Cuvantul IPS Teofan la Simpozionul Intalnirea cu parintele duhovnicesc: Cuviosul Paisie Aghioritul

Cuvantul IPS Teofan la Simpozionul "Intalnirea cu parintele duhovnicesc: Cuviosul Paisie Aghioritul (1924-19994)"

Ne încredinţăm rugăciunilor Sfântului Paisie pentru a primi putere de a ne lăsa cuprinşi de duhul părinţilor trăitori ai vieţii în Hristos din vremea noastră. Prin intermediul cuvintelor rostite şi scrise de aceştia, cu ajutorul glasului şi al chipului lor, precum şi prin mărturisirea celor care i-au cunoscut nemijlocit, nădăjduim a înţelege ceva din viaţa lor, care să pătrundă în viaţa noastră.

Sub egida cuvintelor Părintelui Paisie Aghioritul „Cu durere şi cu dragoste pentru omul contemporan”, ne aflăm în aceste zile în străvechea mănăstire a Neamţului.

Este a treia întâlnire de acest gen organizată de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, primele două fiind consacrate părintelui Paisie de la Sihla şi Părintelui Cleopa de la Sihăstria.
Începând din acest an, întâlnirile cu marii duhovnici ai veacului 20 se vor desfăşura în preajma sărbătorii Sfântului Paisie Velicicovski de la Neamţ. Este şi aceasta o formă de cinstire adusă marelui stareţ, care prin viaţa şi lucrarea sa filocalică a influenţat în ultimele veacuri generaţii de părinţi îmbunătăţiţi duhovniceşte şi cu mare influenţă asupra creştinilor din timpul lor şi de după aceea.

Ne încredinţăm rugăciunilor Sfântului Paisie pentru a primi putere de a ne lăsa cuprinşi de duhul părinţilor trăitori ai vieţii în Hristos din vremea noastră. Prin intermediul cuvintelor rostite şi scrise de aceştia, cu ajutorul glasului şi al chipului lor, precum şi prin mărturisirea celor care i-au cunoscut nemijlocit, nădăjduim a înţelege ceva din viaţa lor, care să pătrundă în viaţa noastră.

„Întălnirea cu Părintele duhovnicesc” se doreşte a fi un prilej binecuvântat de ședere împreună a celor l-au cunoscut pe acesta, care i-au fost fii duhovniceşti, care au mărturisit în scris și prin viu grai experienţa întâlnirii cu el. Experienţa duhovnicească dobândită prin legătura cu Duhovnicul se cere a fi împărtăşită şi celor care nu l-au cunoscut în mod direct, dar caută a-l cunoaşte prin mijlocirea celor care au avut şansa binecuvântată de a-i fi în preajmă. Monahii şi monahiile din mănăstirile nemţene sunt, în primul rând, beneficiarii unei astfel de întâlniri. Se adaugă acestora preoţii şi credincioşii mireni din împrejurimi sau mai de departe care, aflând despre un astfel de eveniment, doresc poate a beneficia pentru ei înşişi şi pentru cei ai casei lor.

Anul acesta, aici, la Mănăstirea Neamţ ne întâlnim cu Cuviosul Părinte Paisie Aghioritul. La împlinirea a 20 de ani de la plecarea sa dintre pământeni către cereştile locaşuri şi în perspectiva iminentă a canonizării Sale, dorim să ne apropiem mai mult de el. Dorim să-i auzim glasul mărturisind adevărul credinţei în Hristos Domnul, pentru a primi noi înşine mai multă credinţă şi îndrăzneală sfântă, spre a o mărturisi la rândul nostru. Dorim să ne facem părtaşi cântării înălţate spre slava lui Hristos şi a Preacuratei Sale Maici de către Părintele Paisie. Vom primi poate ajutor a înțelege felul în care, simplu, adânc şi înălţător, ar trebui să fie cântarea noastră în Biserică şi folosul acesteia pentru viaţa lăuntrică. Dorim să vedem chipul părintelui Paisie pe peliculă, pentru a ne împărtăşi chiar şi în parte, de lumina pe care o răspândea în jurul său, de căldura cu care îi îmbrăţişa pe cei în durere, de fermitatea mărturisirii sale în faţa celor care îi conduc pe oameni spre direcţii false, neortodoxe, neduhovniceşti. Dorim să fim împreună câteva zile cu câţiva dintre fii duhovniceşti ai Părintelui Paisie. Cum l-au cunoscut ei pe marele duhovnic? În ce chip, întâlnirea cu el le-a marcat viaţa duhovnicească, viaţa în general? Cum au înţeles, cu ajutorul părintelui Paisie, ce înseamnă a fi ortodox? Cum se poate vieţui creştineşte astăzi? Cum pot duce vieţuitorii din mănăstiri crucea monahismului? Cum pot ei descoperi continuu bucuria de a fi monah? Cum poate supravieţui creştinul din lume asaltului de ispitiri care-l înconjoară din toate părţile?

Aceste şi multe altele dorim a le afla din întâlnirea noastră cu părintele Paisie şi cu cei care i-au fost fii duhovniceşti.

Dumnezeu să ne dăruiască putere pentru a rămâne pe calea Părinţilor, care este calea străbătută de Apostoli, având în mijlocul lor şi în ei înşişi pe Hristos Dumnezeu, Mântuitorul lumii.

† TEOFAN
Mitropolitul Moldovei și Bucovinei

Sursa:doxologia.ro

.
Pe aceeaşi temă

14 Noiembrie 2014

Vizualizari: 185

Voteaza:

Cuvantul IPS Teofan la Simpozionul Intalnirea cu parintele duhovnicesc: Cuviosul Paisie Aghioritul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE