Concerte de muzica religioasa in perioada sarbatorilor Sfintei Cuvioase Parascheva

Incepand de duminica, 11 octombrie, pana miercuri, 14 octombrie 2009, in Catedrala mitropolitana din Iasi vor fi sustinute, cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, mai multe concerte de muzica sacra. Evenimentele sunt organizate si coordonate de Sectorul Invatamant si activitati cu tineretul al Arhiepiscopiei Iasilor.

Cu prilejul hramului Sfintei Cuvioase Parascheva de anul acesta, vor fi organizate, pe langa traditionalul Concurs coral „Tineri, laudati pe Domnul“, ce a ajuns anul acesta la editia a VI-a, alte trei concerte in Catedrala mitropolitana din Iasi. Iesenii sau pelerinii care vor veni sa se inchine la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva vor putea sa asiste atat la sfintele slujbe, care incep inca din aceasta seara, cat si la o serie de concerte de muzica religioasa, care debuteaza duminica, de la ora 17:30, prin Concertul sustinut de Corala „Gavriil Musicescu“ a Filarmonicii de Stat „Moldova“. Luni, de la ora 19:30, va avea loc Concertul de muzica bizantina sustinut de Corul „Byzantion“, iar marti, de la 17:30, se va desfasura Concursul coral „Tineri laudati pe Domnul“, la care vor participa toate corurile seminariilor teologice din Mitropolia Moldovei si Bucovinei.

La acest concurs formatiile corale vor interpreta muzica bizantina. „Va fi un concert mare, pentru ca s-au inscris toate seminariile teologice din cele patru eparhii ale Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Piesele care se vor canta sunt foarte bine alese si sunt convins ca vor produce multa bucurie in sufletele celor prezenti“, a declarat pentru cotidianul Ziarul Lumina, protos. Hrisostom Radasanu, consilier in cadrul Sectorului Invatamant si activitati cu tineretul al Centrului Eparhial Iasi. Ultimul concert va avea loc miercuri, incepand cu ora 18:00, si va fi sustinut de Corala „Apostolii“, a preotilor din Protopopiatele Iasi 1 si Iasi 2. „Toate aceste concerte au scopul de a-i bucura pe toti cei prezenti. Ne-am gandit ca toate aceste concerte sa fie inglobate sub denumirea «Cantand pelerinilor, cantand Sfintei Cuvioase Parascheva, laudand pe Domnul». Elementul central este cel legat de prezenta corului care canta pentru cei care vin de departe si care isi jertfesc o zi sau doua pentru a veni la Sfanta Cuvioasa Parascheva. Incercam prin aceste concerte sa aducem un pic de mangaiere pelerinilor“, a mai adaugat protos. Hrisostom.

Pasionatii de fotografie ortodoxa sunt asteptati maine in Sala Gotica a Manastirii „Sfintii Trei Ierarhi“ din Iasi pentru a participa la a V-a editie a vernisajului expozitiei ORTHPHOTO, incepand cu ora 10:00, dupa Sfanta Liturghie din sfantul lacas ce adaposteste o parte din moastele Sfantului Vasile cel Mare. ORTHPHOTO este de fapt un site dedicat Ortodoxiei in imagini si este initiat de catre ortodocsii din Polonia. Pe aceasta pagina web pot fi gasite mai multe fotografii legate de vietuirea ortodoxa din Muntenegru, Serbia, Grecia, Bulgaria, de peste Ocean sau de peste Marea Mediterana etc. „Expozitia va cuprinde 300 de fotografii reprezentative, care au surprins duhul ortodox intr-un mod deosebit. Cei care fotografiaza nu sunt specialisti in domeniu, dar tocmai in amatorismul lor se vede foarte multa spontaneitate, foarte multa dragoste pentru frumos, foarte multa bucurie, foarte mult atasament fata de frumusetile Ortodoxiei. Toata lumea este invitata sa participe la aceste evenimente pentru ca noi trebuie sa regasim in aceste sarbatori duhul autentic ortodox care face ca aceste sarbatori sa aiba un sens si o orientare care nu este din lumea aceasta, ci una care tine de vointa si binecuvantarea lui Dumnezeu“, a completat protos. Hrisostom Radasanu. Un alt eveniment ce tine de Sectorul Invatamant si activitati cu tineretul al Arhiepiscopiei Iasilor este legat de binecuvantarea noului an universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxa „Dumitru Staniloae“ din Iasi de catre Inaltpreasfintitul Parinte Teofan. Evenimentul va avea loc joi, 15 octombrie, in Sala „Dr. Iustin Moisescu“ a Centrului Eparhial Iasi si va fi urmat de lansarea volumului „Povesteste ce a facut Sfantul pentru tine. - Viata si minunile Sfantului Luca Doctorul, Arhiepiscopul Simferopolului“, in prezenta autorului, arhim. Dionisios Anthopoulos din Grecia.

Sursa: basilica.ro

.

09 Octombrie 2009

Vizualizari: 590

Voteaza:

Concerte de muzica religioasa in perioada sarbatorilor Sfintei Cuvioase Parascheva 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE