Curtea Suprema de Justitie a Serbiei decide in favoarea Protopopiatului Ortodox Roman al Daciei Ripensis din Timoc

Curtea Suprema de Justitie a Serbiei a anulat decizia Ministerului sarb al Cultelor prin care a fost respinsa inscrierea Protopopiatului Ortodox Roman al Daciei Ripensis din Timoc in Registrul Bisericilor și Comunitatilor religioase din Serbia.

Sentinta data de Curtea Suprema de Justitie, pe data de 22 octombrie, da speranta ca, dupa 170 de ani, etnicii romani vor avea dreptul sa asculte Sfanta Liturghie și sa se roage in limba romana. Parintele protopop Boian Alexandrovici a declarat intr-un interviu acordat pentru Radio TRINITAS: „Ministrul cultelor a oprit procesul recunoastere a Protopopiatului Daciei Ripensis pana la incheierea unui acord intre Patriarhia Romana si Patriarhia Sarba, insa Patriarhia Sarba nu va fi niciodata de acord. Noi am pledat la Curtea Suprema si aceasta a decis anularea deciziei Ministerului Cultelor si recunoașterea protopopiatului. E un prim pas, insa mai avem mult de luptat, am vazut ca au scris mai multe ziare, insa pozitia lor este prea optimista, este vorba doar de un pas, batalia nu este caștigata, deoarece Ministerul Cultelor a mai ignorat si alte decizii ale Curtii Supreme.”

In Valea Timocului traiesc peste 300.000 de romani in 154 sate romanești și 48 localitati cu populatie mixta. Urmatorul pas este ca romanii de aici sa aștepte decizia Ministerului Cultelor, a declarat parintele protopop Boian Alexandrovici.

„Noi acum asteptam pentru ca ministrul Cultelor este obligat sa ne recunoasca si sa ne treaca in registru si daca nu ne va recunoaste o sa ne consultam cu avocatii nostri, sa vedem cum vom proceda. Lucrul pozitiv este ca avem de partea noastra Curtea Suprema, care a decis ca noi avem dreptate, daca un minister nu recunoaste Curtea Suprema a statului, este problema statului in care acest lucru este posibil, de aceea nu stiu care va fi urmatorul pas dupa expirarea termenului, care cred ca este de o luna. In termen de 30 de zile ne vor anunta daca lipsește ceva din documentele trimise, daca nu lipeste nimic, in 60 de zile trebuie sa hotarasca,” a explicat parintele protopop Boian Alexandrovici.
 

Sursa: basilica.ro

04 Noiembrie 2009

Vizualizari: 225

Voteaza:

Curtea Suprema de Justitie a Serbiei decide in favoarea Protopopiatului Ortodox Roman al Daciei Ripensis din Timoc 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE