Cinstitele moaste ale Sfantului Simeon au ajuns la Iasi

Cinstitele moaste ale Sfantului Simeon de la Muntele Minunat au ajuns aseara la Catedrala mitropolitana din Iasi, fiind intampinate in sunet de clopote si in cantari duhovnicesti de numerosi credinciosi de toate varstele. IPS Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, si PS Varlaam Ploiesteanul, Episcop-vicar Patriarhal, inconjurati de un sobor de preoti si diaconi, au primit racla cu cinstitele odoare din bratele staretului Manastirii Neamt, arhim.

Benedict Sauciuc.Dupa ceremonia de intampinare ce a avut loc in fata Resedintei mitropolitane, sfintele moaste au fost duse in catedrala, unde cei doi ierarhi prezenti si soborul slujitor au citit Acatistul Sfantului, credinciosii afland astfel lucrurile binecuvantate si minunile din viata cinstitului Parinte Simeon din Muntele Minunat. La finalul slujbei, staretul Manastirii Neamt a rostit un scurt cuvant, in care a evidentiat importanta momentului: „Este o mare bucurie pentru Manastirea Neamt ca am putut veni la Catedrala mitropolitana din Iasi, in aceste cinstite zile de sarbatoare, cu moastele Sfantului Simeon de la Muntele Minunat. Anul acesta se implinesc 550 de ani de cand Sfantul Voievod Ştefan cel Mare a daruit capul Sfantului Simeon Manastirii Neamt, imbodobindu-l cu o frumoasa diadema. De aceea cred ca nu exista moment mai potrivit ca Sfantul Simeon, putin cunoscut la noi in vremurile din urma, sa iasa la lumina, in aceste zile de aleasa sarbatoare“.De asemenea, IPS Mitropolit Teofan a subliniat: „Am luat aminte la cele cuprinse in Acatistul ce s-a rostit despre un lucru mai putin obisnuit, anume ca Sfantul Simeon, in varsta de doar 6 ani fiind, s-a dedicat pe sine lui Dumnezeu.

Observam de aici vointa puternica si mintea receptiva la cele inalte a minunatului copil, precum si adumbrirea Duhului Sfant de care acesta a fost ocrotit, inca de la primii pasi in viata. Cu siguranta, rugaciunile mamei lui si ingenuncherile tatalui sau au facut ca pruncul Simeon sa inteleaga ca nu exista clipa mai valoroasa in aceasta lume, decat cea dedicata Domnului Hristos. De aceea, privind la Sfantul Simeon din Muntele Minunat, trebuie sa luam aminte la noi insine, care desi suntem in putere si in varsta, nu am ajuns la starea la care Sfantul a ajuns inca de la 6 ani. Rog pe Bunul Dumnezeu ca moastele Sfantului Simeon sa ajunga la inimile multor mame si a multor tati, care sa cunoasca faptul ca principala lor menire e zamislirea si nasterea de prunci si cresterea lor in frica de Dumnezeu si in rusine fata de oameni, precum si la inimile tinerilor, prea adesea furati de cantecele de sirena ale pacatului“.La final, moastele Sfantului Simeon au fost asezate in catedrala spre inchinarea credinciosilor, alaturi de racla cu moastele Sfintei Cuvioase Parascheva. În aceasta seara, de la ora 19:00, in cadrul pelerinajului „Calea sfintilor“, moastele Sfantului Simeon, alaturi de cele ale Sfintei Cuvioase Parascheva si de icoana Maicii Domnului „Prodromita“, adusa de la paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, vor fi scoase in procesiune pe strazile din Iasi, dupa cum aflam din Ziarul Lumina.

Sursa: basilica.ro

.
Pe aceeaşi temă

11 Octombrie 2013

Vizualizari: 311

Voteaza:

Cinstitele moaste ale Sfantului Simeon au ajuns la Iasi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE