Concert de colinde la Paraclisul 'Maica Precista' - Dudu din Craiova

Nasterea Domnului a inceput sa se vesteasca in Mitropolia Olteniei prin glasurile colindatorilor de toate varstele. In Cetatea Baniei „colindul sfant si bun” a umplut de bucurie sufletele credinciosilor, adunati la finele saptamanii trecute in Paraclisul mitropolitan „Maica Precista” – Dudu pentru a asculta traditionalul concert al studentilor teologi. Condusi de pr. lect. dr.

Ion Barnea, din cafasul catedralei studentii craioveni au interpretat piese cunoscute din repertoriul clasic coral, dar si din traditia bizantina. „O taina pe care Dumnezeu a pastrat-o in tacerea iubirii Sale”

In mijlocul cadrelor didactice si a credinciosilor prezenti a fost Inaltpreasfintitul Parinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, Decanul Facultatii de Teologie din Craiova. Vreme de un ceas armonia cantarii a patruns la locul tainic al inimii celor prezenti, aducandu-L pe Hristos in suflet prin vestirea mantuitoarei Sale Nasteri. Momentul a fost completat prin cuvantul de invatatura al IPS Parinte Mitropolit, care a detaliat intelesul dogmatic al Intruparii Mantuitorului Iisus Hristos. „Cu totii suntem cuprinsi de aceasta mare sarbatoare si bucurie, care nu este numai pentru noi, ci si pentru puterile ceresti. Este cu adevarat o taina pe care Dumnezeu a pastrat-o in tacerea iubirii Sale si a descoperit-o la momentul potrivit, cand toate au fost potrivite si cand totul a fost gata. Atunci Fiul lui Dumnezeu ne-a facut aceasta mare bucurie a venirii Sale, tot intr-o liniste si tacere deplina. Atunci, Fecioara Maria, impreuna cu Dreptul Iosif, au venit la Betleem si acolo s-a nascut «Cel fara de inceput»”, a spus IPS Parinte. Totodata, Intaistatatorul Bisericii Oltene a subliniat impletirea realitatii noastre pamantesti cu taina cea mai presus de minte in Nasterea Domnului. „Din cele spuse de Sfintii Evanghelisti, dar si din cantarea si mesajul colindului nostru sfant si bun, vedem pe de o parte lucruri reale, cu putinta de inteles pentru mintea noastra, dar si lucruri tainice. Cele reale sunt prezentate prin Nastere, prin pestera, prin Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, prin viata pamanteasca a Mantuitorului Iisus Hristos. Cele tainice si mai presus de intelegere sunt legate de felul cum S-a intrupat Cuvantul cel fara de inceput, cum S-a salasluit in firea noastra omeneasca neputincioasa, cum S-a smerit pe Sine Fiul lui Dumneuu, cum Cel Preainalt S-a facut om asemenea noua, in afara de pacat. Dar pentru ca Dumnezeu toate le poate si toate le lucreaza pentru binele nostru, a ampletit aceste lucruri intr-un singur manunchi, intr-un singur ideal, mantuirea noastra. Pentru aceasta omul este o legatura vie intre cer si pamant, atat ca fiinta creata de Dumnezeu cu trup si suflet, cat si ca fiinta prin care s-a dat firea omeneasca Fiului lui Dumnezeu. De aceea, bucuria Nasterii este atat a ingerilor, cat si a oamenilor, fiecare aducand inaintea Stapanului prinosul sau de recunostinta. Astfel, ingerii canta, pastorii preamaresc, pamantul aduce pestera, iar noi aducem pe Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, mangaierea noastra, cea care a luat asupra sa chemarea de a fi Maica Vietii”, a conchis Mitropolitul Olteniei.

Tot in cadrul evenimentului, pr. Adrian Boldisor, directorul Editurii „Mitropolia Olteniei” a prezentat Agenda Duhovniceasca pe anul 2014.

Diac. Ionita Apostolache
Sursa: mitropoliaolteniei.ro

.

18 Decembrie 2013

Vizualizari: 199

Voteaza:

Concert de colinde la Paraclisul 'Maica Precista' - Dudu din Craiova 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE