Cetatenie turca pentru inalti clerici ai Patriarhiei de Constantinopol

De asemenea, unii clericii, care trăiesc în Constantinopol, au primit, de asemenea, cetățenie turcă: Secretarul șef al Sfântului Sinod, Arhimandritul Bartolomeu, Subsecretarul Ioachim, Arhidiaconul Andrei, Diaconul Teodor, Protosinghelul Ambrozie și Bibliotecarul Arhimandrit Agatanghel. Toti clericii sunt cetățeni greci.

Până în prezent, 35 de ierarhi și clerici ai Patriarhiei Ecumenice au primit cetățenie turcă. Această măsură le permite altor ierarhi, în afara celor născuţi în Turcia, să participe la alegerile pentru funcția de Patriarh Ecumenic.

În conformitate cu legile în vigoare în Turcia, numai cetățenii turci pot ocupa funcţia de Patriarh de Constantinopol.

Singura excepție a fost Patriarhul Athenagoras, fost Arhiepiscop al Americii, a cărui candidatură a fost impusă de către Statele Unite ale Americii. Acesta s-a deplasat la Istanbul, în avionul prezidențial al SUA, pus la dispoziție de către Președintele Truman. La sosirea în Istanbul, un reprezentant al autorităţilor i-a înmânat un pașaport turcesc. Restricţiile de până acum la acordarea cetăţeniei pentru clericii Patriarhiei au alimentat suspiciuni şi temeri ale ortodocşilor cu privire la dificultatea alegerii viitorului Patriarh al Constantinopolului.

Iosif Agaton
Sursa: doxologia.ro

.
Pe aceeaşi temă

25 Februarie 2015

Vizualizari: 186

Voteaza:

Cetatenie turca pentru inalti clerici ai Patriarhiei de Constantinopol 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE