Concurs national de iconografie organizat de Patriarhia Romana

Patriarhia Romana, prin sectoarele Patrimoniu cultural si Teologic-educational, a organizat anul acesta prima editie a Concursului National "Icoana ortodoxa - lumina credintei”. Dupa ce in luna aprilie pictori iconari din toata tara au trimis lucrarile lor la Centrul pentru Patrimoniu Cultural ”Sfantul Constantin Brancoveanu”, luni, 7 mai 2012, o comisie de evaluare a verificat si notat icoanele, urmarind mai multe principii. Concursul s-a desfasurat pe doua sectiuni: pictura pe lemn (tempera si stil neobizantin) si pictura pe sticla (tempera si stil traditional romanesc).

Mai multe informatii cu privire la modalitatea de evaluare a oferit dl. Dan Mihai Ivanovici, pictor restaurator si membru al Comisiei de evaluare: ”Ne-am gandit la o evaluare din punct de vedere liturgic al compozitiei, al compozitiei coloristice, sa fie canonice, dupa care am urmarit sa gasim ceva personal in fiecare icoana”.



La fiecare sectiune vor fi acordate trei premii si trei mentiuni. Lucrarile castigatoare vor fi vernisate in ziua de 21 mai la Palatul Patriarhiei, cu prilejul hramului istoric al Catedralei patriarhale, tot atunci urmand sa aiba loc si premierea pictorilor.

Anul viitor, in cadrul concursului vor fi abordate tehnicile fresca si mozaic.

Sursa: arhiram.ro

.

10 Mai 2012

Vizualizari: 1124

Voteaza:

Concurs national de iconografie organizat de Patriarhia Romana 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE