Cinstirea lantului Sfantului Apostol Petru la penitenciarele din Galati si Braila

In ziua de 16 ianuarie a fiecarui an, cand Biserica Ortodoxa sarbatoreste "Inchinarea cinstitului lant al Sfantului Apostol Petru", Arhiepiscopia Dunarii de Jos isi indreapta toata atentia catre penitenciare, acolo unde o parte din crestini traiesc sub "lantul" privarii de libertate.

La initiativa si cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, sectorul social-misionar al eparhiei, in colaborare cu conducerea penitenciarelor din Galati si Braila a organizat cu acest prilej, programe pastoral-misionare si social-filantropice.In capela "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" din incinta Penitenciarului Galati, un sobor de preoti din municipiu dar si din slujirea sociala au savarsit slujba Sfintei Liturghii si Acatistul Sfintilor Imparati Constantin si Elena, in prezenta persoanelor private de libertate si a cadrelor acestei institutii.

Soborului slujitor s-a adaugat si Inaltpreasfintitul Parinte Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, care, dupa oficierea unei slujbe de multumire a savarsit slujba de binecuvantare a inceperii lucrarilor pentru noua biserica ce se va zidi in curtea penitenciarului. Au fost vizitate scoala, atelierul de pictura unde, in prezent, pe lemn din vechea constructie a penitenciarului, impecabil conservat de 130 de ani, se picteaza crucea ce va fi asezata pe Altarul noii biserici.

Dupa ce au fost vizitate si magaziile in care se afla depozitat materialul lemnos si caramida, importante marturii din trecut, Inaltpreasfintia Sa a aratat ca „este poate cel mai potrivit inceput al sarbatorilor inchinate Sfintilor Imparati Constantin si Elena, cand, la Penitenciarul din Galati se pune inceput bun pentru zidirea unei noi biserici – memorial si relicvar –, fiecare material din piatra, din caramida si din lemn apartinand acestui loc de chin si suferinta a detinutilor din anii grei ai dictaturii“.

Manifestari asemanatoare s-au desfasurat si la Penitenciarul din municipiul Braila, delegat fiind pc. pr. protoiereu Gheorghe Marinescu, unde, dupa savarsirea Sfintei Liturghii, persoanele private de libertate au sustinut un mic program cultural artistic de poezie cu tematica religioasa si muzica psaltica.

La final au fost inmanate diplome de merit persoanelor care s-au evidentiat in activitatile religioase ale anului 2012.

La Penitenciarul pentru minori si tineri din Tichilesti, judetul Braila, minorii de la regimul semideschis au participat la Sfanta Liturghie, dupa care, in sala de festivitati a institutiei pc pr. Ovidiu Soare a sustinut o conferinta cu tema „Despre persecutia crestinilor si libertate”.

In toate cele trei institutii din Galati si Braila, persoanele private de libertate prezente la manifestari au primit pachete cu alimente, obiecte de prima necesitate, calendare, carti de rugaciune si alte daruri de suflet.

Sursa: edj.ro

.
Pe aceeaşi temă

18 Ianuarie 2013

Vizualizari: 329

Voteaza:

Cinstirea lantului Sfantului Apostol Petru la penitenciarele din Galati si Braila 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE