Cuvantul IPS Arhiepiscop Nicolae la Duminica Sf. Ioan Scararul

 

Cuvantul IPS Arhiepiscop Nicolae la Duminica Sf. Ioan Scararul (a IV-a din Postul Sf. Pasti)

 

Calatoria duhovniceasca prin Post este marcata de duminicile Postului, fiecare cu o semnificatie precisa. Mai intai sarbatorim biruinta credintei ortodoxe asupra ereziilor la anul 843, biruinta exprimata prin restabilirea cultului icoanelor. Apoi, il cinstim pe Sf.

Grigorie Palama, arhiepiscopul Tesalonicului, cel care a aparat dreapta invatatura privind diferenta dintre natura de necuprins a lui Dumnezeu si energiile Lui necreate care se revarsa peste lume. Putem considera aceasta prima parte a Postului ca una cu conotatii dogmatice, ca un indemn la reflectie asupra invataturii Bisericii. In duminica a III-a din Post, la mijlocul Postului, Biserica a asezat cinstirea sfintei si de viata datatoare Cruci a Mantuitorului ca si intarire si indemn la elan duhovnicesc pentru implinirea Postului.

 

In duminica a IV-a din Postul Sf. Pasti il cinstim pe autorul unei scrieri foarte cunoscute in spiritualitatea ortodoxa, Scara dumnezeiescului urcus, pe Sf. Ioan Sinaitul sau Scararul. Iar daca amintim ca in Duminica a V-a a Postului o praznuim pe Sf. Maria Egipteanca, intelegem semnificatia ascetica a celei de-a doua parti a Postului.

 

Sf. Ioan a trait intre 579 si 649, petrecand viata calugareasca mai intai in ascultare de duhovnic, apoi timp de 40 de ani, viata retrasa, de liniste si rugaciune. Numai dupa aceasta lunga nevointa a primit sa fie staret al manastirii Sinai, timp in care a scris Scara, ca raspuns la rugamintea staretului Ioan al manastirii Raith din vecinatate, de a da monahilor o regula scrisa dupa care vietuind sa urce spre cer ca pe o scara, asemenea celei vazute de Patriarhul Iacov in vis.

 

Acest tratat duhovnicesc, recomandat ca intaia lectura in timpul Sf. Post, nu putea fi scris decat de cineva care experimentase deja ceea ce a scris. Astfel se considera ca Sf. Ioan realizeaza el insusi parcursul acestei scari, fiind el insusi modelul viu al stiintei duhovnicesti. Intr-o cantare de la Canonul zilei de praznuire a Sf. Ioan citim: "Intarind ca niste trepte virtutile, spre cer te-ai suit cu adevarat luminand prin dreapta credinta la adancul cel nemasurat al privirii la cele de sus, biruind toate pandirile demonilor si pazesti pe oameni, Ioane, scara virtutilor; si acum te rogi sa se mantuiasca robii tai."

 

Sf. Ioan Scararul reprezinta icoana infranarii si a ascezei, de aceea praznuirea lui este prilej de cercetare de sine si rememorare a sensului Postului in viata noastra. Cantarile din Duminica a IV-a a Postului vorbesc de lupta lui ascetica prin care a mistuit placerile si patimile si a dobandit curatia nepatimirii. Prin puterea Duhului Sfant s-a facut stapan peste trupul sau, ajungand pe aripile rugaciunii la lumina duhovniceasca a contemplatiei, pentru ca apoi sa lumineze lumea si sa-si hraneasca ucenicii cu roadele infranarii.

 

Sf. Ioan Scararul apare drept modelul monahului si a stiintei duhovnicesti in care suntem initiati in timpul Postului Mare. Evocarea virtutilor sale sa ne fie prilej de praznuire si bucurie pentru toti care dorim sa devenim monahi in timpul Postului, adica uniti cu Dumnezeu si pacificati in sufletul nostru.

+ NICOLAE

 

Sursa: romarch.org

    

.

05 Aprilie 2008

Vizualizari: 580

Voteaza:

Cuvantul IPS Arhiepiscop Nicolae la Duminica Sf. Ioan Scararul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE