Calugarii refuza sa coboare drapelul Serbiei de pe manastire


Calugarii din manastirea Zociste din Metohija au refuzat sa coboare steagul national al Serbiei din turnul clopotului dupa ce fortele internationale de mentinere a pacii din Kosovo si Metohija au cerut acest lucru. Aceasta cerinta a fost facuta dupa unele amenintari venite din partea albanezilor, acestia spunand ca vor ataca manastirea daca drapelul sarb va fi tot acolo.


Episcopul Artemije din Raska si Prizren a declarat ca daca cineva este deranjat de drapel sa faca ce vrea, deoarece ei oricum nu o sa il coboare. Trupele austrice KFOR care asigura protectia manastirii au sfatuit calugarii sa renunte la drapel in urma amenintarilor albanezilor musulmani. Guvernul din Kosovo a spus ca nu are date despre nici o amenintare impotriva Bisericii Ortodoxe Sarbe.


Episcopul Artemije a mai declarat: "Daca albanezii din Kosovo au dreptul de a pune pe casele lor steagul unei alte tari, noi, sarbii, de ce nu avem dreptul de a flutura drapelul Serbiei pe manastirea noastra?". De asemenea, episcopul a mai spus ca manastirea Zociste se afla in Serbia si nu in Albania iar cerinta albanezilor nu poate fi justificata.


Aceasta manastire a fost complet dinamitata in 1999, dar in urma cu 3 ani, staretul Petar a primit binecuvantarea Episcopului Artemije de a reconstrui manastirea. Recent a avut loc si redeschiderea manastirii, eveniment care a adunat aproximativ 3.000 de etnici sarbi.


Manastirea Zociste este un unicat in Kosovo si Serbia centrala, fiind singura manastire reconstruita total din cele peste 150 distruse din 1999 si pana in prezent. Momentan in manastire se afla doar 5 calugari. Reconstructia lacasului de cult s-a realizat in mare parte prin donatii personale si prin ajutorul populatiei sarbe locale.

 

Sursa: ro.novopress.info

 

 

.

23 Iulie 2007

Vizualizari: 1413

Voteaza:

Calugarii refuza sa coboare drapelul Serbiei de pe manastire 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE