E vremea colindelor!

Numeroase parohii din Capitală, din țară și diasporă organizează concerte de colinde și tradiționalele serbări de Crăciun spre bucuria copiilor și tinerilor care colindă și a celor care îi primesc. În legătură cu aceste evenimente s-au organizat și activități social-filantropice care au vizat copiii din familii sărace sau nevoiași.

Duminică, 13 decembrie, Corala bărbătească ortodoxă „Te Deum Laudamus”, condusă de părintele Zaharia Matei, a susţinut la Aşezămintele Brâncoveneşti „Domniţa Bălaşa”, Paraclis Patriarhal, din București un concert în cadrul căruia au interpretat colinde tradiționale și culte din tezaurul românesc, dar și cântece și colinde din repertoriul internaţional. În încheierea concertului, preşedintele Asociaţiei coral-religioase „Te Deum Laudamus”, părintele Constantin Basica a mulţumit părintelui consilier patriarhal Ştefan Ababei, parohul Aşezămintelor Brâncoveneşti „Domniţa Bălaşa”, eforilor, Consiliului şi Comitetului parohial pentru dragostea şi ospitalitatea cu care au fost întâmpinaţi.

Colindători la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Drumul Taberei
În prezența unui număr impresionant de enoriași, părinți, iubitori ai frumoaselor tradiții creștine românești, grupuri de copii și adolescenți de la câteva școli generale și licee din sectorul 6 au colindat duminică, 13 decembrie, la biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” din cartierul bucureștean Drumul Taberei. Festivalul de colinde s-a numit „Astăzi s-a născut Hristos!”. După oficierea Sfintei Liturghii, sub bolțile bisericii au răsunat glasurile frumoșilor colindători, care au adus vestea bună a Nașterii Mântuitorului Hristos. Îndru¬mați de către profesorii de muzică, tinerii colindători de la Liceul Teoretic „Antim Ivireanul”, Școala Gimnazială nr. 142, Colegiul Naţional „Elena Cuza”, Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși”, Şcoala Gimnazială „Sfântul Andrei”, Şcoala Gimnazială nr. 193, Şcoala Gimnazială nr. 164, Şcoala Gimnazială nr. 198, Școala Gimnazială „Sfânta Treime”, Şcoala Gimnazială nr. 59 și Școala Gimnazială nr. 163 au oferit un spectacol de colinde. Efortul colindătorilor a fost răsplătit de către gazde. Părintele paroh Constantin Țincu și părintele Emilian Țincu au oferit copiilor dulciuri și fructe, iar îndrumătorilor acestora diplome de participare. Și colindătorii au adus daruri pentru copiii din familii cu posibilități materiale mai reduse din cadrul parohiei.

Și la Parohia Teiul Doamnei- Ghika, din Protoieria Sector 2 Capitală, a fost organizată, în data de 14 decembrie, o expoziţie de icoane realizate de copiii Şcolii Gimnaziale nr. 30 - Grigore Ghika Voievod. Vernisajul a fost precedat de un concert de colinde cu participarea corurilor: „Joyfull Voices” din cadrul Şcolii Gimnaziale nr. 30; „Carmina Minora” de la Palatul Copiilor; corul Şcolii de Arte nr. 4. La final, toţi copiii prezenţi au primit daruri.

Colinde la Biserica „Sfântul Silvestru”
Sâmbătă seara, 12 decembrie, la Biserica „Sfântul Silvestru” din Capitală a avut loc concertul de colinde de Crăciun la care au participat copii din parohie, de la Școala parohială „Sfântul Silvestru” și de la Centrul de servicii sociale „Sfântul Nicolae” al Primăriei Sector 1 Capitală. Alături de cei mici au fost părinți, educatori, învățători, profesori, slujitori ai parohiei, membri ai Serviciului parohial pentru tineret, voluntari ai Asociației AMMA și Grupul de colindători „Datina Românească”, invitat special.

Sărbătoarea a fost deschisă de copiii de la Centrul „Sfântul Nicolae” cu sceneta „Fulgilor de Nea”, urmată de colinde cântate de membrii corului condus de prof. Cristian Slăteanu. Copiii din parohie înscriși în programul „Hristos împărtășit copiilor” au continuat cu poezii și cântece de Crăciun alese și pregătite împreună cu diac. Săndel Rădăcină și psaltul Emil Pârlea. Au cântat apoi colinde copiii din clasele I-IV de la Școala „Sfântul Silvestru” (a cincea școală ca vechime din București, înființată în 1860 de preoții de atunci ai Bisericii `Sfântul Silvestru~). Îmbrăcați în costume populare, au prezentat sub conducerea pr. Cătălin Ciocan, profesorul lor de religie, un program de colinde cu care au luat mențiune la Festivalul „O, ce veste minunată!” organizat de Primăria Sectorului 2 în data de 10 decembrie 2015.

În ziua de 12 decembrie 2015, Parohia Teşila I, din cadrul Protoieriei Câmpina, județul Prahova, împreună cu preşcolarii din cadrul Grupului Şcolar „Carol I” din Valea Doftanei, peste 60 de copii, însoţiţi de părinţi şi de cele patru cadre didactice, au fost părtaşi la câteva acţiuni religioase şi artistice cu scopul pregătirii duhovniceşti pentru primirea praznicului Naşterii Domnului Iisus Hristos.

Corul Catedralei ortodoxe românești din Nürnberg, la Chemnitz
Corul „Sfinții Martiri Brâncoveni” al Catedralei ortodoxe românești mitropolitane din Nürnberg, dirijat de Claudiu Pătrașcu, s-a aflat în seara de 13 decembrie în mijlocul comunității românești din Chemnitz. Oaspeții au cântat peste 30 de colinde în fața unui public numeros, alcătuit din credincioși ai parohiei, dar și membri ai comunității evanghelice locale.

Marius Nedelcu
Sursa: ziarullumina.ro
 

Pe aceeaşi temă

16 Decembrie 2015

Vizualizari: 126

Voteaza:

E vremea colindelor! 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE