Conferinta despre Sfintii Imparati Constantin si Elena, la Oradea

La Oradea a avut loc o conferinta organizata de Asociatia Femeilor Ortodoxe Romane din Eparhia Oradiei (AFOREO) cu tema "Sfintii Imparati Constantin si Elena, marturisitori si aparatori ai credintei si ctitori de lacasuri sfinte“.

Marti, 14 mai, doamnele ortodoxe oradene l-au avut ca invitat al intalnirii desfasurata in sala festiva a Protopopiatului Oradea, pe pr. prof. Ioan Morgovan, de la Parohia Buntesti, Protopopiatul Beius. Conferinta prezentata a cuprins doua parti: in prima parte a fost reliefata viata Imparatului Constantin cel Mare si marturisirile pe care istoricii bisericesti le-au facut despre el, fiind creionat ca o pilda de viata inchinata lui Dumnezeu; iar in cea de-a doua parte a vorbit despre implicarea Sfintilor Imparati in viata Bisericii si lupta lor pentru apararea dreptei credinte.

Sfintii Imparati Constantin si mama sa Elena au avut un rol important la zidirea de locasuri sfinte, iar printre ctitoriile acestora se afla si biserica "Sfintii Apostoli“ din Constantinopol si "Sfanta Irina“. De asemena, Sfanta Imparateasa Elena a ctitorit bisericile "Sfantul Teodor“, "Sfantul Carp“ si "Sfanta Vavila“. Parintele conferentiar a amintit faptul ca, la Locurile Sfinte, Sfintii Imparati au ridicat bisericile Sfantului Mormant si a Invierii, biserica din Betleem, dar si pe cea Inaltarii la cer a Mantuitorului.

Prelegerea parintelui Morgovan s-a incheiat cu o rugaciune a Sfantului Imparat Constantin: "Tie Dumnezeule Prea Inalt, ma rog eu astazi (.). Spre binele intregii lumi si in folosul inregii omeniri, as vrea ca poporul Tau sa aiba parte de liniste si sa ramana la adapostul dezbinarilor“.

"Poate mai mult ca oricand, deoarece anul 2013 este dedicat omagierii Sfintilor Imparati Constantin si Elena in Patriarhia Romana, se cuvine sa ne amintim de rolul lor important din viata Bisericii si contributia lor ca ctitori de lacasuri sfinte“, a spus Viorica Chertes, presedinte al AFOREO. La final, cei prezenti la conferinta au primit din partea pr. Ioan Morgoan diferite carti cu continut religios.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro

 

.
Pe aceeaşi temă

20 Mai 2013

Vizualizari: 441

Voteaza:

Conferinta despre Sfintii Imparati Constantin si Elena, la Oradea 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE