Concert al Grupului psaltic Nectarie Protopsaltul de Sfintii Arhangheli

Grupul Nectarie Protopsaltul va sustine un concert de muzica bizantina, luni, 8 noiembrie 2010, orele 18:30, in Biserica Sfantul Ilie Gorgani din Bucuresti. Evenimentul se inscrie in cadrul Festivalului International al Artelor Spectacolului Muzical “Viata e frumoasa!”, ajuns la a treia editie.

Frumusetea muzicii bizantine ne cheama sa traim bucuria celui mai insemnat dar, Viata. Ritmul si melosul cantarilor preschimba spectatorul in traitor si aducator de multumire.

La vremea sarbatoririi Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil (8 noiembrie), si in intampinarea pomenirii Sfantului Nectarie din Eghina (9 noiembrie), acest concert marcheaza intalnirea dintre artele spectacolului si spiritualitate, dintre ochii trupesti si cei sufletesti.

Cantarile interpretate sunt scrise cu precadere de catre psalti romani din secolul al XIX-lea (Macarie Ieromonahul, Anton Pann, Dimitrie Suceveanu) si de tineri alcatuitori ai zilelor noastre (diaconul Constantin Cornel Coman, Virgil Ioan Nanu), reinnoind traditia muzicii bizantine.

Biserica Sfantul Ilie Gorgani a fost zidita la inceputul secolului al XIX-lea, in vremea domnitorului Ioan Caragea Voievod, in spatiul dintre "apa Dambovitei si balta cea mare a Cismigiului".

Afis Nectarie Protopsaltul

Grupul psaltic Nectarie Protopsaltul a fost infiintat in anul 2001, din dorinta de a face cunoscuta intr-o mai mare masura cantarea bizantina, muzica traditionala a bisericii ortodoxe. Grupul poarta numele schimonahului Nectarie (†1899), unul dintre cei mai renumiti cantareti de la Muntele Athos din a doua jumatate a secolului al XIX-lea si, probabil, cel mai de seama psalt roman. Fondat de Valentin Gheorghe - fost protopsalt al bisericilor Sf. Arhangheli "Stavropoleos" si Sfantul Grigorie Palama din Bucuresti, astazi cantaretul bisericii romanesti din Londra -, Grupul Nectarie Protopsaltul este condus din 2008 de Sabin Preda, lector in cadrul Facultatatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti.

Grupul Nectarie Protopsaltul a participat la numeroase slujbe in biserici de mir si manastiri din intreaga tara si din Sfantul Munte Athos: "Sf. Ecaterina" (alaturi de Corul Bizantin Grec condus de Lykourgos Angelopoulos), "Sf. Grigorie Palama" si Sf. Treimi "Radu Voda" din Bucuresti; biserica "Sf. Trei Ierarhi" - Iasi; "Sf. Pantelimon" - Oasa (Alba); "Sf. Arhangheli" - catedrala arhiepiscopala din Alba Iulia (alaturi de Corul Bizantin Grec); "Adormirea Maicii Domnului" - Sambata de Sus; "Bunei Vestiri" - Vatoped (Sfantul Munte) s.a. A cantat la privegheri de toata noaptea la bisericile "Sf. Grigorie Palama" din Bucuresti si "Sf. Dimitrie" - schitul "Lacu" (Sfantul Munte). De asemenea, a sustinut numeroase concerte ("Cantari bizantine la Nasterea Domnului" - Sala Radio, 2001; "Cantari la Invierea Domnului" - Manastirea Antim, 2002; "Cantari din Saptamana Patimilor" - biserica Sf. Spiridon, 2005; "Cantari din Postul Mare" - biserica Sf. Grigorie Palama, 2007 etc.) sau ca invitat in cadrul unor prestigioase festivaluri sau expozitii (Simpozionul International de Muzica Bizantina - Iasi, 2001 si 2003; Festivalul "Archaeus" - Bucuresti, 2003; Targul Mesterilor Cruceri - Muzeul Taranului Roman, 2003; programul "Romania in Advent" organizat de Institutul Cultural Roman - Roma si Potenza, 2006; Festivalul "Zilele icoanei bizantine" - Bucuresti, 2008).

A editat o caseta audio (Slujba Paraclisului celui Mare al Preasfintei Nascatoarei de Dumnezeu, 2003) si patru CD-uri (Cantari la praznicul Sfantului Mare Mucenic Pantelimon; Slujba Paraclisului Sfantului Ierarh Grigorie Palama, Slujba Paraclisului Sfantului Nectarie din Eghina, Slujba Paraclisului Sfintilor Brancoveni) pregatind in prezent doua noi discuri: "Cantari din Utrenia Sfantului Grigorie Palama” si "Antologie de cantari apartinand Cuviosului Nectarie Protopsaltul”.

De asemenea, Asociatia Nectarie Protopsaltul a tiparit pana in prezent trei volume din colectia "Antologie de cantari psaltice”: "Cantari la sfintele taine si ierurgii”, "Cantari la slujba inmormantarii” si o noua editie a "Paresimierului” lui Anton Pann. Toate cele trei volume sunt tiparite in conditii grafice de exceptie.

Contact:
Asociatia Nectarie Protopsaltul
Telefon: 0762805629
e-mail: nectarieprotopsaltul@yahoo.com
ducamariangabriel@yahoo.com


Sursa: CrestinOrtodox.ro

03 Noiembrie 2010

Vizualizari: 1427

Voteaza:

Concert al Grupului psaltic Nectarie Protopsaltul de Sfintii Arhangheli 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE