Cinstirea Sfintilor Cuviosi Ioan Casian si Gherman la Dunarea de Jos

Ca in fiecare an, Sfintii Cuviosi straromani Ioan Casian si Gherman, care au vietuit pe meleagurile Scythiei Minor in secolul al IV-lea, sunt praznuiti in chip cu totul special in Arhiepiscopia Dunarii de Jos.

Dupa cum a precizat Parintele Gabriel Molocea, manifestarile pastoral-misionare si social-filantropice organizate cu ocazia acestui eveniment se doresc a fi, an de an, o rememorare si o actualizare a binecuvantatului moment din zilele de 12-18 octombrie 2002, cand moastele Sfantului Ioan Casian au fost aduse, din Franta, la Iasi, Galati si Bucuresti, de catre o delegatie a Arhiepiscopiei de Marsilia, condusa de Eminenta Sa Bernard Panafieu, la invitatia Preafericitului Parinte Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, si a ierarhului Dunarii de Jos, Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Casian.In ajunul sarbatorii, la ceas de ”Lumina lina”, o parte din preotimea municipiului Galati a pornit in traditionala procesiune cu moastele Sfantului Cuvios Ioan Casian de la Catedrala arhiepiscopala din Galati pana la biserica inchinata celor doi sfinti cuviosi straromani, situata pe faleza superioara a Dunarii.

Programul liturgic a continuat cu savarsirea slujbei Vecerniei celei Mari unita cu slujba Litiei de catre un sobor de preoti din administratia eparhiala si din municipiul Galati, in prezenta Chiriarhului locului.

Pe parcursul intregii slujbe credinciosii, intr-o deosebita atmosfera de evlavie s-au inchinat si au sarutat sfintele moaste care, prin prezenta lor in urbea galateana se constituie intr-o marturie concreta a duhului si spiritualitatii din primele veacuri crestine, la gurile Dunarii.

In cadrul programului ocazionat de hramul acestei biserici, membrii Comitetului parohial au desfasurat, in cooperare cu filiala galateana a S.N.F.O.R., o actiune caritabila indreptata catre familiile defavorizate din parohie, oferind acestora pachete cu alimente si articole de imbracaminte.

Totodata, parohia ”Sfintii Cuviosi Ioan Casian si Gherman” a oferit masa de pranz celor 25 de copii de la Centrul de asistenta pentru copii cu cerinte educative speciale din Galati.

In cel de-al doilea mare municipiu al Eparhiei, Braila, la cantina sociala ce este asezata sub ocrotirea Sfantului Ioan Casian a fost savarsita o slujba de multumire si s-a organizat o agapa pentru cele 85 de persoane asistate, provenite din familii numeroase sau cu venituri reduse.

Parohia „Sf. Cuv. Casian si Gherman” din Galati a luat fiinta in anul 1997, la initiativa si cu binecuvantarea Arhiepiscopului Dunarii de Jos. Lucrarile primei capele, pozitionata pe faleza superioara a municipiului Galati, s-au finalizat in 2001, an in care a fost asezata si piatra de temelie la biserica mare, cu rugaciunile chiriarhului locului si ale Inaltpreasfintitului Parinte Iosif, Mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe Romane din Europa Occidentala si Meridionala.

Slujba de tarnosire a noului locas de cult a fost savarsita la 1 septembrie 2011 de catre un sobor de ierarhi alcatuit din IPS Iosif, Mitropolitul romanilor ortodocsi din Europa Occidentala si Meridionala, IPS Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, si PS Visarion, Episcopul Tulcii.

Sursa: basilica.ro

.

28 Februarie 2014

Vizualizari: 286

Voteaza:

Cinstirea Sfintilor Cuviosi Ioan Casian si Gherman la Dunarea de Jos 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE