Denia celor 12 Evanghelii la Catedrala Mitropolitana din Cluj-Napoca

Numeroși clujeni au luat parte joi seara, în Catedrala Mitropolitană din centrul orașului, la slujba Deniei din Sfânta și Marea Vineri, numită și „Denia celor 12 Evanghelii” sau „Slujba Sfintelor și Mântuitoarelor Pătimiri”.

Slujba a fost oficiată de la ora 18, de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte exarhul mănăstirilor de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Clujului, Arhimandritul Dumitru Cobzaru, preoții slujitori de la catedrală, consilieri de la Centrul Eparhial, precum și preoți profesori de la cele școlile teologice ortodoxe din municipiu.

În cadrul slujbei au fost citite 12 pericope evanghelice ce prezintă tabloul complet al suferinţelor Mântuitorului, culminând cu răstignirea şi moartea Sa pe Cruce. După Evanghelia a cincea, care relatează cererea mulțimilor în fața lui Pilat de a-L răstigni pe Iisus și de a-l elibera pe tâlharul Baraba, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, a luat pe umeri crucea din spatele Sfintei Mese și purtând-o a dus-o în mijlocul bisericii. Părintele Mitropolit împreună cu tot soborul preoțesc s-au închinat în fața Crucii Mântuitorului, care a rămas după aceasta, în afara Altarului, pentru ca și credincioșii să se poată închina.La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Andrei le-a adresat credincioșilor prezenți un cuvânt duhovnicesc despre Sfintele și Mântuitoarele Patimi ale lui Iisus Hristos: „În Sfânta și Marea Vineri se prăznuiesc Sfintele Mântuitoarele și Înfricoșătoarele Patimi ale Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Ne aducem aminte de scuipările, loviturile peste față, palmele, insultele, batjocurile, loviturile, piroanele și înainte de toate răstignirea Sa pe cruce și moartea, toate acestea le-a primit de bună voie pentru noi. Se mai face pomenire și de mărturisirea mântuitoare făcută pe cruce de tâlharul recunoscător, care a fost răstignit împreună cu El”.

În finalul cuvântului său, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului i-a îndemnat pe credincioși ca în Vinerea și Sâmbăta Mare să mediteze la jertfa Mântuitorului Hristos pentru întreaga omenire, dorindu-le în același timp să se bucure, în final, de Învierea Domnului din Morți, care cu moartea pe moarte călcând viață ne-a dăruit.

Autor: Andreea Pâgleşan
Sursa: reintregirea.ro

.
Pe aceeaşi temă

10 Aprilie 2015

Vizualizari: 342

Voteaza:

Denia celor 12 Evanghelii la Catedrala Mitropolitana din Cluj-Napoca 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE