Doi ierarhi au sfintit biserica de la Gornovita

Biserica de la Gornovita a fost sfintita duminica, 19 august, de PS Lucian, Episcopul Caransebesului si PS Nicodim, Episcopul Sevrinului si Strehaiei.

Biserica are ca ctitor pe domnul Ionel Vaduva - fiu al satului, care a primit un hrisov de recunostinta din partea Episcopiei Severinului si Strehaiei. De asemenea, domnul Georgica Cornu, care a ajutat la ridicarea sfantului locas a primit aceeasi distinctie iar pentru osteneala depusa la ridicarea acestui sfant locas parintele comunitatii de la Gornovita - Vasile Stoican - a primit rangul bisericesc de iconom stavrofor.

Ceremonia sfintirii bisericii isi are prototipul in Vechiul Testament, unde se mentioneaza sfintirea cortului marturiei si a templului lui Solomon. Dupa cum marturisea PF Parinte Patriarh Daniel, sfintirea unei biserici reprezinta ,,un eveniment mare, sfant si binecuvantat in istoria comunitatii respective”.

Actul sfintirii unei biserici ne arata semnificatia deosebita a rolului pe care il are Biserica in viata credinciosilor, pentru sfintirea si mantuirea lor. Intr-o lume din ce in ce mai secularizata, semnificatiile teologice si duhovnicesti ale sfintirii bisericii, ne cheama sa redescoperim adevarul ca omul este chemat la sfintire in relatie cu Dumnezeu Cel Sfant.

Odata cu sfintirea bisericii are loc si sfintirea sufletelor noastre. Cu totii suntem chemati in biserica ca intr-o procesiune-inaintare catre Imparatia cerurilor simbolizata de Sfantul Altar cu portile sale imparatesti. Suntem poftiti de Cel Prea Inalt la un pelerinaj interior intim, la o innoire dupa chipul lui Hristos. In acest sens, toti credinciosii prezenti aici au permisiunea acum sa intre in Sfantul Altar. Astfel, sfintirea unei biserici este singurul moment in care si femeile au permisiunea de a trece prin altar, de a saruta Sfanta Evanghelie, Sfanta Cruce si Sfanta Masa.

Dupa slujba de sfintire, pe un podium special amenajat langa sfantul locas s-a savarsit Sfanta Liturghie arhiereasca de catre PS Lucian, avandu-l alaturi pe PS Nicodim dar si soborul de preoti si diaconi.

Cuvantul de invatatura din timpul Sfintei Liturghii a fost rostit de PS Lucian, care a talcuit pilda datornicului nemilostiv ce se citeste in cadrul Sfintei Liturghii din duminica a XI-a dupa Rusalii.

Pilda ne prezinta cazul a doi oameni care aveau aceiasi conditie sociala, slugi la un stapan: primul datora stapanului zece mii de talanti, iar cel de-al doilea datora primului o suta de dinari. Cu toate acestea, cel ce fusese iertat de stapan, se arata crud si nemilos, neindurator si neiertator fata de datornicul sau si vrea sa-l bage la inchisoare pentru neinsemnata datorie. Auzind aceasta, stapanul a rechemat pe datornicul iertat si l-a pedepsit, chinuindu-l pana se va achita datorie, adica aproape niciodata. Concluzia pildei este rostita de Insusi Hristos care spune ca „Tot asa si Tatal Meu cel ceresc va va face voua, daca nu veti ierta – fiecare fratelui sau – din inimile voastre”. Asadar, iertarea trebuie sa fie autentica, din inima, si nu doar formal.

Sursa: episcopiaseverinului.ro
 

.

20 August 2012

Vizualizari: 387

Voteaza:

Doi ierarhi au sfintit biserica de la Gornovita 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE