Cuvantul IPS Arhiepiscop Nicolae la praznicul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil

 

Sarbatoarea inchinata Soborului Sfintilor Arhangheli Mihail, Gavriil si a tuturor puterilor ceresti a fost stabilita la Sinodul tinut la Laodiceea, in secolul al IV-lea. Al 35-lea canon al acestui Sinod opreste inchinarea la ingeri, in locul inchinarii ce se cuvine lui Hristos. Nu pentru ca ingerilor nu se cuvine inchinare, ci pentru ca aceasta inchinare trebuie sa fie cea potrivita celor ce slujesc pururea in jurul tronului Imparatului cerurilor. S-a stabilit atunci ziua de 8 noiembrie ca sarbatoare inchinata tuturor puterilor ceresti.

 

Sfanta Scriptura ne descopera ca ingerii sunt creaturi ale lui Dumnezeu, fara trupuri materiale, trimisi, dupa cum le este numele, sa vesteasca oamenilor voia lui Dumnezeu.

Sunt noua cete ingeresti, fiecare avand un nume si o slujire. Deasupra tuturor este Arhanghelul Mihail, capetenia ostirilor ceresti. Mihail este cel ce l-a alungat din ceruri pe Lucifer, impreuna cu ceilalti ingeri cazuti, care au indraznit sa se ridice impotriva lui Dumnezeu.

 

Ingerii sunt trimisii lui Dumnezeu sa ne vesteasca voia Lui. Dar ingerii sunt si slujitori. Si cu slujirea lor este comparata slujirea preotului si a credinciosilor la Sf. Liturghie: "Multumim Tie si pentru Liturghie aceasta pe care ai binevoit a o primi din mainile noastre, desi stau inaintea Ta mii de arhangheli si zeci de mii de ingeri, heruvimii cei cu ochi multi si serafimii cei cu cate sase aripi, care se inalta zburand: Cantarea de biruinta, cantand, strigand, glas inaltand si graind, Sfant, Sfant, Sfant, Domnul Savaot." Impreuna cu ingerii slavim pe Dumnezeu cel Intreit in Persoane, pe Tatal care a iubit atat de mult lumea incat l-a trimis jertfa pe insusi Fiul Sau, si pe Duhul Sfant cel ce descopera slava lui Dumnezeu, dupa cum spune mai departe Rugaciunea de la prefacerea darurilor.

 

Slujirea ingerilor ne descopera asadar slujirea noastra. Aceea de a-l slavi pe Dumnezeu. Ingerii sunt trimisi ai lui Dumnezeu catre om, dar si impreuna slujitori cu noi. Marturisitori in ceruri ai slavei lui Dumnezeu, dar si marturisitori pe pamant. Caci vestindu-ne voia lui Dumnezeu, ne si ajuta sa o implinim, si prin aceasta sa fim si noi marturisitori. Si astfel vom implini porunca Mantuitorului de a-L marturisi inaintea oamenilor, ca sa ne invrednicim de marturia Lui inaintea Tatalui ceresc.

 

Adresez cuvant de felicitare si binecuvantare parohiilor noastre care au ca si patroni pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil: parohia din Torrance, CA, cea din Southbridge, MA, si cea din Montreal. Si tuturor preotilor si credinciosilor care se bucura de ocrotirea Sf. Arhangheli si a tuturor ostirilor ceresti.

 

+ NICOLAE

 

.

07 Noiembrie 2007

Vizualizari: 649

Voteaza:

Cuvantul IPS Arhiepiscop Nicolae la praznicul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE