Duminica Floriilor la Constanta

Sarbatoarea Floriilor sau Stalparilor (ramurile de palmier sau finic, cu care a fost intampinat) marcheaza intrarea Mantuitorului in Ierusalim. Bland si smerit, Iisus a intrat in cetate pe manzul asinei. Desi oamenii l-au primit cu mare bucurie si cu speranta in suflete pe Cel care avea sa se sacrifice pentru pacatele lumii, Iisus era constient de faptul ca acestia nu aveau sufletele pe deplin deschise.IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, va savarsi Sfanta Liturghie pe scena special amenajata langa Catedrala arhiepiscopala „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” din Constanta, incepand cu ora 8.45.

Totodata, duminica se implinesc 13 ani de cand Inaltpreasfintia Sa a fost intronizat Arhiepiscop al Tomisului.

Prima mentiune referitoare la sarbatoarea Floriilor dateaza din jurul secolului al IV-lea. In trecut, sarbatoarea Floriilor mai purta numele de „Duminica Aspirantilor” sau „a Candidatilor la Botez”, avand in vedere ca in aceasta zi toti cei care nu primisera inca botezul mergeau la episcop pentru a-i cere sa ii crestineze, iar regii si imparatii acordau gratieri condamnatilor, de aceea Duminica Floriilor a mai fost cunoscuta in trecut si drept „Duminica gratierilor”.

Biserica Ortodoxa a randuit in aceasta zi sa fie impartite credinciosilor ramuri de salcie binecuvantate. Crengutele de salcie amintesc de faptul ca in momentul in care Iisus Hristos a intrat in Ierusalim oamenii l-au intampinat cu crengi tinere insa, in acelasi timp, acestea simbolizeaza si renasterea naturii sau biruinta vietii impotriva mortii.

In aceasta zi se mananca peste, fiind a doua dezlegare din postul Pastelui, dupa cea din ziua Bunei Vestiri.

Sursa: arhiepiscopiatomisului.ro

.
Pe aceeaşi temă

10 Aprilie 2014

Vizualizari: 196

Voteaza:

Duminica Floriilor la Constanta 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE