Concluzia conferintei cu tema 'Biserica, prietena scolii mele'

Concluzia conferinței cu tema „Biserica, prietena şcolii mele”: Biserica și Școala trebuie să strângă rândurile pentru a face față eficient inițiativelor răuvoitoare ale unor nostalgici atei împotriva religiei majoritare

În ultima perioadă asistăm la o recrudescenţă a ateismului din România şi, după toate semnalele, la o amplificare a sentimentelor de ură şi dispreţ ale acestuia reprezentat de o minoritate faţă de Biserica Ortodoxă Română în calitate de exponent al religiei majoritare din țara noastră. Pe fundalul intensificării inițiativelor acestei minorități ateiste de a diminua cât mai mult prezenţa elevilor la ora de religie, Departamentul pentru copii şi tineret „Ateneul Sfântului Pantelimon” a decis că trebuie să se implice. Astfel, la iniţiativa acestui Departament pentru copii şi tineret de la biserica Sfântul Pantelimon-Foișorul de Foc din București, doamna profesor Julieta Mihăilescu, directorul ŞCOLII GIMNAZIALE „Maica Domnului”(cu sediul în strada I.Maiorescu nr. 32) a fost invitată să susţină miercuri, 18 februarie 2015, la orele 17.

00, conferinţa cu tema „Biserica, prietena şcolii mele” din cadrul proiectului parohial TINERII ÎN AREOPAG. DIALOGURI RELIGIOS – CULTURALE.

În calitatea de gazdă a doamnei Julieta Mihăilescu, directorul Şcolii gimnaziale „Maica Domnului”, Departamentul pentru copii şi tineret „Ateneul Sfântului Pantelimon” - înfiinţat de părintele Petru Gh. Savin în anul 1941 şi, din acest punct de vedere, martor istoric şi victimă a epocii de instaurare a regimului comunist în România – şi-a manifestat îngrijorarea trăgând un semnal de alarmă cu privire la demersurile reprezentanților unei minorități ateiste de a reinstitui în societatea românească dogmatismul ateist care, sub pretextul fals al libertăţii de conştiinţă, propagă de fapt intoleranţa faţă de prezenţa în spaţiul public a valorilor religiei majoritare reprezentată de Biserica Ortodoxă Română.

În introducerea conferinței, părintele Bogdan-Aurel Teleanu, coordonator al Departamentului înfiinţat în 1941 de părintele Petru Gh. Savin, a ţinut să sublinieze că marea problemă a acestei ideologii este că – după tiparul instaurării regimului comunist în Rusia şi, ulterior, în alte ţări vecine, printre care şi România - se urmăreşte de fapt diminuarea prezenţei Bisericii în spaţiul public românesc pentru a face loc unui discurs public care să elimine cât mai mult din societatea românească, în general, şi din sufletul tineretului, alternativa credinţei în Dumnezeu. În acest sens, considerăm extrem de elocventă afirmaţia teologului roman I. Gh. Savin - fratele iniţiatorului Departamentului pentru copii şi tineret „Ateneul Sfântului Pantelimon”, părintele Petru Gh. Savin – referitoare la modul în care s-a instaurat comunismul în Rusia: “Sub motivul păstrării libertăţii de conştiinţă este interzis de a se face tineretului până la 21 de ani instrucţia religioasă, Statul crezându-se în schimb obligat să le predea în numele acestei libertăţi toate inepţiile care se pot imagina” (Ioan Gh. Savin, Iconoclaşti şi apostaţi contemporani, Tipografia Cărţilor Bisericeşti, Bucureşti, 1932, p. 60.)

În susținerea conferinţei „Biserica, prietena şcolii mele”, doamna profesor Julieta Mihăilescu a pornit de la premiza că ”educația fără spiritualitate înseamnă școală fără suflet” , iar ora și profesorii de religie sunt ”liantul dintre Școală și Biserică” care în mod insultător sunt considerați ”otrăvitori” de câțiva dintre susținătorii reinstituirii ateismului în România. Miza celor care doresc diminuarea importanței orei de religie în România este simțul comun care, în absența unei fundamentări transcedentale oferită de religie, transformă binele într-o valoare relativă stabilită printr-un consens social ușor de manipulat datorită tehnologiei informației și comunicării contemporane. În acest context social, doamna profesor Julieta Mihăilescu a ținut să sublinieze importanța încheierii unor protocoale de colaborare între Școala și Biserică, așa cum este și cel dintre Şcoala gimnazială „Maica Domnului” și Parohia Sfântul Pantelimon – Foişorul de Foc intitulat “Biserica, prietena şcolii mele - 2015”.

În discuțiile prilejuite de această conferință, părintele protoiereu Ioan Popescu a ținut să-i încurajeze pe toți cei prezenți afirmându-și convingerea că ”susținătorii orei de religie vor ști să facă față atacurilor îndreptate din rea voință împotriva acesteia și a profesorilor ei din partea unor persoane care încearcă prin diverse tertipuri să slăbească legătura dintre două instituții surori, așa cum sunt Biserică și Școală”.

Domnul Dumitru Gabor, invitat la conferință în calitate de profesor de religie la Şcoala gimnazială „Maica Domnului”, a ținut să reamintească câteva din acțiunile întreprinse de această școală în colaborare cu Parohia Sfântul Pantelimon – Foişorul de Foc și, la rândul său, și-a exprimat convingerea că ”cu cât colaborarea dintre Biserică și Școală va cunoaște o intensificare în viitor, cu atât mai mult ora de religie nu va putea fi ștearsă definitiv din catalog, așa cum își doresc – probabil mai mult din interese personale - vreo doi-trei atei din România”.

Interesantă de remarcat este și intervenția în cadrul conferinței a domnului Alexandru Țurlea, de profesie jurist cu o vechime de 29 de ani, care consideră că ”o campanie axată pe evidențierea detaliată a situației din țările UE pe această problemă ar fi binevenită”.

În încheierea conferinței, reliefând conexiunea dintre ateismul contemporan şi ateismul care a condus la instaurarea abuzivă a regimului comunist, în spatele căruia se ascund de fapt sentimente de adversitate faţă de creştini în general, părintele Bogdan Teleanu le-a atras atenţia participanţilor că se pare că ateismul nu a pierit odată cu comunismul, ci există în continuare, iar Revoluţia din 1989 nu a pus capăt luptei sale împotriva religiei. În acest context, părintele Bogdan-Aurel Teleanu a afirmat că ”nimeni n-are dreptul să închidă ochii în faţa modului în care ateismul a îmbrăcat în mod disimulat haina societăţii civile seculariste contemporane pentru a face propaganda unei ideologii din cauza cărei bătrânii noştri au avut atât de mult de suferit în puşcăriile comuniste şi împotriva căreia atâţia tineri au murit luptând la Revoluţia din 1989”.

În concluzie, prin organizarea conferinţei cu tema „Biserica, prietena şcolii mele”, Departamentul pentru copii şi tineret „Ateneul Sfântului Pantelimon” doreşte de fapt să semnaleze riscul instaurării în societatea românească a unei noi forme de intoleranţă care urmăreşte scoaterea lui Dumnezeu din sufletul tinerilor români pentru a face loc ateismului, un „simpton caracteristic al epocilor de dezechilibru în cultură”. În ciuda acestui fapt, Departamentul pentru copii şi tineret „Ateneul Sfântului Pantelimon” îşi exprimă speranţa că, totuşi, oricâte planuri s-ar întocmi, credinţa creştină nu va putea fi învinsă!

În urma conferinței “Biserica, prietena şcolii mele”, majoritatea participanților, în special enoriaşi din parohia bisericii Sfântul Pantelimon, şi-au exprimat dorința de a adera și ei la Asociația “Părinți pentru ora de religie” – filiala sector 2 Bucureşti.

Biroul de presă al Departamentului pentru copii şi tineret „Ateneul Sfântului Pantelimon”

.
Pe aceeaşi temă

19 Februarie 2015

Vizualizari: 171

Voteaza:

Concluzia conferintei cu tema 'Biserica, prietena scolii mele' 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE