după Liturghie la Sfințirea Apei. În această rugăciune se vede cum Domnul Hristos la Iordan regenerează întreg Cosmosul începând cu omul”, a spus Întâistătătorul Eparhiei Clujului.

La Sfânta Liturghie oficiată de praznicul Bobotzei la Catedrala Mitropolitană din centrul Clujului, au participat mii de credincioși clujeni, precum și autorităţi locale, civile și militare. A luat parte la slujbă și un grup de studenți de la Facultatea de Teologie evanghelică din Leipzig, Germania. După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Andrei, înconjurat de mai mulți preoți și diaconi, a săvârșit pe amplasamentul special din piața Avram Iancu, slujba Aghiasmei Mari, stropind la final mulțimea cu apă sfințită și vorbindu-le credincioșilor încă o dată despre semnificația praznicului.

„Dăm Slavă lui Dumnezeu că și în acest an ne-a binecuvântat cu sărbători frumoase! Șiragul sărbătorilor se încheie cu Boboteaza, praznic în care am realizat, așa cum spuneam și după Evanghelie, că sărbătorim regenerarea Cosmosului. Este un praznic cu o însemnătate aparte în Tradiția Creștină”, a spus ÎPS Andrei, Mitropolitul Clujului.
Miile de credincioși au stat apoi la rând pentru a primi câte o sticlă de Agheazmă Mare și pentru a fi binecuvântați de preoții Catedralei Mitropolitane. Au fost pregătite pentru acest an peste 20 de mii de recipiente. Mulți dintre ei au mărturisit că vor consuma Agheazma Mare, așa cum este obiceul până la Odovania Praznicului și că păstrează această tradiție încă din copilărie.

Andreea Pâgleșan
Sursa: radiorenasterea.ro

Pe aceeaşi temă

07 Ianuarie 2017

Vizualizari: 663

Voteaza:

Boboteaza este un act de regenerare cosmica si de revelare a Sfintei Treimi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE