Episcopul Nicolae Ivan comemorat la 80 de ani de la plecarea sa la cele vesnice

Episcopul Nicolae Ivan, ctitorul reintemeietor al Eparhiei Clujului, comemorat la 80 de ani de la plecarea sa la cele vesnice

Pentru a cinsti cum se cuvine si a pastra vie memoria Episcopului Nicolae Ivan (1855-1936), ierarhul reintemeietor si ctitor al Eparhiei ortodoxe a Vadului, Feleacului si Clujului, Arhiepiscopia Clujului va organiza o serie de manifestari religioase si culturale care sa marcheze implinirea a 80 de ani de la plecarea lui la cele vesnice.

Evenimentele vor incepe Duminica, 7 februarie 2016, la ora 12.00, când Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei va savârsi slujba de pomenire a Episcopului Nicolae Ivan in Catedrala Mitropolitana si in cripta ierarhilor, unde se afla mormântul primului ierarh clujean.

Luni, 8 februarie 2016, de la ora 10.00, In sala Nicolae Ivan, din curtea Centrului Eparhial, va avea loc o Sesiune de comunicari in cadrul careia vor vorbi: Acad. Prof. Univ. Dr. Ioan Aurel Pop, Rectorul Universitatii „Babes-Bolyai”; Pr. Prof. Univ. Dr. Alexandru Moraru si Pr. Lect. Univ. Dr. Cosmin Cosmuta, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj, dar si Prof. Univ. Dr. Mircea Popa, de la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

La sfârsitul luarilor de cuvânt va fi lansarat volumul Pr. Prof. NICOLAE VASIU, Pr. Prof. IOAN BUNEA, Episcopul Nicolae Ivan 1855-1936. Ctitorul reinviatei Episcopii a Vadului, Feleacului si Clujului. Studii si Documente. Despre reeditarea acestui volum va vorbi Pr. Iustin Tira, vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Clujului, ingrijitorul acestei editii.
Tot luni, 8 februarie, in memoria Episcopului Nicolae Ivan, Arhiepiscopia Clujului organizeaza si un spectacol de folclor. Evenimentul va debuta la ora 18.00 pe scena Casei de Cultura a Studentilor, unde vor urca artistii: Niculina Stoican, Florentina si Petre Giurgi, Cristian Pomohaci, Mirela Petrovici si Ansamblul Folcloric „Dor Transilvan”.

Nicolae Ivan a fost ierarhul care a reintemeiat la data de data de 6 decembrie 1921 Eparhia Ortodoxa Româna a Vadului, Feleacului si Clujului, pe vechile radacini ale centrelor ecleziastice medievale de la Feleac si Vad. El a pastorit Eparhia cu un neintrecut har de ctitor, lasând posteritatii Catedrala din inima Clujului, resedinta eparhiala, prima Academie Teologica clujeana, revista „Renastera”, dar, in primul rând, implinirea unui vis de veacuri al românilor ortodocsi ardeleni, care si-au dorit un ierarh al lor in metropola Transilvaniei.

Biroul de presa al Arhiepiscopiei

Pr. Bogdan Ivanov

04 Februarie 2016

Vizualizari: 234

Voteaza:

Episcopul Nicolae Ivan comemorat la 80 de ani de la plecarea sa la cele vesnice 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

Episcopul Nicolae Ivan

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE