Eveniment religios de anvergura in municipiul Bacau

Aproximativ 10.000 de credinciosi au participat duminica, 19 mai, incepand cu orele 17.00, la cea mai impresionanta procesiune organizata in municipiul Bacau, in contextul serbarii Anului Omagial al Sfintilor Imparati Constantin si Elena.

Evenimentul religios, la care au participat credinciosi din intregul judet Bacau, precum si din municipiul Roman, a debutat la biserica Precista, unde, in prezenta Preasfintitului Ioachim Bacauanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, au fost aduse sfintele icoane facatoare de minuni de la manastirea Giurgeni si Trifesti, precum si sfintele moaste de la catedrala Arhiepiscopala Sf. Cuv. Parascheva din Roman.

Dupa binecuvantare de inceput, Preasfintia Sa a rostit mai multe rugaciuni speciale pentru ploaie. Cu capetele plecate si cu gandurile indreptate spre mila lui Dumnezeu, toti cei prezenti, cler si credinciosi, insotiti de icoana Sfintilor Imparati, au pornit in acordul cantarilor specifice perioadei pascale spre Catedrala ”Inaltarea Domnului”.

Aici, langa statuia Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant, miile de bacauani s-au rugat impreuna cu ierarhul, multumind Bunului Dumnezeu pentru darurile revarsate peste poporul sau binecredincios. Apoi, PS Episcop Ioachim a rostit un cuvant de invatatura in care, a sublininiat importanta serbarii anului omagial al Sfintilor Imparati Constantin si Elena in Patriarhia Romana. Apoi, a facut o scurta prezentare a istoriei Bisericii din primele veacuri pana la edictul de la Milan din anul 313, amintind suferinte indurate de marturisitorii dreptei credinte in perioada de prigoana a imparatilor romani, incepand cu Nero, pana la momentul cand Sfantul Imparat Constantin a acordat libertate religiei crestine, punand astfel capat unei perioade in care credinta se marturisea mai mult in catacombe. De asemenea, cuvantul ierarhului a constituit un veritabil cuvant catehetic, Preasfintia Sa indemnandu-i pe bacauani sa fie, cu totii, aparatori ai valorilor crestine si, fiecare in dreptul sau, sa constituie pentru semenii sai, o lumina intru lumina lui Hristos.

Procesiunea s-a incheiat la biserica ”Sfintii Imparati Constantin si Elena”, unde, au fost depuse spre inchinarea credinciosilor cele doua icoane facatoare de minuni, precum si sfintele moaste de la Catedrala din Roman. Bucuria duhovniceasca a zilei a continuat cu slujba Litiei, oficiata de PS Episcop Ioachim, raspunsurile la strana fiind date de corala ”Episcop Melchisedec” a Protopopiatului Bacau, care a oferit si un scurt concert de muzica religioasa, urmat de un altul sustinut de corala bisericii ”Sf. Imparati”.

Sarbatoarea va continua pana marti, 21 mai, cand Preasfintitul Parinte Episcop Ioachim Bacauanul va oficia la Sfintii Imparati, slujba Sfintei Liturghii.

Sursa: epr.ro

Pe aceeaşi temă

20 Mai 2013

Vizualizari: 238

Voteaza:

Eveniment religios de anvergura in municipiul Bacau 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE