Ceremonia de intronizare a IPS Teofan Savu, noul Mitropolit al Moldovei si Bucovinei


Ceremonia de intronizare a IPS Teofan Savu, noul Mitropolit al Moldovei si Bucovinei

 

Duminica, 8 iunie 2008, in Catedrala mitropolitana din Iasi, va avea loc ceremonia de intronizare a Inaltpreasfintitului Parinte Teofan ca Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. IPS Teofan a fost ales de catre Sfantul Sinod al BOR pe 5 martie a.c., cu 32 de voturi.

Programul ceremoniei debuteaza cu Sfanta Liturghie, oficiata in Catedrala mitropolitana incepand cu orele 9.

30, si continua cu ceremonia intronizarii noului Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, ce va incepe in jurul orelor 12.00.


La eveniment vor participa reprezentanti ai autoritatilor centrale si locale, personalitati ale vietii publice romnesti, preoti, monahi si credinciosi din tara si strainatate.

 

IPS Teofan - Repere biografice

IPS Teofan Savu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolit al Olteniei, s-a nascut la data de 19 octombrie 1959, in localitatea Corbi, judetul Arges intr-o familie cu sapte copii, din care patru aveau sa intre in monahism. Scoala generala a urmat-o in localitatea natala, iar Seminarul Teologic la Craiova intre anii 1974-1979. Dupa efectuarea stagiului militar la Vanju-Mare, in judetul Mehedinti, in perioada 1980-1984, a urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Bucuresti, obtinand titlul de licentiat in Teologie cu lucrarea: "Voturile monahale in lumina desavarsirii crestine". Intre anii 1986-1990 a urmat cursurile Institutul Teologic "Saint Serge" din Paris, obtinand titlul de doctor in Teologie cu lucrarea "La divino-humanite duChrist et la deification de l'homme dans l'oevre du Saint Maximele Confesseur". Calificativul obtinut: summa cum laude.

In anul 1984 intra in viata monahala la Schitul Crasna, judetul Prahova, primind numele Teofan. Este ierodiacon si ieromonah din 1985, iar in perioada 1987-1990 este duhovnicul Manastirii"Acoperamantul Maicii Domnului"din Bussy en Othe - Franta. Intre 1990 si 1991 este Secretar al Cabinetului Patriarhal, iar din 1991 pana in anul 2000 este numit Episcop Vicar Patriarhal. Printre sarcinile indeplinite in aceasta perioada amintim pe cea de responsabil cu relatiile externe bisericesti, responsabil de legatura Patriarhiei Romane cu cu comunitatile romanesti din jurul granitelor si din diaspora, secretar al Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din 1994, responsabil cu probleme de invatamant teologic universitar si preuniversitar, coordonator al Sectorului Patriarhal "Biserica si Societatea", coordonator al Sectorului pentru opera de caritate "Diaconia" al Patriarhiei Romane, presedinte al Asociatiei"Diaconia", presedinte al Asezamantului bisericesc medico-farmaceutic "Vasiliada " etc.

In octombrie 2000 este ales Arhiepiscop al Craiovei si Mitropolit al Olteniei. In aceasta calitate a initiat si finalizat printre altele: infiintarea Episcopiei Severinului si Strehaiei, infiintarea postului de radio "Logos" al Arhiepiscopiei Craiovei, infiintarea Tipografiei eparhiale, infiintarea de noi protoierii, infiintarea Centrului de Pelerinaj "Sfantul Nicodim" al Mitropoliei Olteniei, - infiintarea de asezaminte sociale: Aripi de Lumina, Aripi de Serafimi, Sfantul Dimitrie Basarabov, Casa Samuel, Casa Romano-Kher.


In paralel cu exercitarea responsabilitatii propriu-zise, de Arhiepiscop al Craiovei si Mitropolit al Olteniei, implineste, din incredintarea Sfintei Patriarhii, sarcinile de presedinte al Comisiei canonice, juridice si pentru disciplina a Sfantului Sinod si presedinte al Comisiei Bisericii Ortodoxe Romane pentru relatiile cu Biserica Catolica.

A scris numeroase articole si studii in reviste si ziare din Romania si strainatate, in domenii ca: teologie patristica, spiritualitate ortodoxa, ecumenism, analize ale fenomenului religios actual etc. A coordonat in perioada 1997 -2000 periodicul de limba engleza al Sectorului pentru relatii externe bisericesti,"News Bulletin". In prezent este presedinte al colegiilor de redactie al publicatiilor: "Mitropolia Olteniei", "Cetatea Crestina", "Studii" (Centrul de Studii de Teologie Aplicata). A fost decorat cu ordinul pentru merit "Mare Cruce", din partea Presedintiei Romane.

 

Prima declaratie a IPS Teofan, dupa alegerea ca Mitropolit al Moldovei si Bucovinei (VIDEO)

 

.

06 Iunie 2008

Vizualizari: 1154

Voteaza:

Ceremonia de intronizare a IPS Teofan Savu, noul Mitropolit al Moldovei si Bucovinei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE