Duminica Parintilor si Copiilor in Biserica Ortodoxa Romana, 6 iunie 2010

In sedinta de lucru din 25-26 februarie 2009, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat ca prima duminica dupa 1 iunie – Ziua Internationala a Copilului – sa fie instituita ca Duminica Parintilor si Copiilor, cu mentionarea in calendarul bisericesc la rubrica Date importante si inscrierea in programele liturgice si pastoral-misionare ale fiecarei eparhii.

Cu prilejul Duminicii Parintilor si Copiilor, 6 iunie 2010, Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, adreseaza urmatorul mesaj:

FAMILIA CRESTINA CRESTE IN IUBIREA SFINTEI TREIMI

Dragi parinti,

In aceasta duminica, a doua dupa Pogorarea Duhului Sfant, ii pomenim pe toti Sfintii Romani. Sarbatorirea inaintasilor nostri crestin-ortodocsi, care au implinit chemarea lui Dumnezeu la sfintenie, reprezinta un prilej binecuvantat si pentru celebrarea Duminicii Parintilor si Copiilor, randuita de Sfantul Sinod al Bisericii noastre pentru a cultiva mai intens comuniunea de iubire intre parinti si copii, in aceste vremuri de criza spirituala si economica.

Iubirea fata de Dumnezeu si de semeni, oglindita in vietile Sfintilor Romani, priveste si iubirea dintre membrii familiei. In anul pe care il traversam, dedicat Crezului ortodox, trebuie sa sporim si mai mult in credinta si fapte bune, in purtare de grija si dragoste aratate copiilor pe care-i crestem, ei fiind darul lui Dumnezeu pentru familie, Biserica si societate.

Binecuvantarea Sfintei Treimi se vede astfel in familie: „parintii care au alergat la Dumnezeu Tatal sunt parinti buni pentru copiii lor; fiii care l-au cunoscut pe Dumnezeu Fiul sunt fii buni pentru cei care i-au nascut; cei care il au in mintea lor pe Mirele [Hristos] sunt soti buni pentru femeile lor” (Clement Alexandrinul, Cuvant de indemn catre greci, 107.3).

Sa traim credinta noastra in familie astfel incat familia sa devina cu adevarat „Biserica de acasa”, in care iubirea Preasfintei Treimi este izvor de iubire si bucurie pentru toti membrii familiei.

Dragi copii,

Iubirea fata de parintii care v-au nascut si care va cresc se arata mai ales in ascultare si respect fata de ei. Amintiti-va ca Hristos Domnul, Fiul lui Dumnezeu intrupat, a fost copil, crescand in ascultare atat fata de Dumnezeu Tatal, cat si fata de Sfanta Fecioara Maria si Dreptul Iosif. In felul acesta „Iisus sporea cu intelepciunea si cu varsta si cu harul la Dumnezeu si la oameni” (Luca 2, 52).

Intrucat parintii vostri sunt pentru voi darul lui Dumnezeu Tatal, trebuie sa va rugati staruitor pentru ei. Astfel, dragostea fiasca pe care o aratati va fi lumina si bucurie pentru parintii vostri.

Dragi parinti si copii,

Rugam pe Dumnezeu sa va daruiasca pace si sanatate, multa bucurie si mult ajutor pe calea credintei adevarate si a faptelor bune, simtind in viata familiei voastre cum lucreaza „harul Domnului nostru Iisus Hristos, dragostea lui Dumnezeu Tatal si impartasirea Sfantului Duh” (2 Cor. 13, 13).

† DANIEL,
PATRIARHUL BISERICII ORTODOXE ROMANE


Duminica, 6 iunie 2010, orele 17.00, in Sala „Europa Christiana” din Palatul Patriarhiei, familiile preotilor din Capitala care au mai mult de patru copii vor primi daruri din partea Arhiepiscopiei Bucurestilor. Vor fi prezente 19 familii de preoti cu 97 de copii.

Biroul de presa al Patriarhiei Romane

04 Iunie 2010

Vizualizari: 624

Voteaza:

Duminica Parintilor si Copiilor in Biserica Ortodoxa Romana, 6 iunie 2010 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE