Braul Maicii Domnului, in Mangalia si Constanta


Braul Maicii Domnului, in Mangalia si Constanta

 
Braul Maicii Domnului, in Mangalia si Constanta-VIDEO

 

Joi 15 mai, o delegatie a Arhiepiscopiei Tomisului se va  deplasa in Grecia pentru a aduce Braul Maicii Domnului de la Manastirea greceasca Kato Xenias, situata la 50 de km de Volos.  Inainte de a pleca spre Romania, la Volos se va stabili un protocol de infratire intre biserica Manastirii "Kato Xenias" si biserica militara de la Mangalia.

El va fi adus cu prilejul Zilelor Constantei si sfintirea bisericii militare din Mangalia. Incepand din anul 2001, la propunerea IPS Teodosie, zilele din preajma praznicului Sfintilor Imparati Constantin si Elena au fost dedicate municipiului Constanta.

Din delegatia ce va pleca spre Grecia la bordul unui avion militar, de pe Aeroportul Mihail Kogalniceanu, spre baza aeriana din Volos, vor face parte preotul de la Biserica Militara din Mangalia, Traian Chircu, primarul Zanfir Iorgus, comandantul Garnizoanei Mangalia, comandor dr. Corneliu Bocai.

Braul Maicii Domnului va ramane pentru venerare in biserica militara din Mangalia timp de trei zile. Pe 18 mai va fi adus la Constanta. Relicvele vor poposi timp de o ora la Biserica "Nasterii Maicii Domnului" din Eforie, dar si la Biserica "Sfanta Maria" de pe bulevardul 1 Mai, din municipiul Constanta. Miercuri 21 mai, Sfantul odor va fi purtat in procesiune in Constanta, unde va ramane pentru inchinare pana in dimineata zilei de 22 mai, cand va fi transportat, cu o aeronava militara, in Grecia.

 

Braul Maicii Domnului - istoric

Potrivit traditiei, Apostolul Toma, nefiind prezent la inmormantarea Maicii Domnului, a primit Sfantul Brau ca dovada a invierii si inaltarii ei cu trupul la cer. Acesta a fost tesut de Maica Domnului din par de camila. Pana in secolul al IV-lea, Braul s-a pastrat la Ierusalim.  Arcadie, fiul imparatului Teodosie cel Mare (379-395), aduce Cinstitul Brau la Constantinopol in 395.

 

In sec. al X-lea, in urma vindecarii sale miraculoase, imparateasa Zoe, sotia lui Leon cel Intelept, a brodat Braul cu fir de aur si l-a reasezat in racla daruita de imparatul Arcadie. Evenimentul reasezarii Braului in racla este pomenit, in calendarul ortodox, la 31 august.

 

Mai tarziu, in secolul al XIII-lea, trimisii regelui bulgar Ionita Caloian iau Braul de la Constantinopol. In secolul XIV, cneazul sarb Lazar I (1372-1389) daruieste Braul manastirii Vatoped din Muntele Athos. Dupa cercetarile altora,  acest Brau a fost daruit manastirii de imparatul bizantin Ioan Cantacuzino (1347-1355).

 

Intre anii 1512 si 1520, domnitorul Tarii Romanesti, Neagoe Basarab, a innoit incinta manastirii Vatoped si a construit un paraclis cu hramul "Braul Maicii Domnului". Acesta a fost reparat in 1794 tot cu ajutoare romanesti, iar in secolul al XIX-lea Romania a daruit paraclisului o noua catapeteasma. De asemenea, racla de argint in care se pastreaza Braul la manastirea Vatoped a fost confectionata in secolul al XVIII-lea in Tara Romaneasca. Este vorba de fapt numai despre o parte din Brau, pentru ca alte doua parti ale acestuia au fost daruite in anul 1522 manastirii de maici Kato Xenias, situata la 50 km de Volos (Grecia).

 

Braul Maicii Domnului - minuni

De-a lungul vremii, Braul Maicii Domnului a vindecat nenumarati bolnavi, in special de cancer, si a ajutat sa nasca femei care nu puteau avea copii. Tamaduirea acestora s-a produs prin purtarea in jurul braului a unei panglici care a fost atinsa de racla in care se pastreaza Braul Maicii Domnului. De asemenea, Cinstitul Brau a facut sa inceteze diferite epidemii: in 1813, Braul Maicii Domnului de la Vatoped a fost adus in Tara Romaneasca pentru indepartarea ciumei; in 1871 sultanul turc sub a carui protectie se gasea Muntele Athos dupa caderea Constantinopolului, a dus Braul in tara sa pentru indepartarea holerei; in 1894 Braul a fost dus la Kios, pentru a inlatura epidemia care lovise plantatiile de lamai si portocali.

.

16 Mai 2008

Vizualizari: 2839

Voteaza:

Braul Maicii Domnului, in Mangalia si Constanta 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE