Comitet de dialog luteran-ortodox la Sibiu

In perioada 24-29 mai are loc, la Sibiu, intalnirea de lucru a comitetului international de pregatire a celei de-a XVI-a Comisii plenare de dialog luteran-ortodox, eveniment ce va avea loc in 2015, cu tema "Taina Preotiei“.

Lucrarile comitetului international sunt gazduite de Biserica Evanghelica Luterana din Sibiu, iar delegatia ortodoxa este condusa de Inalt Preasfintitul Ghenadie, Mitropolit de Sassima.

Din delegatia ortodoxa mai fac parte Inalt Preasfintitul Isaia, Mitropolit de Tamassos si Oreini (Cipru), reprezentanti ai Patriarhiei Ierusalimului, ai Bisericilor din Grecia, Rusia si Romania. "Din partea Federatiei Bisericilor Luterane participa sapte delegati din diferite tari, iar de anul trecut aceasta delegatie luterana este condusa de Episcopul Cristoph Klein, care ne-a si invitat la Sibiu pentru a tine aceste lucrari. Ne-am bucurat mult ca aceste lucrari au loc aici si speram sa finalizam ceea ce ne-am propus“, ne-a spus pr. Viorel Ionita, reprezentant al Bisericii Ortodoxe Romane in acest comitet si director in cadrul Conferintei Bisericilor Europene.

Vecernie la Catedrala mitropolitana

Membrii comitetului international au partipat sambata, 25 mai, la slujba Vecerniei si la Litie, oficiate de Preasfintitul Andrei Fagarasanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, in Catedrala mitropolitana.

Inalt Preasfintitul Laurentiu, Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului, a transmis mesajul de binecuvantare al Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, apoi a vorbit despre bunele relatii ecumenice de la Sibiu, de personalitatea Sfantului Ierarh Andrei Saguna, de vechimea Facultatii de Teologie Ortodoxa si de unicitatea Catedralei mitropolitane.

"Va multumim pentru onoarea facuta de a ne include si pe noi in programul dumneavoastra deosebit. Va asiguram ca sunteti intr-un mediu prielnic dialogului teologic, mai ales ca ecumenismul, prietenia si impreuna-lucrarea Bisericilor din intreaga lume trebuie desavarsite prin astfel de intalniri“, a spus IPS Mitropolit Laurentiu. Multumirile comitetului de dialog luterano-ortodox au venit atat din partea IPS Mitropolit Isaia, cat si a episcopului luteran Cristoph Klein. Vizita s-a incheiat cu o receptie la resedinta mitropolitana. Dialogul dintre Bisericile Ortodoxe si Federatia Mondiala Luterana a inceput in 1961, iar intalniri ale Comisiei plenare au avut loc periodic.

Sursa: ziarullumina.ro

.

28 Mai 2013

Vizualizari: 374

Voteaza:

Comitet de dialog luteran-ortodox la Sibiu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE