Examene finale la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Caransebes

Luni, 9 iulie a.c, la sediul din Caransebes al Facultatii de Teologie, Stiinte Sociale si ale Educatiei, din cadrul Universitatii „Eftimie Murgu” din Resita, in prezenta Preasfintitului Parinte Lucian, Episcopul Caransebesului, au avut loc examenele finale pentru absolventii ciclului de licenta si masterat, promotia 2012.

Ciclul de licenta, specializarea Teologie Ortodoxa Didactica, a fost absolvit de 24 de studenti, dar numai 23 s-au inscris in examenul de licenta, iar la cel de masterat, specializarea Teologie Pastorala si Misiune Crestina, au absolvit 16 studenti, 13 dintre acestia sustinandu-si examenul de dizertatie.

Ca si o noutate, anul acesta, in conformitate cu legea invatamantului aflata in vigoare, inainte de sustinerea lucrarii a existat si o proba orala de verificare a cunostintelor. S-au verificat cunostintele din cinci mari domenii ale teologiei: Istoria Bisericii Ortodoxe Romane, Istoria Bisericii Universale, Teologie Dogmatica, Teologie Morala si Teologie Liturgica. In urma verificarii cunostintelor toti studentii au fost declarati promovati.

A urmat apoi, conform traditiei bisericii noastre, intr-un cadru solemn, ceremonia de depunere a juramantului de credinta ortodoxa. Aceasta a avut loc in Catedrala Episcopala cu hramurile „Invierea Domnului” si „Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Caransebes si au participat toti absolventii prestigioasei institutii de invatamant teologic din Caransebes.

Invatamantul teologic universitar actual din Caransebes a luat fiinta in anul 1998, la initiativa I.P.S. dr. Laurentiu Streza, Arhiepiscop al Sibiului si Mitropolit al Ardealului, la vremea respectiva fiind episcop al Caransebesului, dorindu-se a fi continuatoarea vechii Academii Teologice din Caransebes. Astfel, s-a infiintat Sectia de Teologie Ortodoxa-Istorie in cadrul Universitatii „Eftimie Murgu“ din Resita. Aceasta a functionat pana anul 2006 in spatiile oferite de Episcopia Caransebesului, dar din anul universitar 2006-2007 isi desfasoara activitatile didactice intr-un sediu modern amenajat prin grija Universitatii „Eftimie Murgu” din Resita.

Sursa: episcopiacaransebesului.ro
 

10 Iulie 2012

Vizualizari: 379

Voteaza:

Examene finale la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Caransebes 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE