Bucurii duhovnicesti la Valea Fantanilor si Romanesti

Piatră de temelie pentru două locaşuri de închinare în Arhiepiscopia Craiovei: Bucurii duhovniceşti la Valea Fântânilor şi Romaneşti

În cea de a XXII-a Duminică de după Rusalii, închinată Pildei „Bogatului nemilostiv şi săracului Lazăr”, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a slujit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Parohia Romaneşti, Protoieria Craiova Sud, oraşul Craiova. După slujba euharistică, IPS Părinte a aşezat piatra de temelie pentru noul locaş de închinare, închinat „Sfintei Cuvioase Parascheva”.

Două noi locaşuri de închinare au primit binecuvântare arhierească spre a fi construite în Arhiepiscopia Craiovei, prin slujbele de temeluire ce au fost săvârşite la finele săptămânii trecute.

Astfel, sâmbătă, 1 noiembrie, IPS Părinte Irineu a fost prezent în mijlocul credincioşilor din Valea Fântânilor, localitate din nordul judeţului Dolj, spre a aşeza piatră de temelie pentru biserica cu hramurile Sfânta Treime şi Naşterea Maicii Domnului.

Liturghie arhierească în Parohia Romaneşti
Duminică, 2 noiembrie, a fost rândul credincioşilor din Parohia Romaneşti, municipiul Craiova, să primească vizita IPS Părinte Mitropolit. Astfel, la primele ore ale dimineţii, s-a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghei în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din cimitirul Romaneşti, în prezenţa a peste două sute de credincioşi. Cu acest prilej, IPS Părinte Mitropolit a pus la inima celor prezenţi cuvânt de învăţătură despre pilda „Bogatului nemilostiv şi săracului Lazăr” (Luca 16, 19 – 31). De asemenea, în timpul slujbei religioase, doi tineri teologi au primit Taina Hirotoniei: diconul Adrian Studineanu a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Lişteava, Protoieria Craiova Sud, iar Gabriel Ciobănaşu a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei Foişor, Protoieria Băileşti.

După Sfânta Liturghie, IPS Părinte Irineu, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa parohienilor din Romaneşti, s-a deplasat în zona de locuinţe a cartierului, format în mare parte din locuinţe tip ANL pentru tineri, unde a pus piatra de temelie pentru o nouă biserică ce va fi închinată Sfintei Cuvioase Parascheva şi a Sfântului Cuvios Irodion de la Lainici.

„O biserică se ridică în locul însemnat de Dumnezeu”
După înfăptuirea rânduielii liturgice de punere a pietrei de temelie pentru o nouă biserică, Mitropolitul Olteniei a vorbit celor de faţă despre folosul unui locaş de închinare în viaţa credincioşilor. „Pentru poporul nostru binecredincios, Biserica are un loc şi un rol deosebit. Întotdeauna în ea românii s-au regăsit şi se vor regăsi mereu ca şi creştini ortodocşi, ca şi fraţi întru Hristos. Să reţinem că Biserica nu este o zidire oarecare, nu se aseamănă cu alte clădiri, pentru că este consacrată exclusiv lui Dumnezeu. De aceea o numim Sfânta Biserică, Casa Domnului, de aceea o numim «mama noastră», pentru că în ea ne botezăm, ne cununăm, primim Sângele şi Trupul Mântuitorului Hristos prin Taina Sfintei Euharistii şi tot ea ni se poartă de grije atunci când părăsim lumea aceasta. Numai în Biserică noi creştem trupeşte şi sufleteşte, înconjuraţi de iubirea lui Dumnezeu, devenind cu adevărat copii bineplăcuţi ai Tatălui ceresc. De aceea, L-am rugat astăzi pe Mântuitorul Hristos să binecuvinteze locul acesta spre a-l face propice construirii Casei Sale şi Bisericii noastre. Prin urmare, trebuie să înţelegem că o biserică nu se poate ridica oriunde, ci numai în locul pe care Dumnezeu le-a însemnat şi ni-l descoperă la momentul potrivit. Aşadar, Dumnezeu a ales locul acesta, l-a binecuvântat prin mâinile noastre şi l-a dat constructorilor care, prin putere de sus şi cu purtarea de grijă a sfinţilor ocrotitori, Sfânta Cuvioasă Parascheva şi Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici, vor duce la bun sfârşit această zidire. Noi mulţumim Bunului Dumnezeu că ne-a ajutat să punem început bun acestei sfinte lucrări şi suntem siguri că la final vom avea parte de bucurie şi părtăşie cu credincioşii parohiei dumneavoastră, cu strămoşii noştri, cu sfinţii şi îngerii din ceruri”, a încheiat IPS Părinte Irineu.

Diac. Gheorghe Cioiu

Sursa: mitropoliaolteniei.ro

.

03 Noiembrie 2014

Vizualizari: 122

Voteaza:

Bucurii duhovnicesti la Valea Fantanilor si Romanesti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE