Credinciosii ortodocsi intra in Saptamana Alba

Incepand cu 8 februarie, ortodocsii intra in "Saptamana Alba sau a branzei". Este o saptamana pregatitoare pentru Postul Sfintelor Pasti. Denumirea de "Saptamana Alba" este o exprimare populara a saptamanii in care nu se face dezlegare la carne, ci doar la oua, lapte, branza si peste. Sfintii Parinti au randuit ca este necesara aceasta perioada de pregatire pentru Postul Mare, pentru a nu se face trecerea brusca de la mancarea de dulce la mancarea de post. Postul Sfintelor Pasti va incepe in duminica acestei saptamani - Duminica lasatului sec de branza.

Miercuri, 10 februarie, se rosteste pentru prima data in "Saptamana Alba", la sfarsitul utreniei, rugaciunea Sfantului Efrem Sirul, "Doamne si Stapanul vietii mele", care inceteaza tot miercuri, in Saptamana Mare.

Zilele de miercuri si vineri din aceasta saptamana sunt zile aliturgice, sunt zile in care nu se savarseste Sfanta Liturghie.

In duminica acestei saptamani, la bisericile din manastiri exista randuiala de a se cere iertare. Astfel, Postul Pastilor incepe cu cererea iertarii si sfarseste cu indemnul "si unul pe altul sa ne imbratisam", indemn intalnit in cantarea "Ziua Invierii".

.

08 Februarie 2010

Vizualizari: 2408

Voteaza:

Credinciosii ortodocsi intra in Saptamana Alba 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE