Episcopala din Giurgiu a fost resfintita de Patriarhul Romaniei

Mii de credinciosi au luat parte astazi, 23 aprilie la slujba de resfintire a catedralei Episcopale din Giurgiu, oficiata de Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. Manifestarile religios-culturale inchinate Sf. M. Mc. Gheorghe au debutat cu procesiunea ierarhilor participanti, a soborului de preoti si diaconi, precum si a credinciosilor, de la sediul administrativ al Episcopiei Giurgiului pana la Catedrala Episcopala „Adormirea Maicii Domnului".

Procesiunea a fost urmata de slujba de resfintire a catedralei episcopale, care a primit si cel de-al doilea hram: Sf. M. Mc. Gheorghe, prilej cu care au fost aduse fragmente din moastele Sfantului Mucenic, pentru inchinarea credinciosilor de la Episcopia Romano Catolica din Chiavari, provincia Liguria.

Dupa slujba de resfintire a fost savarsita Sfanta Liturghie Arhiereasca de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, inconjurat de un sobor de ierarhi: Inaltpreasfintitul Neofit, Mitropolit de Ruse – Bulgaria, Inaltpreasfintitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Targovistei, Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului si Exarh Patriarhal, Inaltpreasfintitul Calinic, Arhiepiscopul Argesului si Muscelului, Preasfintitul Vincentiu, Episcopul Sloboziei și Calarasilor, Preasfintitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfintitul Galaction, Episcopul Alexandriei si Teleormanului, Preasfintitul Visarion, Episcopul Tulcii, Preasintitul Gurie, Episcopul Devei si Hunedoarei, Preasfintitul Mihail, Episcopul Episcopiei Ortodoxe Romane al Australiei si Noii Zeelande, Preasfintitul Varlaam Ploiesteanul, Episcop-vicar patriarhal, Preasfintitul Andrei Fagarasanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, Preasfintitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei si Preasfintitul Emilian Lovisteanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului. In cuvantul de invatatura rostit cu acest prilej Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane a subliniat ca la sfintirea sau resfintirea unei biserici, asa cum este cazul Catedralei din Giurgiu, in piciorul Sfintei Mese se aseaza numai moaste ale martirilor aratand legatura dintre iubirea jertfelnica a lui Hristos fata de oameni si iubirea sfintilor martiri fata de Dumnezeu. La final patriarhul Romaniei, preafericitul Parinte Patriarh Daniel a daruit in semn de pretuire Chiriarhului nostru, preasfintitul Parinte Ambrozie un engolpion si o sfanta cruce pectorala si o cruce de binecuvantare. Totodata, pentru activitatea deosebita desfaturata in plan pastoral-misionar, administrativ si cultural, Preafericitul Parinte Daniel a acordat parintelui protos. Teodor Serban, Eclesiarhul Catedralei Episcopale si consilier economic in cadrul centrului eparhial, Crucea patriarhala, cea mai inalta distinctie a Patriarhiei Romane.

La evenimente au luat parte si numeroase oficialitati centrale si locale: Dl. Adrian Lemeni, Secretar de stat in cadrul Ministerului Culturii si Cultelor, Dl. Sergiu Norut Stanisteanu, Prefectul jud. Giurgiu, Dl. Robert Cristoi, subprefect, Dl Daniel Alexandru Fita, subprefect, Dl Dumitru Beianu, Presedintele Consiliului Judetean Giurgiu, Dl. Lucian Iliescu, Primarul mun. Giurgiu si Dl. Deputat Victor Boiangiu. Pentru implicarea deosebita de care au dat dovada in sprijinirea activitatilor social-filantropice si misionar-culturale, desfasurate de Episcopia Giurgiului, Prefericitul Parinte Patriarh Daniel, la propunerea Preasfintitului Parinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Dl Dumitru Beianu, Presedintele Consiliului Judetean Giurgiu, Dl. Lucian Iliescu, Primarul mun. Giurgiu si Dl. Deputat Victor Boiangiu, au primit distinctia „Ordinul Sf. Ap. Andrei”.

Sursa: episcopiagiurgiului.ro

.

23 Aprilie 2010

Vizualizari: 836

Voteaza:

Episcopala din Giurgiu a fost resfintita de Patriarhul Romaniei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE